Artvin’de isyan sesi var!

Artvin’de isyan sesi var!

Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP), Artvin’in isyanına destek verdi.

Artvin’de isyan sesi var!
 
Yusuf Yavuz
Artvin Genya ve Cerattepe’de 44 bin dönüm alanın madencilik faaliyetine açılmasına tepki gösteren yaşam savunucuları 6 Nisan’da büyük bir eylem yapmaya hazırlanıyor. Artvin’in tepesine 30 futbol sahası büyüklüğünde 4 siyanür havuzu yapılmasını öngören girişimi daha önce Trabzon Bölge İdare Mahmekesi’nce durdurulmuş ancak Rize İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde bu kararı reddederek bölgede altın madenciliği faaliyeti yürütülmesinin önünü açmıştı. Yaklaşık 20 yıldır yaşam alanlarını savunmaya çalışan Artvinliler, “yeter artık, izin vermiyoruz!” sloganıyla 6 Nisan Cumartesi günü madenciliğe karşı büyük bir eylem yapacak. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaşam savunucularının da destek vereceği eylem öncesinde bir açıklama yapan Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP), Artvin’in isyanına destek verdi.
 
YIKIMIN CENDERESİNDEKİ ARTVİN’E DESTEK
Barındırdığı değerlerle yeryüzü cenneti olan Artvin’in; denizi, dereleri ve dağlarıyla on yıllardır yağma ve yok etme taarruzu altında olduğuna dikkat çekilen KİP açıklamasında, “son otuz yıldır doğanın kendisini sermaye birikimine katmanın peşine düşen kapitalizmin yaşam alanlarına, tarihi ve sosyal, kültürel değerlere, topraklara ve sulara yönelik saldırıları otobanlar, barajlar, HES’ler, taşocakları, maden aramalarıyla Artvin’i cendereye almıştır. Artvin halkı HES ve baraj projeleriyle göçe zorlanmış, yaşam alanları ve tarım arazileri insansızlaştırılmaya çalışılmış ve Artvin’i top yekûn yok edecek olan maden projesi için zemin hazırlanmıştır. Maden kabusu Artvin için yeni değildir. Artvin yaklaşık 20 yıldır üzerlerine çöken bir kabustan kurtulmaya çalışıyor. Artvin halkı 1990’lı yılların başından beri Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine karşı mücadele ediyor.  Çünkü Cerattepe yoksa Artvin de yok. Cerattepe ve Genya’nın madencilere teslim edilmesi demek, Artvin şehrinin doğası, insanları, tarihi, kültürüyle yok olması, haritadan silinmesi demek. Cerattepe ve Genya madenlerine karşı yürütülen mücadele, kelimenin tam anlamıyla Artvin’in geri dönüşsüz bir yok oluşa karşı direnme destanıdır” görüşüne yer verildi.
 
‘HUKUK HALKIN DEĞİL, GÜÇLÜNÜN YANINDA YER ALDI’
Artvinlilerin bu kararlı mücadelesi karşısında İlk ruhsat sahibi olan Cominco Madencilik şirketinin tepkilere direnemeyeceğini anlayınca ruhsatını İnmet Mining’e satarak Artvin’i terk ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, 2009 yılında Artvinlilerin ruhsat iptali davasını kazanmalarının ardından İnmet Mining şirketinin de madencilik faaliyeti konusunda Artvin Halkını ikna edemediğini kamuoyuna açıklayarak Artvin’i terk ettiği anımsatılarak, “bu bir maden tekelinin bir madeni terk ettiği ilk ve tek örnek oldu. Ancak ilgili bakanlık kesinleşmiş mahkeme kararlarını hiçe sayarak 2012’de Cerattepe ve Genya için bu kez Özaltın grubuna maden ruhsatı verdi ve bir kez daha karşısında Artvin halkının direnişini buldu. Ruhsatın iptali için açılan davaya 258 kurum ve kişi bizzat taraf oldu. Ancak daha önce iki kez aynı alanlarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı veren, bununla da kalmayıp iki dosyada ruhsatların iptaline karar veren Rize İdare Mahkemesi bu kez bu talebi reddetti. Rize İdare Mahkemesi’nin bu anlaşılmaz tutumuna karşı Trabzon Bölge idare Mahkemesine başvuran Artvinliler yürütmeyi durdurma kararını elde etmeyi başardı.14 Şubat 2013'te, Rize İdare Mahkemesinde, Genya ve Cerattepe Madenleri ruhsat iptal davasının duruşması görüldü. 14 Şubat sabahı, Artvin halkı ve tüm ülkeden yaşamın sevdalıları Rize İdare Mahkemesi önünde buluştu ama daha önce ruhsatı iptal eden aynı mahkeme bu kez aynı ruhsatı onayladı. Yani Maden ruhsatını veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile ruhsatı alan Özaltın Firması ve onun altında yatan gizli firma Cengiz İnşaatı haklı bularak davayı esastan reddetti. Hukuk bir kez daha haklının değil, güçlünün yanında yer aldı” denildi. 
 
HAYALET FİRMAYI BAKANLIK DA ONAYLADI
Genya ve Cerattepe ihalesini alan firmanın Özaltın şirketi olmasına rağmen, Türkiye’de bu ihalede belirtilen kapasitede maden işleyebilecek tek şirketin ‘Cengiz inşaat’ firması olduğu ileri sürülen açıklamada, ancak ihale şartnamesinde Cengiz İnşaat’ın ismi verilmeden tarif edildiği kaydedildi. Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan’ın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği konuyla ilgili soru önergesine verilen yanıtta bakanlığın da bu işi yapabilecek tek firmanın Eti Bakır’ın da sahibi olan Cengiz İnşaat olduğunu onayladığına işaret edilen açıklamada, “bizler Cengiz İnşaat ismini çok yakından tanımaktayız. Uzun yıllar tartışma konusu olmuş, Karadeniz halklarının tepkisini çekmiş, davalar açılmış, bedeller ödenmiş, Karadeniz’i, Kaya-Denize dönüştüren, denizi dolduran, kültürleri ve ekolojik yaşamı topyekun etkilemiş olan Karadeniz Sahil Yolu ucubesinin mimarlarından birisi olan Cengiz İnşaat; aynı zamanda Murgul’da bulunan Eti Bakır işletmelerinin de sahibidir. Eti Bakır işletmelerinin bütün atıkları dereye bırakılmış, Murgul deresi zehir akmaktadır. Konuyla alakalı geçtiğimiz aylarda Tiryal Gölü’nden  Eti Bakır’ın su aldığını tespit eden Yeşil Artvin Derneği olayı şikâyet etmiş ve Cengiz İnşaat’ın sahibi olduğu Eti Bakır’a ceza kesilmiştir” ifadelerine yer verildi. 
 
ARTVİN’İN YÜZDE 65’İNE MADEN RUHSATI VERİLDİ
Bugün Artvin’in bütün yüz ölçümünün yüzde 65’ini kapsayan ve Artvin’i tamamen yok edecek olan 358 maden ruhsatının da ihaleye açılmayı beklediğine dikkat çekilen açıklamada, “bu yüzden Cengiz İnşaat ve Özaltın şirketinin durdurulması demek, Artvin’in doğasını ve yaşamını yok edecek olan bütün projelerin önüne set çekmek demektir. Doğanın talanına, madenci yalanına, Artvin'in düşmanına dur demek için doğaya ve yaşama sahip çıkan Artvinlilerin çağrısıyla 6 Nisan’da Artvin’de buluşuyoruz!” denildi.