ATATÜRK'ÜN YATI DA REZA ZARRAB'A ÇALIŞIYOR

ATATÜRK'ÜN YATI DA REZA ZARRAB'A ÇALIŞIYOR

Rıza Zarrab, Ata’nın yatından milyonlar kazanıyor...

7 Aralık’ın odak ismi Reza Zarrab TOBB’un Kültür Bakanlığı’na hediye ettiği Savarona’yı zenginlere kiralıyor.

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yatı olarak bilinen Savarona, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun odak ismi Reza Zarrab tarafından işletiliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 16 milyon TL’ye devralınan Savarona, müze yapılması şartıyla Kültür Bakanlığı’na devredildi. Ancak Savarona, Reza Zarrab’a ait Royal Denizcilik şirketi tarafından haftalık 350 bin Euro’ya zenginlere kiralanıyor.

Satın alıp bağışladı

TOBB’un geçtiğimiz ağustosta yapılan genel kurulunda Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, “milli değerlere sahip çıkmalıyız” gerekçesini göstererek Savarona’nın satın alınıp Bakanlığa hediye edilmesini önerdi.

Yönetim Kurulu bu konuda TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz’u görevlendirdi. Kopuz, Savarona yatını 49 yıllığına kiralayan ve işlettiği 25 yılın ardından “yüksek maliyeti” gerekçe göstererek satmak isteyen Kahraman Sadıkoğlu ile buluştu. Sadıkoğlu, yatı 16 milyon liraya TOBB’a sattı. TOBB da aldığı yatı geçtiğimiz ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devretti. Bakanlık yatı müze olarak kullanmaya karar verildi.

TOBB: Haberimiz yok

Savarona’nın alımı ile ilgili girişimlerde bulunan Ali Kopuz, Savarona’yı alıp Kültür Bakanlığı’na teslim ettiklerini kiraya verilmesinden haberdar olmadıklarını ifade etti.
Kopuz, “Medyada yer alan haberlerden sonra TOBB olarak rahatsız olduk. Savarona’yı tekrar Kültür Bakanlığı’na verdik. Bakanlık da Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılacağı bilgisini verdi. Yeniden kiraya verildiğinden haberim yok” diye konuştu.

Savarona İtalya’nın Sicilya’daki Licata Limanı’nın 10 kilometre açığında 3 gündür bekliyor.

Atatürk gemide sadece 6 hafta zaman geçirdi

Savarona, 1938 yılında Türk hükümeti tarafından satın alınarak sağlığı gün geçtikçe kötüleşen Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edildi. Atatürk, ölümünden önce gemide sadece altı hafta zaman geçirdi.

Dünyanın en büyük yatıydı

MV Sa­va­ro­na, 28 Mart 1931’de de­ni­ze in­di­ğin­de dün­ya­nın en bü­yük ya­tı olan, gü­nü­müz­de de en bü­yük­ler ara­sın­da bu­lu­nan Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti­’nin Er­tuğ­rul Ya­tı­’n­dan son­ra­ki Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ya­tı. Ge­mi, Blohm&Voss ta­ra­fın­dan Ham­bur­g’­da in­şa edil­di ve top­lam ma­li­ye­ti 4 mil­yon do­lar­dı. 2014 yı­lı eş­de­ğe­ri yak­la­şık 60 mil­yon do­lar ya­ni 127 mil­yon 800 bin li­ra.

Kaynak:Haber Kaynağı