ASANSÖR FACİASINDAN ÜNİVERSİTELİ DRAMI ÇIKTI

ASANSÖR FACİASINDAN ÜNİVERSİTELİ DRAMI ÇIKTI

Hepsi ekmek parası peşinde vahşi kapitalizmin kurbanı oldu. Ama içlerinde öyle birisi var ki hikayesi yürekleri yakıyor

AKP hükümetleri döneminde resmi rakamlarla 11 bin 282 kişi iş cinayetlerine kurban gittiği belirtiliyor ancak kayıtdışı iş kazalarının oranları dikkate alındığında ölenlerin sayısının on binlerle anılacağından şüphe yok. İşte 4 ay önce yapılan uyarılara rağmen göz göre göre gelen iş cinayetinin ayrıntıları içerisinden çıkan bir dram.

10 CAN HER BİRİSİ AYRI DRAM

MECİDİYEKÖY'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılan rezidans inşaatındaki asansör kazasında yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Hıdır Ali Genç'in işe 5 gün önce başladığı belirtildi.

Tunceli Üniversitesi'nde okuyan Hıdır Ali Genç'in okul harçlığını çıkarmak için bir yakınının aracılığıyla 5 gün önce rezidans inşaatında asansörcü olarak işe başladığı belirtildi. Yakınları Genç'in memleketi olan Tunceli'de üniversite okuduğunu, ekonomik durumu iyi olmadığı için zaman zaman inşaatlarda çalıştığını söyledi. 

TÜRKİYE'DE İŞ KAZALARI SAYISI BİLE SKANDAL

Türkiye’de her saat 80 iş kazası oluyor. Yılda 706 bin işçi ise iş kazası gerçeği ile yüzleşiyor (TÜİK 2013). Her on iş kazasından yalnızca bir tanesi SGK kayıtlarına yansıyor. Son yayınlanan SGK istatistiklerinde 2012 yılı için iş kazası sayısı sadece 74 bin 871 iken TÜİK 2013 verilerine göre bu rakam 706 bin olarak görülüyor (SGK 2012, TÜİK 2013). İki veri arasında zamansal uyumsuzluk bulunsa da aradaki devasa fark kayıt dışı iş kazalarının ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

CHP OLARAK BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

İnşaat önünde bir grup işçi ve basın mensuplarının bekleyişi sürerken, kazanın olduğu bölgede incelemeler sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Emir Sarıgül ile olay yerine geldi. Burada işçilerle tokalaşan Hamzaçebi, "Dünyanın en pahalı rezidansını yaptıklarını söyledikleri yerde 10 işçi kardeşimiz hayatını kaybediyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu geçiştirebileceğimiz, unutabileceğimiz bir olay değil. Bir yandan en ileri teknolojiyi kullanacaksınız, bir yandan en ilkel şartlarda işçileri çalıştıracaksınız. Onların hayatları üzerinden başka hayatlar, başka kazançlar kurmaya çalışacaksınız. Biz bunu reddediyoruz" dedi.

51563_82665_07092014130822_3.jpg

Soma'daki maden faciasını hatırlatan Hamzaçebi, " O zaman yetkililer, 'ölüm bu işin fıtratında var' diyerek bu işi geçiştirmek istediler. Çünkü o yeraltındaydı. Bu yerüstünde. Vahşi kapitalizmin uygulamasını burada görüyoruz" diye konuştu.

51563_82665_07092014130822_2.jpg

Projenin onayının TOKİ, merkezi hükümet tarafından verildiğini de belirten Hamzaçebi, bu sayede inşaatın belediye denetiminden muaf tutulduğunu ileri sürdü. Olayın iş kazası olarak tanımlanamayacağını da belirten Hamzaçebi, "CHP olarak bunu takip edeceğiz. Peşini bırakmayacağız" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı