Ayı görürseniz ıslık çalıp biber gazı sıkın!

Ayı görürseniz ıslık çalıp biber gazı sıkın!

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın seçim bölgesinde yaşanan ve köylüleri zor durumda bırakan ayı saldırıları konusundaki çözüm önerilerini sorduğu Bakan Eroğlu, herkesi şoke eden bir yanıt verdi

Ayı görürseniz ıslık çalıp biber gazı sıkın!
Yusuf Yavuz
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın seçim bölgesinde yaşanan ve köylüleri zor durumda bırakan ayı saldırıları konusundaki çözüm önerilerini sorduğu Bakan Eroğlu, herkesi şoke eden bir yanıt verdi. Ayı ile karşılaşan vatandaşlara ıslık ve düdük çalmalarını tavsiye eden Bakan Eroğlu, ayı saldırısından korunmak için biber gazı ve sprey kullanılmasını önerdi.
BAKAN EROĞLU'NA AYI SALDIRILARINI SORDU
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin'in Ardanuç ilçesinde bir süredir yaşanan ayı ve kurt saldırıları nedeniyle yöre köylülerinin hayvanlarının telef olduğuna ilişkin iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Bakan Eroğlu'na bölgede yaşanan vahşi hayvan saldırılarına karşı ne gibi önlemler alındığını sordu. Bakanlığın vahşi hayvanların saldırıları karşısında maddi olarak mağdur olan vatandaşlara bir yardımı olup olmayacağını soran Bayraktutan, bu tür saldırılarla karşılaşanların nasıl korunmaları gerektiği konusunda Bakanlığın çözüm önerilerinin kamuoyuna açıklanmasını istedi.




EROĞLU'NUN YANITI ŞAŞIRTTI

Bayraktutan'ın önergesine yazılı olarak yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvinde zaman zaman yaşanan ayı ve kurt gibi vahşi hayvanların saldırılarını doğrulayarak, benzeri saldırıların bir çok ülkede yaşandığını belirtti. Bakanlığın, vahşi hayvan saldırılarıyla ilgili bilgilendirildiği takdirde taşra teşkilatı aracılığıyla önleyici tedbirler konusunda vatandaşları bilgilendirdiğini kaydeden Bakan Eroğlu'nun, ayı ve kurt saldırısına maruz kalan vatandaşlara yönelik önerileri ise başta önerge sahibi Bayraktutan olmak üzere tüm kamuoyunu şaşırttı.
BAKAN EROĞLU: 'BİBER GAZI AYILARA ÇOK ETKİLİ OLUYOR'
Yaban hayvanlarının bulunduğu alanlara mümkünse tek başına gidilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Bakan Eroğlu, bu karşılaşmaları önlemek için ıssız alanlarda ses çıkararak yürünmesi gerektiğini belirterek düdük ve ıslık çalınmasını önerdi. Yırtıcı hayvanları insandan çekindiğini ve korktuğu için saldırdığını kaydeden Bakan Eroğlu, "biber gazı ve spreyler ayı saldırılarında çok etkili olmakta ve hayvanın kaçmasına sebep olmaktadır" ifadelerine yer verdi.
ZARARLARI KARŞILAYACAK YASAL DÜZENLEME YOK
Yaban hayvanlarının zararlarını önlemek için elektro-şok tel sistemi uygulandığını belirten Bakan Eroğlu, zararların tazminine yönelik yasal mevzuatta yer olmadığı için bu konuda ödeme yapılmadığını ancak küçükbaş hayvanların TARSİM Sigortası kapsamında olduğunu kaydetti. Eroğlu, Meclis Genel Kurulu'nda bekleyen Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'nın yasalaşması durumunda yaban hayvanlarının saldırılarından kaynaklanan zararların tazminine yönelik düzenlemeler yapılacağı yanıtını verdi.
DİKKAT İNSAN ÇIKABİLİR!
Meclis gündemine taşınan ayı saldırıları son yıllarda özellikle Doğu Karadeniz'in yanısıra Erzurum ve Kars gibi illerin kırsal alanında ortaya çıkıyor. Uzmanların bu konudaki görüşleri ise ayı saldırılarının son yıllarda birbiri ardında inşa edilen HES ve benzeri projelerin yaban hayatına yönelik olumsuz etkilerinden kaynaklandığı yönünde. "İnsan ayı çatışması" olarak adlandırılan ve kimi zaman ölümle sonuçlanan olayların yaşanmasına neden olan saldırıların, ayıların yaşam alanına insan eliyle yapılan müdahaleler, yiyecek bulmakta zorlanan ayıların insanlara saldırmalarında en önemli etkenler arasında gösteriliyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, konuyla ilgili gelen yoğun eleştiriler üzerine bir süre önce HES projelerinin bulunduğu vadilerde yaban hayvanları için alt ve üst geçitler yapılacağını açıklamıştı.