Astsubaylara Ne Oluyor?

Astsubaylara Ne Oluyor?

Astsubaylara ne oluyor ?

ASTSUBAY'LARA NE OLUYOR ?

TSK'nın bel kemiği personellerinden sayılan Astsubay'lara ne oluyor? Son günlerde peş peşe gazete manşetlerine konu olan Astsubay intiharları Hürriyet yazarı Toygun Atilla'nın da köşesinde yer buldu. 3 yıldır sürekli artış gösteren Astsubah intiharlarının perde arkasını araştıran Atilla, olayların arkasında nelerin olduğunu yazısında anlatıyor. TEMAD Başkanı Ahmet Keser'in de konuya dair görüşlerine yazısında yer veren Atilla, son Astsubay intiharlarından Muş'ta görev yapan Piyade Astsubay Başçavuş Bayram Demir'in geçen hafta gerçekleştirdiği intiharın arkasında ki dramı da anlatıyor.. 

İŞTE O YAZI

Son bir hafta içinde 4 astsubay canına kıydı. Muş, Side ve Ankara'da peş peşe gerçekleşen intiharlarda 3 astsubay hayatını kaybederken, bugün Amasya'da intihar girişiminde bulunan bir astsubay da yaşam mücadelesi veriyor. 3 yıl içinde intihar eden astsubay sayısı son olaylarla birlikte 47'ye yükseldi. 
 
TEMAD Başkanı Ahmet Keser yaşanan intiharın ciddi boyutlara ulaştığını kaydederek, "Ötekileştirilen, izole edilen astsubaylar cinnet halinde. Çözüm geliştirilmediği takdirde bu olaylar feci boyutlara ulaşabilir. Şu anda cinnet halinde kendilerine doğrultan astsubaylar yarın silahlarını komutanlarına çevirmeden çözüm arayışlarına gidilmeli" dedi. 
 
BİR HEMŞİRENİN EN ACI ANI
Muş'ta görev yapan Piyade Astsubay Başçavuş Bayram Demir, 24 Nisan'da hemşire olan eşini iş yerine, oğlunu ise okula uğurladı. Rahatsız olduğunu ve işe gitmeyeceğini söyledi. Evde yalnız kaldığı anda beylik tabacasını şakağına dayadı, yaşamına son verdi. Ağır yaralı olarak hastaneye getirilen Astsubay Başçavuş Bayram Demir'in eşini  trajik bir karşılama bekliyordu. Devlet Hastanesi'nde acil servis hemşresi olarak çalışan eşi, ambulansın kapısı açıldığında kocası Bayram Demir'i gördü.
 
Bu trajik intiharın ardından 2'nci vaka 26 Nisan'da Ankara'da gerçekleşti. Eşi 6 aylık hamile olan Astsubay Yalçın Uyur da beylik silahı ile intihar etti. 1 Mayıs'ta acı haber Jandarma Maliye Astsubay Başçavuş Ahmet  Serkan Keskin'den geldi.
 
Son bir haftadaki vakaları konuşmak için kendisini aradığımız Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Ahmet Keser ile görüştüğümüz sırada da yeni bir intihar haberi dernek merkezine geldi. Amasya Merzifon'da görev yapan bir astsubay intihar etmiş, yaralı halde hastaneye kaldırılmıştı.
 
TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser şunları söyledi: 
 
"TSK'da astsubaylarla ilgili şu anda çok ciddi ayrımclık ve aleyhe düzenlemeler yapılmakta. Astsubaylar ötelenmekte ve izoe edilmekte. Birlik içinde üstleri tarafından mobinge maruz kalan astsubaylar bu sorunlarını evlerine taşıyorlar."
 
Astsubayların TSK'ya aidiyet hislerinin giderek azaldığını ve bununla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın elinde 2 tane ciddi veri olduğunun altını çizen Ahmet Keser, "Genelkurmay astsubaylarla ilgili bir çalışma yaptı. Yapılan bu çalışmanın sonunda astsubayların TSK'ya aidiyet duygularının ciddi bir şekilde azaldığı sonucu çıktı. 2'nci olay ise her yıl Ocak ayında TSK Dayanışma Vakfı'na üye olunmasıile ilgili durumdur. Personelin yüzde 90'ı bu vakfa bu yıl üye olmadı. Bunlar ciddi verilerdir. Astsubaylar kendilerine uygulana ötekleştirmelerden ve mobinglerden dolayı artık aidiyatlarını kaybetmek üzereler" dedi. Ahmet Keser yeni oluşturulan disiplin kurullarının sisteme olumsuz katkı yaptığını belirterek, "Diskoları kadırdık dediler, disiplin kurulları kurdular. Kurdukları bu sistemle astsubaylar birlik komutanı amirlerinin 2 dudağının arasında meslek hayatlarını sürdürmeye itildi. Bu ilerde daha büyük felaketlerin yaşanmasına neden olabilir. Mesleğinden atılma tehlikesi ile karşı karşıya kalma tehtidi ile yaşayan bir meslek grubu yaratıldı" dedi.  
 
Toygun ATİLLA / Hürriyet