ATEŞKES ÖNCESİ RUSYA'DAN SURİYE'DE YOĞUN SALDIRI

ATEŞKES ÖNCESİ RUSYA'DAN SURİYE'DE YOĞUN SALDIRI

Suriye'de ateşkes anlaşmasına uyacağını belirten tarafların istekli olmasına rağmen ABD ve Rusya sonuçtan çok emin görünmüyor. Nedeni ise basit..

Image copyright

Tüm dünyanın nefesini tuttuğu Suriye'de ateşkes anlaşmasının nasıl işletileceği ve sürüp sürmeyeceği en merak edilen soru halinde.

ARAPLAR VE TÜRKİYE NASIL BİR DURUŞ İÇİNDE OLACAK

Ateşkesin gönülsüz tarafları Esad rejimine kayıtsız şartsız muhalif olan Türkiye ve Arap ülkelerinin süreç içerisinde ki tutumu merakla bekleniyor. Rusya ise ateşkesin başlamasından önce Esad muhaliflerinin elinde bulunan yerleşim birimlerini bombalamaya devam ediyor. Anlaşmaya varılan ateşkesin en çok yoğun ateş altında olan Esad muhalifi El Kaide uzantısı örgütlerin işine geliyor olması anlamına gelmiyor. Çünkü başta Işid olmak üzere El Nusra ve diğer El Kaide bağlantılı örgütler bu ateşkesin kapsamında değil. İngilizlerin ünlü yayın kuruluşu BBC anlaşmasına varılan ateşkese mercek tuttu. İşte ayrıntılar

RUSYA YOĞUN ATEŞE DEVAM EDİYOR

Rus jetlerinin, çatışmasızlık anlaşmasının uygulanmaya başlanmasına saatler kala Suriye’deki hava saldırılarını yoğunlaştırdığı bildiriliyor.

100 MUHALİF GURUP ANLAŞMAYI KABUL ETTİ

Bu arada Suriyeli muhaliflerin çatı örgütlerinden Yüksek Müzakere Komitesi, yaklaşık 100 muhalif grubun anlaşmayı kabul ettiğini açıkladı.

Grup, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı fraksiyonların da anlaşmayı kabul edenler arasında yer aldığını belirtti.

Image copyrightReuters

Anlaşma bu gece yarısından itibaren uygulamaya girecek.

Geçici çatışmasızlık anlaşması Suriye yönetimini ve birçok muhalif grubu kapsıyor.

IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) ve El Kaide’ye bağlı Nusra Cephesi anlaşmanın dışında tutulmuş durumda.

Nusra Cephesi Cuma günü destekçilerine, Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve müttefiklerine karşı saldırıları artırma çağrısı yaptı.

Putin: Saldırılar sürecek

Londra merkezli, muhalif çizgideki, Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi (SOHR) Rusya’nın, Şam’ın doğusundaki Doğu Guta, Humus’un kuzeyi ve Halep’in batısında ‘genelde olduğundan daha yoğun’ hava saldırılar gerçekleştirdiğini açıkladı.

Image copyrightReuters

SOHR ayrıca Şam’ın, silahlı muhaliflerin elinde bulunan mahallesi Duma’ya da yoğun hava saldırıları gerçekleştirildiğini belirtti.

Gözlemevi, İslam Ordusu örgütünün kalesi olan mahalleye Suriye ordusu güçlerinin de top atışı yaptığını söyledi.

TIKLAYIN - Rusya ABD'nin 'B planı'ndan rahatsız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise “Rusya güçlerinin, BM Güvenlik Konseyi tarafından meşru hedefler olarak tanımlanan IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer radikal grupları hedef aldığını” söyledi.

Putin, “saldırıların süreceğini” belirtti.

Çatışmasızlık anlaşması ABD ve Rusya’nın öncülüğünde oluşturulmuştu.

Image copyrightAFP

Ancak anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda şüpheler bulunuyor.

BBC’nin Orta Doğu editörlerinden Sebastian Usher, tüm tarafların saldırıya uğramaları durumunda savaşacaklarının altını çizmesine dikkat çekiyor.

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın başarısının, Suriye ordusu, Rusya ve müttefikleri dahil olmak üzere tarafların anlaşmaya uygun davranmalarına bağlı olacağını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da ABD’nin ateşkese saygı göstermesini umut ettiğini dile getirmişti.

Suriye’deki iç savaşta bugüne kadar 250 binden fazla kişi öldü.

Milyonlarca Suriyeli yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kaldı.

Kaynak:Haber Kaynağı