Bakan Eroğlu kuşlara verdiği sözü tutacak mı?‏

Bakan Eroğlu kuşlara verdiği sözü tutacak mı?‏

Doğu Anadolu’nun en zengin sulak alanlarından biri olan ve ‘Tabiatı Koruma Alanı’ niteliğindeki Aras Nehri Kuş Cenneti, baraj tehdidiyle karşı karşıya. Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yapımı planlanan Tuzluca Barajı, 249 kuş türünün yaşam alanı olan bu önemli

Bakan Eroğlu kuşlara verdiği sözü tutacak mı?

Yusuf Yavuz
 

Doğu Anadolu’nun en zengin sulak alanlarından biri olan ve ‘Tabiatı Koruma Alanı’ niteliğindeki Aras Nehri Kuş Cenneti, baraj tehdidiyle karşı karşıya. Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yapımı planlanan Tuzluca Barajı, 249 kuş türünün yaşam alanı olan bu önemli sulak alanı yok edecek. Uzun süredir bölgede bilimsel çalışmalar yürüten KuzeyDoğa Derneği ise Aras Kuş Cenneti’nin yanısıra zengin tarım alanlarını da 45 metre su altında bırakacağı öngörülen Tuzluca Barajı’nın engellenmesi için imza kampanyası başlattı.
 

MİLLİ PARKLAR ‘KORUMA ALANI OLMAYA UYGUNDUR’ DEDİ
 

Kuzey Doğa Derneği tarafından Aras Nehri Kuş Cenneti’nde yapılan bilimsel çalışmalar kapsamında alanda 249 kuş türü tespit edildi. KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, ‘Tabiatı Koruma Alanı’ niteliğine sahip olan Aras Kuş Ceneti’nin koruma altına alınması için yapılan başvurulara, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden (DKMP) “Tabiatı Koruma Alanı olmaya uygundur” yanıtının geldiğini ancak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) sulama amacıyla bölgede yapmayı planladığı Tuzluca Barajı’nın bu önemli kuş cennetini yok edeceğini kaydetti.
 

DOĞUNUN İLK ‘TABİATI KORUMA ALANI’ OLABİLİR
 

Türkiye’de 15 yıldır Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmediğini anımsatan Şekercioğlu, Aras Nehri Kuş Cennetinin bu kapsama alınması durumunda hiç koruma alanı bulunmayan Doğu Anadolu Bölgesi için bir ilk olacağına işaret ederek bölgenin ekoturizm açısından da önemli olduğunu dile getirdi.
 

ARAS İÇİN 11 BİN İMZA TOPLANDI
 

Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Tuzluca Barajı ile yok edilmesini önleyebilmek amacıyla (www.arasikurtar.org) adresinden bir de imza kampanyası başlattıklarını belirten Doç Dr. Şekercioğlu, kamuoyunu bugüne kadar yaklaşık 11 bin imzaya ulaşan kampanyaya destek olmaya çağırdı. Kampanya metnine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yönelik bir de mektup eklendi.
 

BAKAN EROĞLU, ‘KORUMAK BOYNUMUZUN BORCU’ DEMİŞTİ
 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 2012 yılı Dünya Çevre Günü’nde “Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur” açıklamasında bulunduğu anımsatılan imza kampanyası metninde, Kars ve Iğdır sınırını kapsayan Aras Nehri Kuş Cenneti’nin yok olmaması için Tuzluca Barajı’nın derhal durdurulması talep ediliyor.
 

‘ARAS’IN KADERİ YETKİLİLERİN VERECEĞİ KARARA BAĞLI’
 

Aras Nehri Kuş Cenneti’nin alternatifinin bnulunmadığı ancak tarımsal sulamada alternatifin çok olduğuna işaret edilen kampanya metninde özetle şu ifadelere yer veriliyor: “Binlerce yıldır insanlığa ve bunca canlıya yaşam sunan Aras Vadisi’nin kaderi yetkililerin vereceği bir karara bağlı. Planlanan Tuzluca Barajı, Aras Vadisi’ne yapılırsa, 249 kuş türünün yaşadığı, beslendiği ve ürediği alan sular altında kalacak. Göçmen kuşların şu dünyada barınacak çok yerleri kalmadı zaten!
 

‘EVİNİZİ YERİNDE BULAMASANIZ NE HİSSEDERDİNİZ?’
 

Eğer siz de bir yere gidip geri döndüğünüzde evinizi yerinde bulamasaydınız ne hissederdiniz? Aras Vadisi, her ilkbahar ve sonbaharda milyonlarca kuşun göçüne tanıklık eder, insanları olduğu gibi, göçmen kuşları da coşkuyla kucaklar ve onlara ev sahipliği yapar.
 

‘BAKAN EROĞLU’NA VERDİĞİ SÖZÜ HATIRLATIP ARAS’I KURTARIN’
 

Bu bölgede bırakın baraj yapmayı, tam tersine bölgenin koruma altına alınması, Iğdır’ın ekoturizm merkezi haline getirilmesi, ekolojik ve ornitolojik araştırma ve ekoturizm çalışmalarının desteklenerek devam etmesi Iğdır ve dünyamız için hayati önem taşıyor. Geç olmadan, bu cennet canlılarıyla yok olmadan kampanyayı destekleyin ve Bakan Eroğlu’na verdiği sözü hatırlatarak Aras Nehri Kuş Cenneti’ni kurtarın.”
 

11.08.2013