BAĞZI ŞEYLER ‘BAZ’ OLABİLİR

Belediyeler devre dışı bırakılıp imar planı kararı aranmaksızın, kamuya ait umumi hizmet alanları ile yol, otopark, yaya bölgesi gibi yerlerde baz istasyonu kurulabileceğine hükmedildi.

Cep telefonu, internet vazgeçemediğimiz aletler, seviyoruz yani. Ama bunların alt yapısını oluşturan, İngilizce adı base olduğundan ‘baz’ dediğimiz aletlerden pek hoşlaştığımız söylenemez. Bilimsel olarak sağlığa zararları konusu çok yazıldı çizildi, hatta baz istemeyen vatandaşın başvurduğu Konya İl İnsan Hakları Kurulu, yerleşim alanına baz istasyonu kurulmasının 'insan hakkı ihlali' olduğuna karar verdi. Yargıtay baz istasyonunun bulunduğu yerlerde oturanların ‘psikolojik olarak yaşamının olumsuz biçimde etkilendiği'ne karar verdi.
Türk Milletinin ‘baz’ı sevmediği anlaşılınca şekli değiştirildi, gizli saklı yerlere konuldu. Bu da yetmedi, geçenlerde Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı ve belediyeler devre dışı bırakılıp imar planı kararı aranmaksızın, kamuya ait umumi hizmet alanları ile yol, otopark, yaya bölgesi gibi yerlerde kurulabileceğine hükmedildi. En önemlisi tasarımının kent ve yapı estetiği ile uyumlu olması zorunlu hale getirildi.
Bundan böyle şirketler ‘baz’larını yapı estetiği ile uyumlu olmak şartıyla okul, cami, devlet daireleri, TBMM, Başbakanlık falan her yere koyabilecekler. Mesela koca Atatürk Orman Çiftliğini işgal etmiş yeni başbakanlık binasına konulacak ‘baz’ın estetiğini düşünüyorum da... yok yazamayacağım aklıma kötü şeyler geliyor. Camilerde kolay olur ama, minarelerin yanında minik minarecikler şeklinde yapılabilir, okullarda silgi, kalemtıraş şeklinde yapıp çocuklara dağıtılabilir.
Açık alanlarda da kent estetiğine uyması gerekiyormuş. Ankara’da kent estetiği denilince aklıma İMG’nin heykele tükürürkenki resmi geliyor. Boşverin daha basit tasarımlar olsun. Yollarda top şeklinde olsun mesela hem yürürken sıkılmayız hem de sinirimizi alır.
Neyse benden çarpıcı tasarımlar çıkması zor. Üniversitelerin tasarım bölümünden mezun yaratıcı gençlerimize sansür uygulanmazsa çok konuşulacak tasarımlar yapacaklarına eminim.
Haydi gençler! Sizin buluşunuz olan bağzı şeyleri en iyi siz biliyorsunuz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar