AVRUPA PARLAMENTOSUNDA ERDOĞAN'A REST OYLAMA

AVRUPA PARLAMENTOSUNDA ERDOĞAN'A REST OYLAMA

Siyasi grupların genel kurulda oylamanın yapılacağı Perşembe gününe kadar ortak bir karar tasarısı metni üzerinde uzlaşmaları bekleniyor.

Bugün yaptığı konuşmada AP’nin yarınki oylamasına değinen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Peşinen söyleyeyim, sonuç ne olursa olsun kıymeti yoktur. AP'nin böyle bir oylama yapması bile terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğununun göstergesidir” dedi.

63 Yıl önce başlayan Türkiye Avrupa  Birliği macerası kritik günler yaşıyor. Erdoğan'ın OHAL uygulamalarını sert bulan Avrupa Müzakereleri durdurma kararı almak üzere. Kritik oylama yarın. Erdoğan ise elinde Asya ekonomik birliği olan Şangay Beşlisi ile flört kartını tutuyor. Uzmanlar Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik krizi aşmadan böyle bir siyasi karar vermesinin riskine dikkat çekiyorlar. Türk ekonomisinin ihracat ayağı büyük ölçüde Avrupa Birliğine.

MÜZAKERELER DURACAK MI?

Dünkü Genel Kurul’da AP’nin en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi (Hıristiyan Demokratlar) ve ikinci büyük grubu olan Sosyal Demokratlar başta olmak üzere tüm gruplar benzer açıklamalarda bulunarak, müzakerelerin durdurulması noktasında görüş bildirdi.

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN KRİTİK GÜNLER

Türkiye’nin kabul etmemesi üzerine geçen hafta Ankara'ya planlanan ziyareti son anda iptal olan AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri de konuşmasında, “Türkiye’de gelinen nokta bize müzakereleri geçici olarak dondurma seçeneğinden başka bir seçenek bırakmıyor” ifadelerini kullandı.
Peki bundan sonra ne olacak?
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; AP'deki siyasi gruplar müzakerelerin dondurulması konusunda görüş birliği içinde olsalar da bu durumun kağıda nasıl dökülmesi konusunda henüz anlaşmış değiller.

METİNDE ANLAŞMA SAĞLANMADI AMA…

Hıristiyan Demokratların metninde “müzakereler geçici olarak ertelensin” ifadesi kullanılırken, Sosyal Demokratların metninde “müzakereler, Türk hükümeti hukuk devletine ve insan haklarına saygı yoluna dönene kadar geçici olarak dondurulsun” ifadelerine yer veriliyor.
Liberaller “Türkiye ile üyelik müzakereleri derhal askıya alınsın”, aşırı sağcı “Uluslar ve Özgürlükler Avrupası” grubu “Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerine son verilsin” ifadesini kullandı.
AB karşıtı “Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi” grubu “Türkiye artık Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getiren bir ülke değil, katılım müzakereleri derhal durdurulsun. Türkiye fon aktarımına son verilsin” ifadelerine yer verdi.
Komünist Grup tarafından hazırlanan taslak metinde ise “katılım müzakerelerinin dondurulması süreci başlatılsın” ifadeleri kullanıldı.
Siyasi grupların genel kurulda oylamanın yapılacağı Perşembe gününe kadar ortak bir karar tasarısı metni üzerinde uzlaşmaları bekleniyor.

OYLAMA 12:00-14:00 ARASINDA

Taslak genel kurulda geçerse AP, Ankara ile üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bu sürecin dondurulması yönünde karar almış olacak.
Oylamanın 12:00-14:00 arasında yapılması planlanıyor.
Kararın hukuksal bağlayıcılığı olmasa da siyasal açıdan AB liderlerinin görmezden gelemeyecekleri yorumu yapılıyor.

AB liderleri ise Aralık ayında bir araya gelecek.

Kaynak:Haber Kaynağı