Atatürk Orman Çiftliğinin 22Bin Hektarı Paylaşılmış

Atatürk Orman Çiftliğinin 22Bin Hektarı Paylaşılmış

Atatürk Orman Çiftliği’nin parça parça dağıtıldığı Sayıştay raporunda sıralandı...

Atatürk Orman Çiftliği’nin parça parça dağıtıldığı Sayıştay raporunda sıralandı...

BAŞBAKANLIK BİNASI İNŞAA EDİLİYOR
 
Üzerinde inşa edilen yeni Başbakanlık binası ile gündeme gelen Atatürk Orman Çiftliği’nin yıllar içerisinde nasıl “yağmalandığı” Sayıştay raporunda kalem kalem sıralandı. Sayıştay’ın henüz kamuoyuna açıklanmayan raporuna göre, çiftlik arazisi tam bir “devlet çiftliği” haline geldi. Tekel’den Milli Savunma Bakanlığı’na; Tarım Bakanlığı’ndan Ankara Belediyesi’ne; kooperatiflerden üniversitelere ve yöredeki çiftçilere kadar onlarca kurum araziden yararlandı. 2011 sonu itibarıyla çiftlikte meydana gelen kayıp 22 bin 240 hektara ulaştı. Bu rakam çiftliğin yüzde 40’ına eşit. Sayıştay, parsel parsel dağıtılan arazilerin bir bölümünün geri alınmasını istedi.

SAYIŞTAY DAN ŞOK RAPOR
 
Sayıştay’ın AOÇ ile ilgili 2011 değerlendirme raporunda Atatürk Orman Çiftliği’nin 1937 yılında yaklaşık 55 bin 539 dekar olan arazilerinin 2011 yılı sonu itibarıyla 33 bin 256 dekara gerilediği bildirildi. Raporda, Atatürk’ün vasiyetinin gerçekleştiği 1937 yılından 2011 yılı sonuna kadar satış ya da devir yoluyla arazi alan kurumlar şöyle sıralandı: “Tekel, Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye Zirai Donatım Kurumu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TRT, Sümerbank, Hazine, Devlet Demir Yolları, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ankara Belediyesi, Etibank, Makine ve Kimya Endüstrisi, Toprak Mahsulleri Ofisi, Ankara EGO, Maden Tetkik Arama, Bayındırlık Bakanlığı, Gazi Üniversitesi, Kauçuk Sanayi, çeşitli kooperatifler, özel kişiler, yöredeki çiftçiler.”

ŞAHISLARA DA DAĞITILMIŞ
 
Özel yasa çıkarılarak yapılan satışların dışında da çiftlik arazisinden arazi kayıpları meydana geldiğine dikkat çekilen raporda, bunların mahkeme kararıyla çeşitli şahıslara verilen araziler olduğu ifade edildi. Raporda, çiftlikte yağmanın boyutu şöyle anlatıldı: “2011 yılı sonu itibarıyla çeşitli sebeplerle çiftlik arazilerinde meydana gelen kayıp, 22.240 dekara ulaşmış bulunmaktadır. Bu miktar, toplam çiftlik arazisinin yüzde 40’ına karşılık gelmektedir. Meydana gelen arazi kayıpları, Atatürk Orman Çiftliği’nin arazi bütünlüğünü bozduğundan, halen çiftliğin elinde bulunan parçalı alanlar işletilmesi bazı sorunlar yaratan mekânlar haline dönüşmüştür.”

İŞGALLER SONLANDIRILSIN
 
Raporda, çeşitli şahıs ve kuruluşların işgali altında olan arazi miktarının 2010 yılında 601 dekar olduğu, bunun 2011’de bazı sözleşmeler ve lehte sonuçlanan davalarla 133 dekara indiği belirtilirken, “AOÇ arazilerindeki tüm işgallerin sonlandırılması için azami dikkat ve gayretin gösterilmesi önemli görülmektedir” denildi.
 
GERİ ALINMALI
 
Raporun “öneriler” bölümünde çiftlik arazisinden bazı kurumlara dağıtılan arsaların “geri alınması” istendi. Raporda şu öneriler sıralandı:
 
• Tohum ıslah istasyonunun kurulması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na aktarılan ve bakanlıkça daha sonra Türkiye Zirai Donatım Kurumu’na devredilen, kurumun özelleştirilmesi aşamasında da Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla Devlet Personel Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ve Sakarya Vilayeti Özel İdare Müdürlüğü’nün kullanımına verilen, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nce atıl durumda olduğu ve/veya amaç dışı kullanıldığı tespit edilen arazilerin,
 
• Ankara Bira Fabrikası’nın kurulması için TEKEL Genel Müdürlüğü’ne devredilen, özelleştirme nedeniyle alkol üretimi ile dağıtımı sona eren ve halen Gayrimenkul Anonim Şirketi mülkiyetinde bulunan arazi ve tesislerin,
 
• Mülkiyet devrinde belirtilen kullanım amaçlarının ortadan kalktığı, arazilerin bulunduğu bölgenin birinci derece tarihi ve doğal sit alanı olduğu, ayrıca Atatürk’ün büyük öneme sahip mirasının korunması ve bir bütün halinde çiftliğin kuruluş amacına uygun olarak yönetilmesinin daha uygun olacağı da dikkate alınarak, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’ne iade edilmesi için başlatılan çalışmaların sürdürülerek, arazilerin geri alınması sağlanmalı.