AVM'LER SİNEK AVLIYOR

AVM'LER SİNEK AVLIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası ile başlattığı kavganın ardından piyasaların bozulan dengesi Ocak Ayında perakende alışveriş hacimlerinde gerileme meydana geldi. Tüik'in verdiği rakamlarda vatandaşın dayanıklı tüketim mallarına yönelik talebini kı

SATIŞLARDA DURGUNLUK

Perakende sektöründe satış hacimleri ve cirolar, mobilya, kozmetik ürünler, internetten satışlar ve akaryakıtlardaki düşüşlernin etkisiyle Ocak ayında geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.3 azaldı.AVM'de yüksek kira ödeyen esnaflar işlerin çok durgun olduğunu ve böyle giderse bazı AVM mağzalarının kapatmak zorunda olduğunu söyledi.

ALKOL TÜTÜN HIZ KESMEDİ

Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.9 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 1.8 azaldı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 0.2 arttı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 1.6 ve tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0.2 artarken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4.9, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 6.2 ve posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 0.5 azaldı.

DURGUNLUK MU GELİYOR

TÜİK verilerine göre, cari fiyatlarla perakende ciro 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 azaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2.9 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 1.8 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 1.7 azaldı.

YILLIK GELİŞMELER

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.0 arttı. Bu artışın reel satışlardan kaynaklanmadığı dolarda ve fiyatlarda meydana gelen artıştan kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 7.9 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 3.2 azaldı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 16.7 arttı.

Cari fiyatlarla perakende ciro Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 18.6, gıda dışı satışlar yüzde 3.8 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 8.5 azaldı.

Kaynak:Haber Kaynağı