Arınç'tan İlker Başbuğ açıklaması

Arınç'tan İlker Başbuğ açıklaması

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili kararını olumlu karşıladığını belirterek, "Ka...

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili kararını olumlu karşıladığını belirterek, "Kararı çok doğru buluyorum, yerinde buluyorum. Kişisel hakların ihlali noktasında bir karar. Bu karar doğrudan belki tahliye öngörmüyor ama geniş itibariyle aldığımız zaman belki tahliyenin de olabileceğini düşünebiliriz" dedi.

Bolu'da düzenlenecek mitinge partililere seslenecek olan Bülent Arınç, ilk olarak Bolu Valiliği'ni ziyaret etti. Tarihi valilik binası önünde Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları tarafından karşılanan Arınç, valilik özel defterini imzaladı. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ ile ilgili kararı üzerine şunları söyledi:

"Çok güncel bir olay. 12 Eylül 2010 referandumunda anayasa değişikliğine biz hepimiz 'Evet' dedik. Bu referandumun en önemli anayasa değişikliklerinden biri de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun açılmasıydı. Hayır diyenler ne düşündü merak ediyorum doğrusu? İyi ki bu madde anayasamıza girdi. Çünkü son zamanlarda verdikleri kararlar hem evrensel hukuk prensiplerine, hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına, hem de kendi temel yargımızın düşüncelerine uygun kararlar. Bazı milletvekili ve bürokratlar için verdiği kararlar da uzun tutukluluk süreleri ve adil yargılamadaki mevcudiyetlere dikkat çekilmiş. Bazı milletvekilleri de bu kararlarla tutuklu iken tahliye edilmişti. Biz bunları çok olumlu karşıladık. Olması gereken budur. Bugün de eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili olarak verilen kararın özetini okudum. Kararı çok doğru buluyorum, yerinde buluyorum. Ancak bunun diğer kararlarla tamamen örtüştüğünü söyleyemem. Bu da kişisel hakların ihlali noktasında bir karar. Bu karar doğrudan belki tahliye öngörmüyor ama geniş itibariyle aldığımız zaman belki tahliyenin de olabileceğini düşünebiliriz. Diğer kararlar doğrudan tahliyeye yönelikti ama bu kararın doğrudan tahliyeye yönelik olmadığını düşünüyorum. Çünkü kararı özetinde karar verilmiş olmasına rağmen, aradan 6-7 ay geçmiş olmasına rağmen, henüz o mahkemenin gerekçeli kararı yazmadığı noktasında gerçekten büyük bir eksiklik ve ayıptı."

MAHKEME GEREKÇEYİ 15 GÜNDE YAZMALI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün özel yetkili mahkemeleri kaldıran, tutukluluk sürelerini 5 yıla indiren ve buna bağlı bazı kanun değişikliklerini içeren kanunu onayladığını hatırlatan Arınç şunları söyledi:

"Özel yetkili mahkemelerde verilen kararların gerekçesinin en geç 15 gün içerisinde yazılması lazım. Böylece Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bireysel başvuru kararıyla dün yürürlüğe giren kanun birbirini tamamlıyor. Gerekçeli karardan sonra Yargıtay süreci başlayacaktır. Yargıtay'ın incelemesi sonucunda da verilecek kararları hep birlikte göreceğiz. Ama ben Anayasa Mahkemesi'nin bu bireysel başvuruyla ilgili verdiği kararı isabetli ve olumlu buluyorum."

UKRAYNA'DA BÖLÜNME TEHLİKESİ

Kırım'da yaşanan olaylara da değinen Arınç, Ukrayna'nın bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduğunu belirten Arınç, "Kırım bölgesinde Tatarlar ve soydaşlarımız yaşıyor. Eğer bir ilhak kararı alınacaksa ve nüfus çoğunluğuna bakarak referanduma karar verilecek olursa oradaki insanların güvenliği kalmayacaktır. Oradaki insanların kendi kimliklerinin varlığı maalesef kaybedilmiş olacaktır. Sanki Rusya bütün kozları ve ipleri eline almış durumda. Ve oradaki nüfus çoğunluğuna da bağlı olarak ve Sivastopol'daki üslerini de dikkate alırsak bu meseleyi kendi lehine çevirmeye gayret ediyor" dedi.

ÇÖP KUTULARI POŞETLE KAPATILDI

Bu arada, Arınç'ın, İzzet Baysal Caddesi üzerinde yapacağı miting için geniş güvenlik önlemleri alındı. Yüzlerce polis ekibi miting çevresini kuşattı. Arınç'ın konuşma yapacağı platforma yakın bütün çöp kutularının üzerlerinin poşetlerle kapatıldığı görüldü.

 

Arınç'tan İlker Başbuğ açıklaması

Kaynak:Haber Kaynağı