AVRUPA ERDOĞAN'IN O SÖZLERİNİ ÖZEL GÜNDEME ALDI

AVRUPA ERDOĞAN'IN O SÖZLERİNİ ÖZEL GÜNDEME ALDI

Operasyona ilişkin daha sert bir bildiri için özel gündemle toplanacaklar.

14 Aralık operasyonuna dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Geçen Hafta üst düzey ziyaret eden heyetin içerisnde bulunan Federika Moghirnin ilk açıklamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan Teamüllerin ötesinde bir tepki göstererek "AB'nin kararı derdimiz değildir" şeklinde ağır bir tepki gösterince, önce şaşırdığını söylemişti. Ancak daha sonra yaptığı açıklamada durumun pek de iyiye gitmeyeceği anlaşıldı. AB Parlementosu normalde olmamasına karşın Türkiye'yi gündeme alarak son gelişmeleride kapsayacak sert bir metin üzerinde çalışma yapma kararı aldı. öyle görünüyor ki , 14 aralık Operasyonu ve Erdoğan'ın Am eleştirisine verdiği tepki AB ile ipleri sanılandan çok daha fazla gerecek. İşte gelişmelerin yankıları.

TUTARLI OLMAK TÜRKİYE ÇIKARINADIR

Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB konusundaki son açıklamalarına çok şaşırdığını belirterek, “AB konusunda tutarlı olmanın her şeyden önce Türkiye’nin çıkarına olduğuna inanıyorum” dedi.

ANLAŞMIŞTIK

Geçen hafta Türkiye’ye yaptıkları ziyarette önümüzdeki dönemde izlenecek yol konusunu hem Erdoğan’la hem de diğer yetkililerle gayet yapıcı şekilde ele aldıklarının altını çizen Mogherini, “yeni bir başlangıç için şans olduğu konusunda” anlaştıklarını belirtti.

EKONOMİK OLMAKTAN ÇOK DEMOKRATİK İLKELER

Mogherini, görüşmelerde bakanların Türkiye’nin AB yolunun ekonomik olmaktan ziyade demokrasi ve hukukun üstünlüğüyle başlamak üzere değerler ve ilkelerle ilgili olduğunu söylediklerini aktardı.Güven Özalp'ın Hürriyet'te yazdığı habere göre Mogherini, “Brüksel’de Türkiye’yle yeni başlangıç konusunda çalışma isteği var aksi takdirde bu kadar üst düzey bir ziyaret gerçekleştirmezdik. AB’ye katılım yolunda düşüncemiz tutarlı ve uyumlu şekilde çalışmaktı, hala da öyle. Bu iki tarafta da tutarlılık ve uyum anlamına geliyor. Biz hazırız” dedi.

AB'DE 'DAHA SERT METİN' HAZIRLIĞI

Bu arada AB dışişleri bakanları tarafından kabul edilecek daha sonra da perşembe ve cuma günü yapılacak AB Zirvesi’nde Birlik liderleri tarafından onaylanacak Türkiye’yle ilgili sonuç bildirisinin sertleştirilmesi gündemde. Normalde son taslağın kabul edilmesi öngörülüyordu ancak metin son gelişmeler ışığında tekrar tartışmaya açıldı. Metne pazar günü AB Komisyonu tarafından yapılan açıklama paralelinde ifadeler sokulması öngörülüyor. AB Komisyonu açıklamasında, “Herhangi bir aday ülkenin katılımına yönelik bundan sonraki adımların hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam saygıya bağlı olduğunu tekrar hatırlatırız” ifadesine yer verilmişti.

TÜRKİYE GÜNDEMDE YOKTU

Avrupa Parlamentosu da normal gündeminde olmamasına karşın Türkiye konusunu gündemine aldı. Çarşamba günü AP Genel Kurul oturumunda Türkiye’deki gelişmeler tartışılacak, ocakta da bu konuya ilişkin bir karar kabul edilecek.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği tepkiyi gördüm ve çok şaşırdım" dedi.

ERDOĞAN, "NEYE GÖRE BU AÇIKLAMAYI YAPIYORSUNUZ" DEMİŞTİ

TÜPRAŞ fuel oil dönüşüm tesislerinin açılışında konuşan Erdoğan, "Düşünebiliyor musunuz? Adımlar atıldığı anda AB’den hemen birisi çıkıyor açıklama yapıyor. Sen neye göre bu açıklamayı yapıyorsun? Neyi biliyorsun? 50 yıldır bu ülkeyi AB kapısında bekletenler acaba bu atılan adımın ne olduğunu biliyor musunuz? Ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar, ister basın mensubu olsun, ister şu olsun bu olsun, gerekli cevabı alacaklardır. Onları bizim egemen duruma getirmemiz mümkün değildir. Acaba AB ne der, acaba AB bizi alır mı almaz mı, bizim böyle bir derdimiz yok, lütfen siz kendi aklınızı kendinize saklayın" demişti.

AB'DEN İLK TEPKİ: ÜYELİK İÇİN HUKUKA SAYGI ŞART

Türkiye’de bazı medya kuruluşlarına yönelik olarak başlatılan operasyona Avrupa Birliği Komisyonu’ndan dün gece çok sert bir tepki gelmişti. AB Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, polis baskınlarının ve medya temsilcilerinin tutuklanmasının demokrasinin ana ilkelerinden olan medya özgürlüğüyle uyumlu olmadığı belirtilerek, “Herhangi bir aday ülkenin katılımına yönelik bundan sonraki adımların hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam saygıya bağlı olduğunu tekrar hatırlatırız” denilmişti.

0,,18117723_303,00.jpg

AVRUPA DEĞERLERİNE TERS DÜŞMEKTEDİR

Daha geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, “Bu operasyon Türkiye’nin bir parçası olmak istediği ve güçlendirilmiş ilişkilerin odağındaki Avrupa değerlerine ve standartlarına ters düşmektedir” ifadeleri kullanılmıştı.

martin-schulz-eu-parliame-014.jpg

ETİKETİ KULLANDI

Türkiye’deki gelişmelere sosyal medya aracılığıyla tepki veren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da mesajında  “Özgür basın susturulamaz” etiketini kullanarak, basın özgürlüğünün AB’ye katılım için temel ilkelerden olduğunu hatırlattı ve Zaman gazetesine yapılan baskının kaygı verici olduğunu belirtmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı