"Artık ülkenin iyice dibi kazınıyor!"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı ve kıyılardaki kaçak yapılara af getirerek 50 metre olan kıyı kenar çizgisini 10 metreye indireceği öne sürülen yeni torba yasa taslağına Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya'dan sert tepki geldi. Özkaya, meraları da yapılaşmaya açacağı ileri sürülen taslağa ilişkin "artık ülkenin nesi var nesi yok iyice dibi ka

 
Eski bürokrattan torba yasa isyanı:
 
 
"Artık ülkenin iyice dibi kazınıyor!"
 
 
Yusuf Yavuz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı ve kıyılardaki kaçak yapılara af getirerek 50 metre olan kıyı kenar çizgisini 10 metreye indireceği öne sürülen yeni torba yasa taslağına Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya'dan sert tepki geldi. Özkaya, meraları da yapılaşmaya açacağı ileri sürülen taslağa ilişkin "artık ülkenin nesi var nesi yok iyice dibi kazınıyor" dedi. Bakan Erdoğan Bayraktar ise henüz ön çalışma aşamasında olduğunu söylediği taslak hakında, "Tasarı haline gelecek diye bir şey yok. Gelebilir de gelmeyebilir de'' diye konuştu.
 
 
19 Kasım'da Vatan Gazetesi'nde yer alan Gülümhan Gülten imzalı habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yapı Denetimi Kanunu’nun yeni baştan yazılması amacıyla başlayan çalışmadan 68 maddelik bir torba yasa çıktığı bilgisine yer verilerek, kısa süre önce taslağı tamamlanan torba yasanın, İmar Kanunu, Mera ve Orman Kanunu, Kıyı Kanunu başta olmak üzere çok sayıda yasada kritik ve çok tartışmalı değişiklikler öngörürken, kamuoyunda büyük tartışma yaratacağı ifadesine yer verilmişti.
 
 
TORBADAN KIYI YAĞMASI ÇIKACAK
Gülümhan Gülten imzasıyla yayınlanan haberde, 2013 bütçesinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından en kısa sürede Meclis’e sevkedilmesi planlanan Torba Yasa Taslağı’nda bugüne kadar zaman zaman gündeme gelen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen bir dizi değişikliğin öngörüldüğü belirtilerek, "kıyılara yeni bir imar affı getirilecek. Sahillerde 10 metreye kadar yapılaşmaya izin çıkacak. Evinin değeri artan devlete para ödeyecek. Site ve AVM’lerde mescit zorunlu olacak. Yasa taslağının en tartışmalı hükümlerinden biri de kıyalarda 1992 yılına kadar yapılmış kaçak yapılara af getirmesi oldu. Taslağın bu haliyle yasalaşması halinde, özellikle Bodrum, Antalya, Marmaris gibi turizm bölgelerinde çok sayıda yapı kaçak olmaktan kurtulacak, bu yapılara af getirilmiş olacak" bilgisine yer verilmişti.
 
Kıyıların doldurularak enerji santralleri yapılabilmesine olanak sağlayacağı belirtilen taslağın, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait arazilerin Maliye Bakanlığı'na devrinden, meraların kentsel dönüşüme açılmasına kadar bir dizi yeni düzenleme getireceği belirtilmişti.
 
ORHAN ÖZKAYA: 'KAMU HAKKI GERÇEĞİ TOZLU SAYFALARDA'
Tapu ve Kadastro Eski Genel Müdür Yardımcısı Yazar Orhan Özkaya ise bundan böyle yasalara uyan vatandaşların cezalandırılmış olacağını ve imar planlarına, ruhsatlara, yönetmeliklere uygun hareket eden vatandaşların kendilerini aldatılmış hissedeceğini öne sürdü. Ülkenin satılacak alanları daralmasıyla sahillerin yapılaşmaya açılacağını ileri süren Özkaya, kıyıların kamuya ait olduğu gerçeğinin yasaların tozlu sayfalarında eylemsizliğini koruduğunu söyledi.
 
HAYVANCILIĞIN ÇANINA OT TIKANACAK
Düzenlemeyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın mera alanlarıyla ilgili çok geniş yetkilere sahip olacağını kaydeden Özkaya, bu alanların mera vasfının 15 gün içinde değiştirilerek ve imara açılabileceğini öne sürerek, "zaten can çekişmekte olan hayvancılığın çanına ot tıkanacak. Canlı et ithalatçısı ülke olma trendi daha da yükselecek" görüşünü savundu.
 
 
ÜLKENİN DİBİ KAZINIYOR
Mera alanları, otlak, yaylak ve harman yeri gibi köylünün can damarı olan yerlerin daha önce Maliye Hazinesi'nin tasarrufundayken önce Özelleştirme İdaresi'ne devredildiğini şimdi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tasarrufuna sunulduğunu söyleyen Özkaya, Maliye Bakanlığı'nın, en büyüğü Ankara'da olmak üzere, Afyon, Eskişehir, Konya, Zonguldak, Kahramanmaraş, Kütahya ve Gümüşhane'nin de aralarında bulunduğu 25 ilde halkın malı  olan toplam 36 bin 400 hektar hazine arazisini satışa çıkardığını anımsatarak, "işte bunlar tüketildi. Artık ülkenin nesi var nesi yok iyice dibi kazınıyor" diye konuştu.
 
Taslağın, toplu konut, gazino, lokanta ve AVM gibi yerlere mescit açma koşulu getireceği yönündeki iddiaları da değerlendiren Özkaya, "ılımlı İslâm cumhuriyeti olma yolundaki taslar teker teker yerine oturtulmuş oluyor" görüşünü savundu.
 
 
BAKAN BAYRAKTAR: 'GELEBİLİR DE GELMEYEBİLİR DE'
Önceki gün mecliste gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tartışma yaratan taslağın henüz bir ön çalışma olduğunu belirterek, "meraların imara açılması diye bir şey söz konusu olamaz. Askeri alanların bugünden yarına alınması diye bir şey söz konusu değil. Ülkemizin daha iyi değerlendirilmesi, mekansal stratejik planlar ve çevre düzenlemesi planlarının daha iyi yapılması tarzında çok ön teknik bir çalışma var. Taslak haline gelen bir şey yok.Tasarı haline gelecek diye bir şey yok. Gelebilir de gelmeyebilir de'' diye konuştu.
 
 
'TÜRKİYE'NİN NERESİNİ DAHA İYİ DEĞERLENDİREBİLİRİZ'
Türkiye'nin geliştiğini ve kalkındığını söyleyen Bakan Bayraktar, Kalkınma Bakanlığı ile birlikte mekansal stratejik palanlar yaptıklarını belirterek, "Türkiye'nin neresini daha iyi değerlendirebiliriz, hangi yatırımcı hangi bölgeye daha iyi yatırım yapabilir, nüfusun Türkiye coğrafyasını desantralize edilmesi noktasında neler yapabiliriz. Bunlar için ön çalışmalar yapılıyor. Türkiye'nin dereleri tepeleri, dağları, taşları, madenleri, endemik, flora ve fauna hayatı, ağaçlandırması, hepsi inceleniyor. Bunun çok ön çalışmasıdır'' ifadelerini kullandı. 

Önceki ve Sonraki Yazılar