ASTSUBAYLAR İÇİN 6 TANE  KANUN TEKLİFİ

ASTSUBAYLAR İÇİN 6 TANE KANUN TEKLİFİ

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, astsubayların 2 yıllık yüksekokul mezunu kabul edilerek intibaklarının yapılması için kanun teklifi verdi.

 ASTSUBAY ÇOCUĞU MİLLETVEKİLİNDEN ASTSUBAYLARA DESTEK 

Dede Ersel AKSU

Ankara Milletvekili Levent Gök, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneğini,  5 Mart 2014 tarihinde başlattıkları ölüm orucu nedeniyle kendilerini eylem sırasında ziyaret ederek destek ve dayanışma duygularını belirtti.

Levent Gök’ün ziyaretinden büyük mutluluk duyduklarını belirten Emekli Astsubaylar Derneği üye ve yöneticileri TBMM çatısı altında çözümünü bekledikleri sorunlarını Levent Gök’e ilettiler ve yardımını istediler.

Kendisinin de bir astsubay çocuğu olduğunu ifade eden Levent Gök, Astsubay sorunlarının çözümü için CHP olarak hep duyarlı bir duruş sergilediklerini belirttikten sonra bu sorunlarınızı mutlaka TBMM’ne taşıyacağım ve takipçisi olacağım dedi.

6 KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI 

Bu çerçevede şimdilik 6 Kanun Teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sunan Levent Gök Astsubayların ve emekli astsubayların, onların eş ve çocuklarının sorunlarının çözümü ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için ellerinden geleni yapmayı sürdüreceklerini açıkladı.

KANUN TEKLİFLERİ 

Ankara Milletvekili Gök, verdiği Kanun tekliflerinde;

-926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda, Emekli Sandığı Kanununda ve Sosyal Güvenlikle ilgili kanunlarda, Toplu Konut İdaresi ile kanunda değişiklikler öngörüldüğünü belirten Levent GÖK,  Maaş dengesizliğinin bir parça giderilmesini temin için emekli astsubayların yüksek okul mezunu sayılmasını teklif eden Gök, bu teklifte, geçmişe dönük hak talebinde bulunulması söz konusu olmayıp teklifin yasalaşması halinde  intibaklar 2 yıllık yüksek okul mezuniyetine göre yapılacak dedi.

-Bir başka kanun teklifi ile Toplu Konut İdaresinin(TOKİ) hayatlarını görevleri nedeniyle kaybeden kaybeden astsubayların, uzman Jandarma ve Uzman Erbaşların, sözleşmeli erlerin dul ve yetimleri ile malul olanlara konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla faizsiz kredi vermesi teklif ediliyor.

- Yine, benzer bir  Ek Geçici Madde düzenlemesiyle, 1979 ve 1992 yılları arasında emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığına müstahak olarak ayrılan astsubaylar ile bunlardan dolayı kendilerine dul ve yetim aylığı bağlananların emekli aylıklarına iyileştirmeler ön görülüyor.

- Bir başka intibak maddesi teklifiyle 926 sayılı yasa ekindeki EK Cetvele göre 9. Derecenin birinci kademesindeki astsubaylar ikinci kademeden işe başlatılmış olacaklar (Bu durumda da geçmişe dönük fark talebi olmayacak).

-Astsubaylara Görev Tazminatı konusunda da bir teklif verdiğini belirten Levent GÖK, 1. dereceye yükselerek 3600 ek göstergeye hak kazanan subay ve astsubaylara (6000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan  katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda görev tazminatı ödenmesini öngördüğünü belirtti.

-Levent Gök’ün bir başka teklifinin yasalaşması halinde, Subay ve astsubay naspedildikten sonra Silahlı Kuvvetler hesabına yurt içindeki fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerle, meslekleriyle ilgili ihtisas yapanların yükümlülükleri, buralarda geçen sürelerin yarısı kadar uzatılabiliyor. Böylece bir mağduriyet ortadan kaldırılıyor.

Milletvekili Levent GÖK;

“Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olan Subay ve Astsubayların emekli maaşlarında son dönemde reel olarak ciddi kayıplar meydana gelmiş, bu nedenle emekli subay ve astsubayların büyük bir kısmı ekonomik sıkıntıya girerken, yaşam standartları da düşmüştür.

Öte yandan zaman içerisinde bazı kamu görevlilerinin çalışan ve emeklilerine birçok kez yapılan maaş iyileştirmeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yapılmamış, bu da onların aleyhine bir durum yaratmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde özellikle, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olmuş bulunan veya halen görevli olan Binbaşılar ile ortaokul, lise veya dengi okullarından mezun olmuş olan Kademeli Kıdemli Başçavuşlar, Kıdemli Başçavuşlar ve Astsubay emeklileri maddi sıkıntı çekenlerin en başında yer almaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve emeklileri arasında maaş dengesinin yeniden oluşturulması gerekmektedir.O nedenle Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Sosyal Güvenlikle ilgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkındaki Kanunda değişiklik yapılması gerekmektedir. Bu düzenleme ile yüzbinleri çok yakından ilgilendiren mağduriyet de ortadan kalkacaktır.

Teklif ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personelinden Binbaşılar ile Kıdemli Başçavuşlara da makam tazminatı verilmesi ve astsubay emeklileri arasındaki maaş farklarının giderilmesi öngörülmektedir” gerekçelerini göstermek suretiyle;

“1. 7 Temmuz 1967 tarihli ve 926 sayılı Kanununa ekli (V) Sayııl Makam Tazminatı Cetveline aşağıdaki sıralar eklenmiştir.

Binbaşı                                       1.800
Kıdemli Yüzbaşı                        1.600
II Kademeli Kıdemli Başçavuş 1.800
Kademeli Kıdemli Başçavuş    1.700
Kıdemli Başçavuş                      1.600


2. 27 Temmuz 1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 38. 08 Haziran 1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu Hükümlerine göre emekli olmuş bulunan veya halen görevli olan ortaokul, lise veya dengi okullardan mezun olmuş olan Astsubaylar, bu Kanun hükümlerinin uygulanması bakımından 2 yıllık yüksekokul mezunu kabul edilerek intibakları yapılır. Bu şekilde yapılacak intibaklarda geçmişe yönelik maaş ve maaş farkı ödenmez.

3. 27 Ocak 2000 tarihli ve 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkında Kanunun 5′nci maddesinin (a) bendinde yer alan “bulunanlardan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek olanlara” ibaresi ” bulunanlara” şeklinde değiştirilmiştir” şeklindeki Kanun Tekliflerini 19 Mart 2014 Günü TBMM’ne sunmuştur.