BAHÇELİ-DAVUTOĞLU ZİRVESİ SONA ERDİ "BAŞKANLIĞI ZİNHAR KABUL ETMEYİZ"

BAHÇELİ-DAVUTOĞLU ZİRVESİ SONA ERDİ "BAŞKANLIĞI ZİNHAR KABUL ETMEYİZ"

Davutoğlu-Bahçeli Zirvesi Sona Erdi! MHP'den 'Başkanlık' Mesajı Geldi


Başbakan Davutoğlu ve MHP lideri Bahçeli'nin kritik görüşmesinin ardından MHP heyetinden yapılan açıklamada "Başkanlık sistemine karşıyız" mesajı verildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni Anayasa, TBMM İçtüzük değişikliği ve Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi için çıkartılacak yasalar konusunda MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı kritik görüşme sona erdi.

1 SAAT 40 DAKİKALIK GÖRÜŞME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek görüşlerini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle saat 14.08'de bir araya geldi. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, açıklamalarda bulundu. Öztürk, yaptığı açıklamada "Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Getirdikleri taktirde her konuyu tartışırız, başkanlığı zinhar kabul etmeyiz dedik" dedi.

"ANAYASA KONUSUNDA HEMFİKİRİZ"

İşte Öztürk'ün açıklamalarından satır başları:

"Türkiye'nin içerisinde bulunduğu hassasiyetler Sayın Başbakan tarafından iletildi. Ama asıl konu anayasa değişikliği ve buna bağlı olarak 31 Mart'ta gerçekleşmesi gereken AB ile uyum yasalarının konuşulması konusu görüşüldü. Anayasa konusunda kendilerine 2011 yılından itibaren, MHP'nin de öncülük yaparak teklif ettiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Şimdi bizim teklifimiz şimdi süreç devam ediyormuşçasına anayasada değişiklik süreci başlatılması. 60 madde anlaşılmış. 61'inci madde üzerinde konuşulmalı. Bu Başbakan tarafından kabul gördü. 21. yüzyılda Türk devleti, milletinin önünde engel teşkil edecek maddelerden arınması gerekiyor. Öncelikle sivil bir anayasa olması gerektiğinde hemfikiriz.

İçtüzük ile ilgili komisyon çalışmasının da kaldığı yerden devam etmesi yönünde teklifler oldu.

"BAŞKANLIĞI ZİNHAR KABUL ETMEYİZ"

Biz MHP olarak 93 yıllık bir parlamenter tecrübemiz var. Parlamenter sistemimizin aksayan yönleri varsa gözden geçirilmeli ve öyle devam etmeliyiz düşüncemizi ortaya koyduk. Sayın Başbakan "hayır parlamenter sistem olmaz" demedi ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Getirdikleri taktirde 'her konuyu tartışırız, başkanlığı zinhar kabul etmeyiz' dedik. Başkanlık sisteminden yana olmadığımızı, hatta böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik.
Parlamentoda bulunan tüm partilerin eşit bir şekilde temsil edilmesi kararlaştırıldı. Daha önceki tecrübelerden de hareketle 6 ayda bitirilmesi konusunu ifade ettiler. Toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla, her STK'nın katkı vermesi imkan dahilinde olacak bir anayasa değişikliği üzerinde duruldu. Hassasiyetimizin olduğu noktalar da gündeme getirildi. Sayın Başbakan bu konuda sıkıntılarının olmadığını dile getirdi.
Biz "flu bakıyoruz" dedik ama başbakan ve partisi şaşı bakıyor. Anayasa görüşmelerinde eşit sayıda milletvekili olması gerektiği konuşuldu.

Terörle mücadelede kararlı olmaları gerektiğini, bize ihtiyaçları olması durumunda Meclis'te her türlü üzerimize düşen görevi yapacağımızı ifade ettik."

ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de görüşmenin ardından açıklama yaptı. Çelik şunları söyledi:

"Sayın Bahçeli de Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu söyledi. Geçmişte olduğu çalışmalara devam edilmesi uzlaşılan maddelerin artırılması yönünde. Bu süre geçmişte çok uzundu. Çok tartışmalar yapıldı. Pek çok taslak var. TBMM sitesinde bunların çoğu yayınlandı. Müktesebat hazır sadece eyleme geçmek gerek. Yeni anayasa gündemiyle çalışmalara başlanması konusunda uzlaşma var.

"BAHÇELİ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA"

Sayın Bahçeli, başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi. Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan şey, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, ileri demokrasinin nasıl teminat alınacağı şeklindeki başlıklardır. Mekanizmaların etiket düzeyinde çarpıştırılması Türkiye'yi ileri götürmez.

"BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR EDERİZ"

Terörle mücadele konusunda kararlılığımız vazgeçmeyeceğimiz bir alandır. Sayın Bahçeli'ye terörle mücadele verdiği destek konusunda teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki mart ayına kadar AB üyeliği konusunda destek istedik, değerlendireceklerini söylediler.

"MUTABAKATA VARILDI"

Şu anda içtüzük çatışmaya yol açan bir model. Dünyada komisyonlara dayalı bir model var. Bunun çok aksaklıklara yol açtığı herkesin malumu. Bu düzenleme için de bir mutabakata varıldı.

KIRMIZI ÇİZGİLER

Öte yandan Başbakan ile görüşmeye hazırlanan MHP Lideri Bahçeli, öncelikle "kamera" eşliğinde görüşme talebinden vazgeçti. Bahçeli, geçen sefer Davutoğlu ile görüşmeye girerken yanında bulunan çantada hükümet programı ve bakanlıkların dağılımına ilişkin dosyaların yer aldığını, sonradan açıklamıştı.

Bahçeli'nin bu kez çantasında Anayasa ve İçtüzük konusunda "olmazsa olmaz"ların vurgulanacağı kırmızı çizgileri yer alacak. Bunların başında da Anayasa'nın ilk dört maddesi ve bağlı maddelere dokunulmaması olacak. Bu kez MHP tarafının, görüşmelere ilişkin bilgilendirici açıklamalar yapması bekleniyor.

Bahçeli'nin ortaya koyması beklenen kırmızı çizgilerin başında Anayasa değişikliği için kurulacak komisyonda partilerin eşit üye ile temsil edilmesi ve kararların da "oybirliği" ile alınması geliyor. Bu arada Bahçeli'nin görüşmede Davutoğlu'na HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda kritik bir destek vermesi bekleniyor. Dokunulmazlıkları kaldırmak için AK Parti'nin sayısal desteğe ihtiyacı bulunmuyor. Ancak, MHP'nin desteği siyasi açıdan önem taşıyacak.

Kaynak:Haber Kaynağı