Atilla Kart'tan Hızlandırılmış Tren için soru önergesi

Atilla Kart'tan Hızlandırılmış Tren için soru önergesi

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 22 Temmuz 2004'te Sakarya-Pamukova'da meydana gelen "hızlandırılmış tren" faciasıyla ilgili iddialara açıklık getirilmesiyle ilgili soru önergesi verdi. Kart önergesinde Yurt Gazetesi

 CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 22 Temmuz 2004'te Sakarya-Pamukova'da meydana gelen "hızlandırılmış tren" faciasıyla ilgili iddialara açıklık getirilmesiyle ilgili soru önergesi verdi. 
Kart önergesinde Yurt Gazetesi Yazarı Cüneyt Ülsever’in, Bağımsız Dergisi Yazarı Barış Terkoğlu ile yapmış olduğu mülakatta dile getirdiği iddialar hakkında Başbakan'ın açıklama yapmasını istedi.
Kart aynı soru önergesinde Hızlandırılmış Trenin sefere çıkma talimatını hangi bürokratın emrettiğini de sordu.
Atilla Kart'ın soru önergesi şöyle: 

                              
24 Temmuz 2013       
TBMM Başkanlığına
 
                   Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sn.R.Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygıyla talep ederim.
                              
                                                                            Atilla Kart
                                                                                                          CHP Konya Milletvekili
 
                               İlgi ; (a) Başbakan’a, Tarafımızdan  yöneltilen
                              
        27.05.2013 tarihli yazılı soru önergemiz.
 
                                       (b) TBMM Başkanlığının 28.06.2013 tarih-131002
                                             sayılı cevabi yazısı.
 
                        İlgi (a) önergemizde; Yurt Gazetesi Yazarı Cüneyt Ülsever’in, 22 Temmuz 2004 tarihinde Sakarya – Pamukova’da vuku bulan ve onlarca vatandaşımızın hayatını kaybettiği Hızlandırılmış Tren faciasıyla ilgili gözlem ve değerlendirmelerinden söz etmiş; bu süreçte Başbakan’ın “Kanunsuz Emir” niteliğindeki talimatlarının bu ölümlere yol açtığı yönündeki kuşku ve kaygılarını dile getirmiş; Başbakan’ın vicdani ve anayasal sorumluluğunu gerektiren bu vahim facia ile ilgili  konulara ve iddialara açıklık getirilmesini amaçlamıştık.
                        Meclis Başkanı ilgi (b) cevabi işlemiyle ; önergemizin  giriş bölümü ile 3 numaralı sorunun, İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle, önergemizi işleme koymamış ve Tarafımıza iade etmiştir.
                        Meclis Başkanı’nın değerlendirmelerine katılmıyoruz. Giriş bölümündeki açıklamalarımız tamamen olayın seyriyle ilgili olup, bu soruların muhatabı olan Başbakan’ın demagojiye kaçmadan cevap vermesini temin amacıyla zorunlu olarak dile getirilmiştir. Önergemizin giriş bölümünde dile getirilen olayların tümünün ciddi ve somut dayanağı vardır.  Meclis Başkanı, bu anlamda takdir  yetkisini kötüye kullanmıştır.
 
                        Bu   tespit  ve  değerlendirmemizden  sonra , aşağıda  dile  getirilen
                          hususların ivedi olarak cevaplandırılması talebiyle, iş bu önergemizi
                          bir kez daha tekrarlayarak soruyoruz;
 
                            (1)Yurt Gazetesi Yazarı Cüneyt Ülsever’in, Bağımsız Dergisi Yazarı Barış Terkoğlu ile yapmış olduğu mülakatta dile getirdiği iddialar hakkında; bu iddiaların özel ilişki niteliğinde  olmadığı, doğrudan kamuyu ve Devlet yönetimini ilgilendirdiği açık olmasına göre, neden hiçbir açıklamada bulunmuyorsunuz? Ülsever’in dile getirdiği “2 olaya ilişkin iddialar” hakkındaki açıklama ve değerlendirmeleriniz nedir?
                               (2) 22 Temmuz 2004 tarihinde Sakarya-Pamukova’da gerçekleşen kazada, Hızlandırılmış Trenin sefere çıkması talimatını hangi Bürokrat vermiştir? Talimatı veren Bürokrat hakkında idari ve adli sürecin gereği yapılmış mıdır?
                               Bu Kanunsuz talimatın , doğrudan Siz’in Tarafınızdan verildiği yönündeki bilgi ve iddiaya ne diyorsunuz? Oluş şekli ve bulgulara göre ; teknik altyapısı tamamlanmayan, yol güvenliği olmayan bu faaliyete neden izin verilmiştir? Doğabilecek vahim sonuçların öngörülmesi mümkün olduğu halde, hangi takdir ve gerekçeyle bu talimatı verdiniz?
                               (3) Cüneyt Ülsever, Siz’in hakkınızda  gerçeğe aykırı beyan ve iddialarda bulunuyorsa, neden Yargı yoluna başvurmuyorsunuz?