"ATATÜRK DİKTATÖR DEĞİLDİ"

"ATATÜRK DİKTATÖR DEĞİLDİ"

"Deniz Baykal’a karşı genel başkanlık mücadelesi vermiş biri olarak izin verirseniz bu sorunun takdirini CHP Genel Merkezi’ne bırakayım.”

İngiliz Parlamentosu'nda konuşan CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, 30 Mart yerel seçimlerinde CHP'nin yeteri kadar sandıkları koruyamadıklarını belirterek " Sandıklara sahip çıkılamadığı sürece 500 defa da seçim yapılsa sonucu farklı olmaz" diye konuştu.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Londra’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda düzenlediği ‘Küresel Demokrasi ve Türkiye-AB İlişkileri’ konulu toplantıda konuştu.
 
BİR İKTİDAR SANDIKTA HİLE YAPMADIYSA…
Vatandaşların CHP’ye oy verdiği halde İstanbul ve Ankara’da CHP’nin sandıkta kaybettiğini söylen Mustafa Sarıgül, ” Recep Tayyip Erdoğan yüzde 24 ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Biz yüzde 40.5 oy aldık. Ama belediye başkanı değiliz. Böyle bir sistem olabilir mi? Bir iktidar sandıklardan korkmuyorsa, sandıkta hile yapmadıysa ‘o zaman sayım tekrar yapılsın’ diyebilirdi. Niye sayımı tekrar istemediler? Çünkü, ne yazık ki sandıklarda bilgisayar ortamında…
İtiraf ediyorum ki CHP’li arkadaşlarım da sandıkları yeteri kadar koruyamadılar. Önümüzdeki seçimlerde sayın Genel Başkan ile konuşuyoruz. Yeni baştan bir örgütlenme sistemi olacak. Her sandıkta 4 arkadaş bulunacak. Sandıklara sahip olunamadığı sürece 500 kere de seçim yapılsa sonuç değişmez. Mutlaka sandıkları korumamız lazım. Oyların nasıl verildiği önemli ama nasıl sayıldığı da önemli” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında oy kullanacak Türk vatandaşlarının oylarının uçaklarla Türkiye’ye götürülerek Ankara’da sayılacak olmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Sarıgül, ” Bu oylara uçakta giderken ne olacak? Böyle bir şey olabilir mi? Her partinin oyları burada, Konsoloslukta kendi parti temsilcilikleri tarafından sayılmalı” dedi.
 

HER PARTİ KENDİ ADAYINI ÇIKARMALI

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi partilerin bir çatı aday çıkarıp çıkarmayacağı ile ilgili bir soru üzerine Sarıgül, her siyasi partinin kendi adayını göstermesi gerektiğini söyledi. “Ortak aday ortada kalır. Ortak adaya kimse destek vermez” diyen Sarıgül, çatı adayın ikinci turda oluşabileceğini kaydetti.

Sarıgül, CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Cumhurbaşkanı seçimleri için CHP’den aday gösterileceği yolundaki haberlerle ilgili olarak şöyle konuştu: ” Deniz Baykal’a karşı genel başkanlık mücadelesi vermiş biri olarak izin verirseniz bu sorunun takdirini CHP Genel Merkezi’ne bırakayım.”
Sarıgül, Soma’daki maden faciasında 301 işçinin yaşamını yitirmesi ile ilgili şöyle konuştu: “İngiltere’de bir maden nasıl işletiliyor da 100 sene kaza olmuyor. Biz de 10 yıl içerisinde 560 tane evladımız göçük altında kaldı. Bunları bizim araştırmamız lazım ve bizim olayların önünde olmamız lazım.”

ATATÜRK DİKTATÖR DEĞİLDİ

Bir izleyicinin AKP’nin yerel seçimlerde galip gelmesine karşın Başbakan’ın diktatörlükle suçlanmasını eleştirerek Atatürk’ün de bir diktatör olarak iktidar olduğu yolundaki yorumu salonda gerginliğe neden oldu.

Gerginleşen ortamı yatıştırmaya çalışan Sarıgül, Mustafa Kemal Atatürk’ün diktatör olmadığına vurgu yaparak şöyle konuştu: “50 İslam ülkesi içerisinde bugün demokrasiden bahsediliyorsa biz bunu Mustafa Kemal ve arkadaşlarına borçluyuz. Atatürk bir askerdi. Meclisi toplayıp özgürlük, demokrasi demeseydi Türkiye bugün Pakistan’dan Afganistan’dan İran’dan farksız olmazdı. Bugün Türkiye’de demokrasi varsa, Türkiye’de insanlar camilere, sinagoglara, kiliselere, cemevlerine gidebiliyorsa bunu Mustafa Kemal ve arkadaşlarına borçluyuz.”
Sarıgül, toplantının sonunda, İngiltere’deki CHP’lilerle sohbet etti.
Öte yandan İngiliz Parlamentosu’nun Kraliçe 2. Elizabeth tarafından yapılan açılış günü töreni ile aynı güne denk gelen etkinlik öncesi Parlamento çevresindeki yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı