AVRUPA BİRLİĞİNE BÜYÜK ŞOK

AVRUPA BİRLİĞİNE BÜYÜK ŞOK

Başta ekonomik durgunluk ve entegrasyon konularında büyük sorun yaşayan Avrupa Birliğine İzlanda'dan şok yaşatan bir karar geldi. Bir süredir beklenen bu kararın örnek teşkil etmesinden çekiniliyor.

Uzun bir süredir işlerin yolunda gitmediği Avrupa Birliğinde şok bir gelişme yaşandı. İzlanda Birliğe yaptığı müracatın aşamalarını tamamlamadan talebini geri çekti. Bu gelişme Avrupa'da uzun süredir konuşulan "Birlik çöküyor mu?" sorusuna gelen ilk yanıt gibi görünüyor. Diplomatik gözlemciler Almanya ve Fransa vatandaşları dışında Avrupalıların birlik projesine eski ateşli yaklaşımlarının kalmadığı yorumlarını yapıyorlar.

AB'YE İLK ŞOK

İzlanda Dışişleri Bakanı Gunnar Bragi Sveinsson yaptığı kısa bir basın açıklaması ile Avrupa Birliğinin dönem Başkanlığı'nı yürüten Letonya'ya Avrupa Birliği katılım başvurusunu geri çektiklerini bildirdiğini açıkladı.

ARKASI GELİR Mİ?

İlk defa bir Avrupa ülkesi, AB ile sürdürülen adaylık görüşmelerini başlattıktan 7 yıl sonra tamamlamadan adaylıktan vazgeçmiş oldu. AB karşıtı vaatler ile iki yıl önce iktidara gelen İzlanda hükümeti, seçim vaatlerini yerine getirmiş oldu. İzlanda Dışişleri Bakanı'nın internet sitesine 'İzlanda'nın çıkarları Avrupa Birliği'ne girmeden daha iyi korunuyor' yazması dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı