Aşure'nin öyle faydası var ki...

Aşure'nin öyle faydası var ki...

Yüksek enerji içerir, tahıl ve şeker olduğu için yüksek kalorilidir. Bu yüzden enerjiye ihtiyacı olan cocuklar, gelişme dönemindeki ve günlük enerji ihtiyacı yüksek kişiler için çok iyi ve dengeli bir enerji kaynağıdır.

Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.

Hayvansal yağ- kolesterol içermez; tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol içermez.



İçeriğine katılan tüm besleyici malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır.

İçinde fındık, ceviz gibi yağlıtohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

Bitkisel protein içerir; nohut, kuru fasulye, bakla, fındık gibi… Bitkisel protein çocuklar ve yaşlılar için önemlidir.

C vitamini içerir. İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini ve posa içerir.


Bir Kase Aşurenin Enerji ve Besin Öğeleri

 

Enerji 320 –350 kkal

 

Protein 8 gr

 

Yağ 5 gr

 

Karbonhidrat 85 gr

 

A vitamini 350 IU

Demir 2,3 mg

 

Kalsiyum 68 mg

 

B1 vitamini 0,3 mg

 

B2 vitamini 0,03 mg

 

Niasin 1,6 mg

Yüksek kalori içerdiği için kilo problemi , kronik hastalığı olanlar aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmelidir

Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.