AY'IN SIR OLAN YÜZÜ GÖRÜNTÜLENDİ

AY'IN SIR OLAN YÜZÜ GÖRÜNTÜLENDİ

Ay'ın Dünya'dan görüntülenmesi mümkün olmayan karanlık yüzü, 7 yıl sonra bir kez daha görüntülendi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA), Ay'ın Dünya'dan görüntülenmesi mümkün olmayan karanlık yüzünü görüntüledi. 

1959 YILINDA İLK KEZ GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

İlk kez 1959 yılında Sovyet Luna 3 mekiği ile görüntülenebilen Ay'ın karanlık yüzeyi, bundan önce de, 2008 yılında NASA'nın Deep Impact isimli uzay aracı ile görüntülenmişti. 

KAMERAYA KAYDEDİLDİ

farside-586x266.jpg

Son görüntüleri ise, Dünya'dan 1,6 milyon kilometre uzaklıktaki Deep Space Gözlemevi'ndeki kamera kaydetti.

PASİFİK ÜZERİNDEN GEÇERKEN KAYDEDİLDİ

NASA'dan yapılan açıklamada, 16 Temmuz tarihinde elde edilen görüntüler esnasında Ay'ın Pasifik Okyasunu üzerinden geçtiği, Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesinden paralel olarak geçerken yakalanan görüntünün, Güneş'in ışıklarının Ay'ın karanlık yüzeyine vurması ile elde edilebildiği kaydedildi. 

Görüntüye ilişkin değerlendirme yapan NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görev yapan bilim insanı Adam Szabo, Dünya'nın yüzeyinin Ay'a göre şaşırtıcı derecede parlak göründüğünü ve gezegenimizin Ay'ın yüzeyine göre uzayın karanlığında parlayan bir kütle olduğunu söyledi.

AY HAKKINDA ENTERASAN BİLGİLER

ay-elektrikport.jpg

Ay bize hep aynı yüzünü gösteriyor, bunun adı “Gelgit Kilidi”: Uzun zaman önce, Dünya’nın kütleçekim kuvvetinin yarattığı gelgit etkisi Ay’ın kendi etrafında dönüşünü yavaşlattı. Bir Ay günü yaklaşık 27 Dünya günü sürüyor (Ay takvimi). Bu da Ay’ın kendi etrafında dönüş süresi ile Dünya’nın etrafında tur atma süresinin eşit olduğu anlamına geliyor.

HİÇ GÖREMEDİĞİMİZ BİR YÜZÜ VAR

Sonuçta Ay’ın gezegenimizden asla görünmeyen bir Karanlık Yüzü var ve Ay bize hemen hep aynı yüzünü, 1900’lerde çekilen filmlerde gülümseyen Ay Dedeye benzettiğimiz kraterli yüzünü gösteriyor. Ay’ın gizemli Karanlık Yüzü, aynı zamanda Pink Floyd’un aynı adı taşıyan ve ruhumuzu canlandıran 1973 tarihli albümüne esin kaynağı olmuş durumda.

Bunun sebebi ise Karanlık Yüzü sadece uzay çağında, 50’lerden sonra Ay’a fotoğraf çeken ilkel uydular gönderdikten sonra keşfedebilmiş olmamız. İnsanlık tarihi boyunca Ay’ın Karanlık Yüzü bizim için gizemini korumuştu.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı