Avrupa Birliğinden tarihi Türkiye kararı

Avrupa Birliğinden tarihi Türkiye kararı

Türkiye'nin Avrupa Birliği macerasını bir anlamda sonlandırmayı hızlandıracak karar alındı. Karar 45'e karşı 133 oyla alındı.

Avrupa Birliği tarihinde bir ilk gerçekleşti. İlkkez üyelik süreci içerisinde bulunan bir ülke denetim sürecini bitirdikten sonra, alınan bir kararla geri döndüş yaptı. Eğer Avrupa'da kalmak istiyorsak yapacakları denetimlere rıza göstermek zorundayız.

2004 YILINA GERİ DÖNDÜK

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), tüm dünyanın dikkat kesildiği "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" başlıklı raporu oyladı. Sözcü'nün haberine göre başta Türkiye’nin Avrupa Birliği’ndeki (AB) geleceği ile geçen yıl Mart ayında varılan mülteci anlaşması ve Gümrük Birliği noktasında çok kritik görülen oylama sonucu, Türkiye’nin 2004 yılında tamamladığı ‘denetim süreci’ne geri alınması kararlaştırıldı.
AKPM, 45’e karşı 113 oyla Türkiye’yi siyasi denetime alma kararı verdi. Bu süreçte Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel değerlerinin uygulanması denetlenecek.

OHAL ADI ALTINDA ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALAR

AKPM Türkiye raportörleri Marianne Mikko (Estonya) ve Ingebjorg Godskesen (Norveç) imzalı belgede, Türk hükümetinin OHAL altında Türk Anayasası ve uluslararası hukuk kurallarının ötesine geçerek “orantısız” önlemler aldığı ifade ediliyor. Örnek olarak Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile on binlerce devlet memurunun işine son verilmesi gösteriliyor.

Türkiye’nin ‘denetim süreci’ne alınmasının nedeni ise şöyle: Son dönemde yaşanan insan hakları ihlâlleri, demokratik kurumların işleyişindeki sorunlar ve hukuk devleti normlarında yaşanan olumsuzluklar…
Bu kararla Türkiye, demokrasilerinde çok ciddi yapısal sorunlar bulunan Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Bosna-Hersek, Moldova, Sırbistan, Rusya ve Ukrayna ile aynı pozisyona düşmüş oldu.
hazin

PEKİ ‘DENETİM SÜRECİ' NE ANLAMA GELİYOR?

• Bu süreç, 1993 yılında oluşturuldu. Amacı ise 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışının ardından Avrupa Konseyi üyesi olmaya başlayan eski Sovyet ülkelerinin Batılı anlamda demokrasiye geçişlerini kolaylaştırmaktı.
• Bir ülke denetim sürecine alındığında o ülkenin demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında yasal mevzuatlarını, Konsey’in 1949’dan bu yana oluşturmaya başladığı normlara uygun hale getirmesi gerekiyor. Denetim Komisyonu bu bağlamda “monitoring” (denetleme) sürecindeki ülkelerin uyarlamalarını ve uygulamalarını denetliyor.
• Ankara 1996’da başlayan bu süreçten yapılan reformlar sayesinde 8 yıl sonra 2004 yılında çıkmış ve “post-monitoring” olarak anılan “denetim sonrası diyalog” sürecine geçmişti.
• AKPM bünyesinde bugüne kadar denetim sürecinden çıkarıldıktan sonra yeniden bu sürece alınan başka bir ülke yok. Türkiye'nin bu süreçten çıkarılması AB ile üyelik müzakerelerine başlamasında önemli rol oynamıştı. Yani Türkiye’nin denetim sürecine dönmesi AB ile sürdürülen müzakerelere büyük darbe vuracak.
• AKPM bugünkü kararıyla Türkiye, demokrasilerinde çok ciddi yapısal sorunlar bulunan Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Bosna-Hersek, Moldova, Sırbistan, Rusya ve Ukrayna ile aynı pozisyona düşmüş oldu..
100x50.pngtwitter-100x-50-001.jpg

 

İlgili Haberler