ASKERLİK MUAYENESİNDE TARTIŞILAN UYGULAMA

ASKERLİK MUAYENESİNDE TARTIŞILAN UYGULAMA

Tay, uygulamanın daha sonrasında ülkeye yayılacağını açıkladı. Manisa Tabip Odası ise uygulamaya tepki gösterdi.

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, askerlik muayenesinin haziran ayından itibaren pilot il olarak seçilen Manisa’daki aile hekimliklerinde yapılacağını söyledi.

Tay, uygulamanın daha sonrasında ülkeye yayılacağını açıkladı. Manisa Tabip Odası ise uygulamaya tepki gösterdi. 

TABİP ODASI TEPKİ GÖSTERDİ

Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, aile hekimlerinin iş yükünün çok fazla olduğunu ve askerlik muayenesiyle yükün artacağını vurguladı. Manisa’da aile hekimlerinin günde 100 hastaya baktığını kaydeden Bilgin, "Sağlık Bakanlığı aile hekimi başına 2 bin 500 kişi düşmesini hedefliyordu. 13 yıldır bu hedefi tutturamadılar. Aile hekimlerinin sayısı artmadığı gibi hekim başına düşen hasta sayısı da azalmadı. Şu anda bir aile hekimine 3 bin 500-4 bin civarında kişi düşüyor. Aile hekiminin zaten yeteri kadar iş yükü vardır. Böyle bir uygulama aile hekimine ekstra bir yük oluşturacaktır. Pozitif baktığımız bir durum değildir" diye konuştu. 

Askerlik muayenesinin aile hekimlerinin işi olmadığını dile getiren Bilgin, özellikli bir muayene yapılması, ayrı bir planlama olması gerektiğini savundu. Aile hekiminin bir hastaya 15-20 dakika zaman ayırması gerekirken 5 dakika ayırabildiğini kaydeden Bilgin, "Aile hekimi günlük 100’e yakın poliklinik yapıyor. Diğer taraftan aşı, gebe takibi gibi şeyleri de yapıyor. Kervanı yolda düzme çabalarına devam ediyorlar. Bir türlü rayına oturtamadılar. Eskiden kör topal yürüyen sağlık ocağı sistemini işlevsel hale getirmek yerine Avrupa’nın kullanıp sıkıntılarını gördüğü süreçleri bize yaşatıyorlar. Abalıya vurmaya devam ediyorlar. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir hekimin bir hastaya en az 15-20 dakika ayırması gerekir. Ama bizde hasta sayısı 100’e ulaştığı için 3-5 dakikada hasta muayene ediliyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı