AYM CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL KARARINI VERDİ

AYM CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL KARARINI VERDİ

Anayasa Mahkemesi Can Dündar ve Erdem Gül hakkında ki kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.

Kararın 3'e karşı 12 oyla, oy çokluğu ile alındığı öğrenildi.

Dündar ile Gül 25 Kasım 2015 tarihinde tutuklanmıştı ve 92 gündür Silivri Cezaevin'de tutuklu bulunuyordu.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün, bu kararın ardından bu akşam tahliye edilebileceği ifade edildi.


TAHA AKYOL: AYM’Yİ TEBRİK EDİYORUM


Hürriyet yazarı Taha Akyol, CNN Türk'te kararı şöyle yorumladı: "Anayasa Mahkemesi'ni tebrik ediyorum. CNN Türk'teki programlarda ve Hürriyet'teki yazılarımda bu davaların AYM'den, olmadı AİHM'den döneceğini söylemiştim. İşte hukukta öngörülebilirlik bu. Hukukta kavramların tanımı bellidir. Bu kavramların içinde misin dışında mısın önceden görebilirsin. Bir memlekette hukuk varsa, tarafsız yargı varsa onlar hukukun kavramlarına göre karar verirler. AİHM diyor ki basın ve ifade özgürlüğü, haber alma ve haber verme özgürlüğü devleti rahatsız eden konularda da geçerlidir. Can Dündar'ın haberinden devlet rahatsız oldu, olabilir, ama burada gazetecilik faaliyeti var ve özgürlük sınırlarına girer. Bu karar davayı düşürmez, tahliyelere yol açar."

AVUKATLARI: BU GECE BIRAKIRLARSA EN UYGUN OLANI ODUR

Can Dündar'ın avukatı Akın Atalay, CNN Türk'e yaptığı açıklamada şöyle dedi: "İki arkadaşımızla da dün gece beraberdik. Bugün çıkacak kararla ilgili konuştuk. Şimdi tekrar Silivri'ye doğru yola çıkacağım, mahkemeye tahliye talebinde bulunacağız. Bu gece bırakırlarsa en uygun olanı odur, bir gece daha kalmamış olurlar. Olmazsa yarın bırakılmaları lazım."

AYM, kararında, bir gazetecinin yaptığı haber nedeniyle tutuklanamayacağından hareketle, Dündar ve Gül’ün tutuklanmasıyla üç Anayasa maddesinin ihlal edildiğine hükmetti:

19. Madde, kişi hürriyeti ve güvenliği: Herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir.

26. Madde, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti: Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.

28. Madde, basın hürriyeti: Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve malî teminat yatırma şartına bağlanamaz.

Kaynak:Haber Kaynağı