ASANSÖR FACİASI EYLEMİNE GAZLI MÜDAHELE

ASANSÖR FACİASI EYLEMİNE GAZLI MÜDAHELE

Gazdan çevredeki bazı vatandaşların da etkilendiği görüldü.

10 işçinin ölümünü protesto eden gruplara, polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.
Mecidiyeköy'de 10 işçinin ölümünü protesto eden grupları polis müdahale etti. Saat 17.00 sıralarında Mecidiyeköy Meydanı'nda biraraya gelen gruplar, 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans inşaatına doğru yürüyüşü geçti. Grupların yolu polis tarafından kesildi. Yürümekte ısrar eden gruplara polis gaz bombası ve TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale edilen gruplar ara sokaklara kaçarak dağıldı. Gazdan çevredeki bazı vatandaşların da etkilendiği görüldü.

SENDİKALAR AÇIKLAMA YAPMAK İSTEDİ
İşçilerin kazada ölmesini protesto eden bazı gruplar, işçi sendikalarının yapacağı açıklama nedeniyle, kazanın yaşandığı Mecidiyeköy'de toplanmaya başladı. Sendikaların yapacağı açıklamaya gelen gruplardan yüzleri maskeli bazı kişiler, yollara barikat kurup polise taş ve şişe atmaya başladı. Polis de gruba tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti. Eylemciler, ara sokaklara kaçarak uzaklaştı.

VATANDAŞLAR GAZDAN ETKİLENDİ
Polisin gaz bombası atması nedeniyle çevreyi duman bulutu kapladı. Yoldan geçen çok sayıda vatandaş gazdan etkilendi. Bazı kişiler fenalaşırken, olayların ortasında kalan tekerlekli sandalyeli yaşlı bir kadını kızının ve torununun hızla uzaklaştırdığı görüldü. 

Bazı kişiler de "Ne yapıyorsunuz? İnsanları mı öldüreceksiniz" diye bağırarak polise tepki gösterdi.

DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği (TTB), TMMOB ve Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu ile aralarında çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunduğu kalabalık grup, saat 17.00 sıralarında kazanın yaşandığı rezidans inşaatı önüne geldi. Burada katılımcılar adına yapılan ortak basın açıklamasını DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu okudu. Çerkezoğlu, “Bir kez daha sesleniyoruz; çalışma yaşamını, iş yasalarını ve mevzuatını, katılımcı ve demokratik bir yaklaşımla, her kademedeki emekçilerin sigortasız ve güvencesiz bırakılmasını önleyerek, sendikasızlaştırmayı değil sendikalı olmayı özendirerek, kayıt dışı çalışmayı engelleyerek insanca bir yaşamı sürdürecek ücretle çalışılmasını sağlamak hükümetin görevidir. Bu yapılmadığı takdirde, ölen her işçinin sorumlusu sermaye ve bu önlemleri almayan hükümettir. İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron sistemi derhal yasaklanmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya devreden İş Güvenliği Yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir" dedi.

AÇIKLAMA SIRASINDA MÜDAHALE

Çerkezoğlu'nun ardından, çeşitli örgüt temsilcileri söz alarak konuşmalar yaptı. Bu sırada grupta bir hareketlenme oldu. Polis, kalabalığın arkasında bulunan ve sokağa barikat kurarak polise taş ve şişe atan bir gruba biber gazı ve TOMA'lardan tazyikli su sıkarak müdahale etti. Müdahalenin ardından kalabalık farklı yönlere kaçıştı. Polis, Mecidiyeköy Meydanı'na kadar kovaladığı küçük bir gruba arka arkaya gaz bombası atınca, ortalık savaş alanına döndü. Bu sırada yoldan geçenler de gazdan etkilendi. Bir grup Arap turist zor anlar yaşadı. Turistlerin yardımına meydanda çiçek satanlar koştu. Yüzü yıkanan turistler daha sonra hızla yollarına devam etti.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Tekerlekli sandalyeli yaşlı bir kadını da kızı ve torunu hızla olay yerinden uzaklaştırdı.

Farklı sokaklarda barikat kuran eylemciler ise polis müdahalesinin ardından dağıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı