Aynı kaza; biri şehit, biri değil

Aynı kaza; biri şehit, biri değil

Aynı trafik kazasında hayatlarını kaybeden iki askerden biri şehit sayıldı, diğeri sayılmadı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, 19 Ocak 2011'de Adıyaman'da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Er Özgür Güven'in şehit sayıldığını, Jandarma Er İsmail Saygılı'nın ise şehit sayılmadığını belirtti.

Atış eğitimi görecek askerleri taşıyan Adıyaman Jandarma Komutanlığı'na ait askeri araç, iki yıl önce, Adıyaman'ın Gölbaşı- Yarımkaya Köyü mevkiinde şarampole devrildi. Araçta bulunan Jandarma Er Özgür Güven ile Afyonkarahisarlı Jandarma Er İsmail Saygılı hayatını kaybetti. Kazanın ardından her iki askerin aileleri idari yargıda dava açarak, çocuklarının şehit sayılmasını istedi.

KOMİSYON REDDETTİ

Jandarma Genel Komutanlığı Nakdi Tazminat Komisyonu, her iki askerin şehit sayılmasını ve ailelerine tazminat verilmesini reddetti. Jandarma Er İsmail Saygılı'nın ailesi, Komisyon'un raporunun reddi istemiyle Ankara 4'ncü İdare Mahkemesi'ne başvururken, Jandarma Er Özgür Güven'in ailesi de Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi davanın Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğine karar verdi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Üçüncü Daire Başkanlığı'nda görülen davada İsmail Saygılı'nın şehit olmadığı kararlaştırdı. Ancak 8'inci Ankara İdare Mahkemesi ise Özgür Güven'in şehit sayılması yönünde oy çokluğuyla karar verdi.

Er İsmail Saygılı'nın da avukatı olan, Özgür Güven'in avukatı Halil Öztürk, 8'inci Ankara İdare Mahkemesi'nin kararına İçişleri Bakanlığı'nın Danıştay'da itaraz ettiğini, ancak Danıştay'ın şehit sayılması yönünde karar verdiğini söyledi.

ŞEHADET BERATI VAR AMA

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, düzenlediği basın toplantısında, bu çelişkinin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Kumartaşlı, "Dönemin Jandarma Genel Komutanı, şimdiki Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Necdet Özel'in imzasıyla İsmail Saygılı'nın ailesine şehitlik taziyesi gönderilmiş. Yine Cumhurbaşkanı ve Başbakan imzalarıyla şehitlik nedeniyle taziye gönderilmiş. Ayrıca İsmail Saygılı için Şehadet Belgesi düzenlenmiş. Aynı olayda bir askerimiz şehit sayılırken, Afyonkarahisarlı diğer askerimiz şehit sayılmıyor. Bu adaletsizlik giderilmeli" dedi.