BAKAN KONUŞTU DOLAR BİR REKOR DAHA KIRDI

BAKAN KONUŞTU DOLAR BİR REKOR DAHA KIRDI

AKP Hükumetinden kim konuşsa söylediklerinin tersi çıkıyor. Piyasalar artık AKP iktidarına güvenmiyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıklamaları dolardaki yükselişe hız kazandırdı ve ABD para birimini 2.4456 lira ile yeni zirveye taşıdı.
Zeybekci, dolar kurunun yükselmesinin Türkiye'de faiz indirimi beklentileri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi.

 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "erken faiz indirimi" sinyalini veren açıklamalarının ardından hızlı tırmanışla önceki gün 2.4188 lira ile rekor kıran dolar, bugün öğle saatlerinde de 2.43 liraya çıkarak yeni rekor düzeye yükseldi. Bu gelişme ekonomik çevrelerde AKP'nin beyanlarına piyasa güvenmiyor yorumlarına neden oldu.

2.60'I GEÇTİ

Dolar Zeybekci'nin sözleriyle 2.45 liraya doğru hareket ederken, euro da 2.77 liraya dayandı. Yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti de 2.60 düzeyini geçti.

Başçı, enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda, 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması halinde, 24 Şubat'taki para politikası kurulu toplantısını beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söyledi.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisinin yanında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomideki gelişmelerin olumlu olduğuna vurgu yaparak faiz artırımlarına bu yıl başlama planlarında bir değişiklik olmadığını açıklaması da dolardaki tırmanışı hızlandırıyor.


EKONOMİ BAKANI ZEYBEKCİ'Yİ DOLARDAKİ YÜKSELİŞ TEDİRGİN ETMEDİ

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, doların yükselişinin endişe yaratmadığını, bu gelişmenin ülkenin dış ticaretine olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Ülkede üretilen bazı ürünlerin ithal edilmemesini sağlayacaklarını dile getiren Bakan Zeybekci, esnafı ve KOBİ'leri koruyacaklarını söyledi.
Memleketi Denizli'ye sabah saatlerinde gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cuma namazını Bayramyeri Camii'nde kıldı. Ardından vatandaşlarla ve esnafla sohbet etti. Bir vatandaşın 'Herkes araçlarını kaldırımlara park ediyor. Bu soruna çözüm bulun, yolda yürüyemiyoruz' şikayeti üzerine Bakan Zeybekci, "Ben onunla ilgili daha önce ne söyledim" diye sordu. Vatandaşın 'Balyozla kırın demiştiniz' cevabı üzerine Bakan Zeybekci, gülerek yanından uzaklaştı.

"PİYASA KENDİ DİNAMİKLERİ İÇİNDE BUNU ÇÖZER"

Esnaf ziyaretleri sırasında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Zeybekci, dolardaki yükselişle ilgili açıklama yaptı. Zeybekci, "2014 yılının başlarında doların yükselmesi ile ilgili konuşmuştuk. Piyasa kendi dinamikleri içinde bunu çözer. O günden bu yana elbette bazı değişimler oldu. Euro'nun dolar karşısında aşırı derecede değer kaybetmesi, faiz artırım beklentileri oldu. Bundan kaynaklanan dünyanın genelinde bir yükselme var. Türkiye'nin doların değerlenmesinden kaynaklanan bir endişesi yoktur. Önümüzdeki bir yıl için de taşıyacağımız bir endişe yok. Faizlerle ilgili de endişe yoktur. Piyasa bunu kendi içinde halledecektir. Kur artışından kaynaklanan fiyatların yükselmesi bunun da enflasyona yansımasıyla ilgili de bir endişe yoktur. Bunlar sağlıklı süreçlerdir. Ben bunun ülkemizin dış ticaretine olumlu etkisi olacaktır" diye konuştu.

İTHAL ÜRÜNLERE SINIRLAMA

Tarımda kullanılan orak, çekiç gibi ürünlerin dahi ithal olduğunu kaydeden Zeybekci, "El aletlerinde, ev aletlerinde maalesef yurt dışından, Türkiye'nin eline su dökemeyecek ülkelerden bu aletleri ithal ettiğimizi görüyoruz. Marangoz keserinden tutun da küçük el oraklarına kadar yurt dışından gelir hale geldi. Denizli'deki Demirciler Caddesi'nde bunların en güzelleri yapılıyor. Biz artık bu tür ürünlerin ithal edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Esnafımızı, KOBİ'mizi koruyacağız. Destekler vereceğiz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı