AVUÇ İÇİ TARAMA SKANDALI YARGIDA BİTTİ

AVUÇ İÇİ TARAMA SKANDALI YARGIDA BİTTİ

Ancak bu esnada 20 milyon vatandaşın sağlık bilgilerinin tamamı özel şirketlerinin eline geçmiş oldu.

AKP Hükümeti’nin hatalı sağlık politikaları, 20 milyon vatandaşın sağlık bilgilerinin yabancı şirketlerin eline geçmesine yol açtı. Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, hükümetin devrim olarak nitelendirdiği, avuç içi tarama sistemi Danıştay tarafından iptal edildi. İptal ile birlikte proje rafa kaldırıldı. Ancak bu esnada 20 milyon vatandaşın sağlık bilgilerinin tamamı özel şirketlerinin eline geçmiş oldu.

DEVRİM DEDİLER SKANDALA DÖNÜŞTÜ

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, özel sağlık kuruluşlarındaki usulsüz sağlık giderlerinin önüne geçmek için, 2013 yılının sonunda avuç içi tarama projesini uygulamaya koydu. Projeyle, öze hastanelerde tedavi olmak isteyen vatandaşlara, avuç içi tarama sistemi ile kimlik doğrulama zorunluluğu getirildi. Projenin alt yapısını oluşturması için de Fujitsu, Nec ve GoldPartner gibi dünyaca ünlü firmalarla anlaşıldı. Proje kapsamında, tüm özel hastanelere, söz konusu firmalardan 3 ile 10 arasında, tanesi 2 bin 500 dolardan tarama sistemi satın alınması sağlandı. 2013 yılının Aralık ayından itibaren de avuç içi tarama sistemine geçildi.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

Danıştay bir vatandaşın şikâyeti üzerine Ekim ayında avuç içi tarama sisteminde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar üzerine, özel hastanelerdeki avuç içi tarama uygulamasına son verildi. Böylece, özel hastanelerin aldığı cihazlar da atıl duruma düştü, hastaneler şimdi SGK aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.

İLAÇ ŞİRKETLERİNE SATILMIŞ OLABİLİR ENDİŞESİ

Projenin askıya alınması ile birlikte, avuç içi tarama sisteminde, şirketlerin eline geçen sağlık bilgileri SGK ile firmalar arasında krize yol açtı. Projenin uygulama süresince, 20 milyon vatandaşın kimlik ve hastalık bilgileri yabancı şirketlerin eline geçti. Söz konusu bilgilerin ilaç şirketlerine satılmış olacağından endişe ediliyor. SGK yönetimi ise, vatandaşların bilgilerini geri kurtarmanın formülünü arıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı