AVRUPA BANKASINDAN RUSYA KRİZİNE KÖTÜ HABER

AVRUPA BANKASINDAN RUSYA KRİZİNE KÖTÜ HABER

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların devam etmesi halinde gelecek yıl gayrı safi yurtiçi hasılayı (GSYH) 0.3 ile 0.7 puan arasında aşağı çekebileceğini, Rusya'ya etkisinin ise büyük ihtimalle...

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların devam etmesi halinde gelecek yıl gayrı safi yurtiçi hasılayı (GSYH) 0.3 ile 0.7 puan arasında aşağı çekebileceğini, Rusya'ya etkisinin ise büyük ihtimalle sınırlı kalacağını belirtti.

TURİZM DURDU

EBRD, Rusya yaptırımlarının Türkiye'de en fazla turizm sektörüne etkisi olacağını belirtti. Rusya Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Türkiye'den bazı tarım ürünlerinin ithalatını 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde yasakladı. Rus şirketler Türkiye'ye paket tur satışlarına son verirken, Rusya'dan Türkiye'ye charter uçuşları da durduruldu.

TÜRKLERE İŞ YOK

EBRD’nin açıklamasına göre ayrıca, Rusya’da Türk vatandaşlarına yönelik yeni işe alımlar yasaklandı ve Türk şirketleri için uluslararası kara taşımacılığına yönelik izinlere sınırlama getirilerek, taşıma 2015’deki 8 binden 2016’da 2 bine geriletildi. Bu arada Rusya deniz ve limanları kapsamında güvenlik denetimleri sıklaştırıldı.

VİZE DUVARI

İki ülke arasında karşılıklı iş birliğini amaçlayan işbirliği program ve komisyonları ise, askıya alındı. Bununla beraber, açıklamada Türk vatandaşlarının Rusya’ya seyahatlerine vize duvarı konulduğu hatırlatıldı.

Türkiye’nin Rusya ile birçok farklı kanalda önemli bağlantıları olduğu vurgulanan açıklamada, Rusya’nın Türkiye için en önemli enerji sağlayıcı olduğu, ayrıca Rusya’nın Türkiye için yedinci en büyük ihracat pazarı konumunda bulunduğu ifade edildi.

Türkiye'de turizmin Rus pazarıyla kuvvetli bağlantıları olduğuna, ayrıca özellikle inşaat sektöründeki Türkiyeli müteahhitlerin Rusya’da geniş faaliyetler sürdürdüğüne değinildi.

DIŞ SATIMDA 4. SIRADAYDI

Rusya’nın Türkiye’deki dolaysız dış yatırımda dördüncü sırada olduğu, iki ülke arasında çalışmaları devam eden Akkuyu nükleer projesi ve henüz planlama aşamasındaki “Türk Akımı” projesi gibi mega projelerin gündemde olduğu vurgulandı.

Açıklamaya göre bu aşamada Rusya'dan Türkiye'ye enerji akışının durması olası görünmüyor. Açıklamada ayrıca, müteahhitleri yürümekte olan ve planlanmış işlerin ve bu ülkede çalışmakta olan işçilerin yaptırımlar dışında tutulması ve ihracatçıların da hızlı bir şekilde alternatif pazarlar bulmaları durumunda, gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisi daha hafif olabileceği de belirtildi.

TAHMİNLERİN ÜZERİNDE ETKİLEYEBİLİR

Öte yandan, yaptırımların daha da tırmandırılmasının göz ardı edilemeyeceği, böyle bir durumda da Türkiye’nin ülke risk primi ve fonlama maliyetinin artabileceği ve yaptırımların, ülkeyi tahmin edildiğinden çok daha fazla etkileyeceği vurgusu yapıldı.

Ayrıca, Türkiye’nin yurt dışına seyahat eden Rus turistler için en önemli merkezlerden olduğu ifade edildi ve seyahate yönelik yaptırımların, iç turizmde bir patlamaya sebep olarak, kapasitedeki kısıtlamalar sebebiyle fiyatlarda çok ciddi artışa sebep olabileceği duyuruldu. Açıklamada, seyahat hizmetlerinde fiyat artışının gelecek yıl yüzde 25’e kadar çıkabileceği ve 2016’da enflasyona ek olarak yüzde 0.5 artış getirebileceği ifade edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı