ARINÇ'DAN İSTİFA YORUMU

ARINÇ'DAN İSTİFA YORUMU

ARINÇ, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ARINÇ: YENİ BAŞBAKANIMIZA ÇALIŞMA ARKADAŞLARINIZI RAHATLIKLA SEÇİN DEDİK

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bakanlar kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, bir muhabirin 'istifanızı verdiğinizi mi anlamalıyız' sorusu üzerine; "Doğru olanı yaptık. Usul böyledir. Yeni başbakanımıza rahat olun, çalışma arkadaşlarınızı rahatlıkla seçin biz size teşekkür ediyoruz' dedik" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 61'inci hükümetin son Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çözüm süreci ile ilgili somut yol haritası kapsamında neler olduğu ve konuşulduğu sorulan Bülent Arınç, "Bugün önemli bir başlık altında hem yapılanlar hem bundan sonra yapılabilecek olanlar konuşuldu. Çözüm süreci konusunda en son attığımız somut adım 6 maddelik bir çerçeve kanun çıkarılmasıydı. Bundan sonra somut yol haritasını, neler yapılması gerektiğini belki yine meclise sevk edeceğimiz bir kısmını idari tedbirlerle götürebileceğimiz ama gün olarak tarih olarak süre olarak her birini ayrı ayrı belirleyeceğimiz yeni bir döneme giriyoruz. 2 senelik süreçte elde edilen kazanımlar var. En azından terör olayları hemen hemen son buldu. Son yaşadığımız son birkaç olayı bunu dışında tutmak istiyorum. Şehit cenazelerinin, caddelerde, sokak içlerinde kadınlara, çocuklara yönelik terör olaylarının olmadığını ve memleketimizde huzur ortamının çok güzel şekilde kendini belirlediği bir noktadayız. Şüphesiz asayiş olaylarında yüzde yüzlük bir noktada değiliz. Terör örgütünün veya terör örgütü yandaşlarının meydana getirdiği üzücü olaylar var. Bunlara asayiş olayı olarak bakıyoruz. Güvenlik güçlerimiz bu olayları anında etkisiz hale getirecek bir noktadadır. Geçtiğimiz günlerde bir teğmenimiz çok genç yaşlarda hayatını kaybetti. Bir uzman çavuşumuz da kaza kurşunu ile maalesef hayatını kaybetti. Özellikle Nevruz ayında kararlaştırılan bir şey vardı. Türkiye içerisindeki örgüt mensupları silahları ile Türkiye'yi terk edecekler. Bunun yüzde yüz gerçekleşmediğini hepimiz biliyoruz. Silahlı unsurların Türkiye'yi tamemen terk etmesi ve bundan sonra fikirlerin konuşulacağı şiddetin reddedileceği bir süreç olacağını hepimiz biliyorduk. Biz çözüm sürecinin çok iyi karşılandığını biliyoruz" dedi.

YARGITAY'IN 'FEYZİOĞLU' KARARI

Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Adli Yıl Açılış törenine katılması kararını ve bu karara bağlı olarak Erdoğan'ın tavrının ne olacağı sorusuna Arınç; "Sayın Başbakanımız, seçilmiş cumhurbaşkanımız saat 18.30 itibariyle Yargıtay Başkanımızla bir görüşme yapacaktı umarım halen devam ediyordur. Onun içeriğini bilmiyorum. Yargıtay'dan bize en az 1 ay kadar önce bir davet gelmişti Adli Yıl'ın açılış töreni ile ilgili olarak. Sayın başbakanımız, eğer Barolar Birliği konuşma yapacaksa başkan olarak orada ben gitmem şeklinde bir beyanı oldu. Teamül yazılı hukuk kuralı değildir. Adli Yıl'da tören yapılmasına yönelik bu törende de Yargıtay Başkanı ile birlikte Barolar birliği başkanı konuş diye bir hüküm bulunamamaktadır. Ben de 25 yıllık avukatlık yapmış bir arkadaşınız olarak katıldığım törenlerde Barolar Birliği Başkanı'nın konuşma yaptığını biliyorum. Teamül vazgeçilebilir terk edilebilir. Yargıtay başkanımızın temel sorunu sanırım davetiye göndermiş olmasıdır. Davetiye gönderildikten sonra da sayın seçilmiş cumhurbaşkanımızın daha önce Danıştay'da yaşadığı bir tatsız olayla ilgili olarak kendisine verilen yetkiyi kötüye kullanan bir barolar birliği başkanına bunun yakışıksız olduğunu söylediğini biliyoruz. Hatta bu tepkiyi sözle de bırakmamış ve Danıştay salonundan ayrılmıştı. Bu gelişmeler üzerine başkanlar kurulunu toplayacağını ifade etmişti Yargıtay Başkanımız. Sayın seçilmiş cumhurbaşkanımız 1 Eylül'de bu törene katılacak mıdır, katılmayacak mıdır kendisi açıklama yapar. 1 Eylül'e kadar biz yeni başbakanımızla yeni hükümetimizi kurmuş olacağız. Yeni başbakanımızın bu konudaki davranışını benim ifade etmem doğru değil" diye yanıt verdi.

Hayrunisa Gül'ün 'asıl intifadayı ben başlatacağım' açıklaması sorulan Arınç, konuyla ilgili olarak, "Bakanlar Kurulu'nun gündeminde böyle bir konu olmadığı için bunlar belki daha sonra başka zeminlerde konuşulabilir" ifadelerini kullandı.

29'UNDAN İTİBAREN YENİ BAŞBAKANIMIZ HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİNİ ALMIŞ OLACAK

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin ettikten sonra görevi Davutoğlu'na teslim edene kadar vekalet mekanizmasının işletilip işletilmeyeceği sorulan Arınç, "28'inde and içme ve devir-teslim töreninden sonra yeni hükümeti kuracak kişiye yani Sayın Ahmet Davutoğlu'na muhtemelen, Sayın Cumhurbaşkanımız vekalet görevini vereceği kişi aynı zamanda bakanımız olduğu için bu süre içerisindeki vekalet görevini Sayın Ahmet Davutoğlu'na verecektir. Çok doğru ve çok haklı olarak. 24 saatten bile az sürebilecek bir vekalet için esasen başbakan olması düşünülen ve kararlaştırılan bir kişinin vekaletinden daha doğal bir şey olamaz. Ben üzgün değilim, çok doğru olan yapılıyor en başından bu yana. Biz 28 Ağustos akşamı bir görevlendirme bekliyoruz. 29'undan itibaren yeni başbakanımız hükümeti kurma görevini almış olacak" açıklamasını yaptı.

SAPLANTILARINDAN KURTULAMIYORLAR

YSK'nın kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de yer almaması sorulan Bülent Arınç, "Bu konuda muhalefet içerisinde saplantı içinde olan bazı arkadaşlarımız var. Onları şahsen çok seviyorum, ama saplantılarından kurtulamıyorlar. Bunlardan biri de Sayın Atilla Kart'tır. Hukuk bilgisinin olduğunu zannediyorum. Ama Kılıçdaroğlu'nda olan huylar kendisine geçti. Kılıçdaroğlu, eline bir çekiç alır herkesi bir çivi gibi görür ve ondan sonra çakmaya başlar. Elinde bir kova var, üstünde yolsuzluk yazıyor. Ak Parti'den kimi görse ona yolsuzluk çamuru sıçratmaya çalışırdı. Atilla Kart da hergün mahkemelerin kapısında aşındırmaya çalışır. Yanına Mahmut Tanal'ı da alıyor. Biraz aklınızı kullanın biraz doğru olana bakın. YSK kesin seçim sonucunu açıklamıştır. Onun işi bitmiştir. Mazbatayı da TBMM Başkanına vermiştir. Kanundaki prosedür halen devam ediyor. Mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin bittiği günde and içerek görevine başlayacak olan Erdoğan ile eş zamanlı olarak bunun yayınlanması gerekir. Bu tarih birilerinin iddia ettiği gibi 15 Ağustos olsaydı o tarihte and içmenin ve mazbatanın verilmesi gerekirdi. Anayasa'nın 101. maddesinin son fıkrası 103. madde dikkate alındığında TBMM Başkanımız o gün mazbatayı kendisine takdim edecekler. Bir taraftan da kesin seçim sonuçları Resmi gazete'de yayınlanmış olacak" dedi.

ONUN GİDİYOR OLMASIYLA BİZİM DE ONA VEDA ETMEMİZ LAZIM

Davutoğlu başkanlığında kurulacak kabinede görev alacak mısınız, sorusu için gazeteciye "12'den vurdun şimdi, güzel bir soru" diyen Arınç, konu ile ilgili şunları kaydetti: "Ben 5 yıl meclis başkanlığı yaptım, 5 buçuk yıldır başbakan yardımcısıyım. Nezaketen de olsa bir gerçeği ifade etmemiz gerekiyor. Erdoğan'la birlikte bu hükümette bulunduk. Onun gidiyor olmasıyla bizim de ona veda etmemiz lazım. Bu siyasi etik bakımından da doğrudur. Yeni bir başbakan geliyor. Yeni bir başbakan hükümetini teşkil edecektir. Mutlaka çalışma arkadaşlarını kendisi seçecektir. Ona da imkan tanımak için bizim bazı düşüncelerimizi ifade etmemiz gerekiyordu. Ben bana yakışanı yaptım. Her şey yeni başkakanımızın takdirinde olacaktır. Bugüne kadar çok iyi bakan arkadaşlarımızla çalıştık bundan sonra da arkadaşların hedefe çok daha hızlı koşacaklarını düşünüyorum. Şahsımla ilgili takdiri hem bugünkü başbakanımız henüz görevini teslim etmediği için hem de yarın görevi devralacak başbakanımız en iyi şekilde takdir ederler. Biz onlar için en doğrusunu söylemiş olduk. Umarım dikkate alacaklardır."

UYARI LEVHALARININ BULUNDUĞU AÇIKÇA GÖRÜNÜYOR

Siirt'teki baraj olayında sirenlerin çalınmadığına yönelik iddialar sorulan Arınç, "Kapakların açılmasından 15 dakika önce uyarı sireni çalınıyor. Buna rağmen vatandaşlarımız alanı boşaltmıyor. Sirenin çalmasından 15 dakika sonra su kapakları açılıyor. Ben televizyonda da izlemiştim. Uyarı levhalarının bulunduğu açıkça görünüyor. Buna rağmen böyle mi oldu, idare veya işletmeye atfen bir kusur var mı, hem Enerji Bakanlığımız hem de Başsavcılığımız, valiliğimiz ilgili makamlar soruşturma yapıyorlar" açıklamasını yaptı.

AÇIK, DOYURUCU, NET BİR İZAHAT BEKLİYORUZ

'Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği iddiaları Bakanlar Kurulu gündemine geldi mi?' sorusu üzerine Bülent Arınç şu açıklamayı yaptı: "Bakanlar Kurulu gündemimizde yoktu, ama konu önemli olduğu için ben Dışişleri Bakanımızla ayrıca görüştüm. Açık, doyurucu, net bir izahat bekliyoruz. Bunun üzerine bazı görüşmeler yapıldı. Alman istihbarat yetkililerinde bugünlerde bu görüşme için tekrar bizimle bir araya geleceğini biliyoruz. Hem başbakandan hem ilgili bakanlardan Almanya ile geçmişten bu yana iyi ilişkileri bulunan bir dost ülkenin iddia edildiği şeklinde bir dinleme olduysa ne zamandır, ne sebeple olmuştur, sonuçları nedir, bunlar konusunda ciddi bir izahat beklediğimiz, en yüksek noktadan kendilerine iletilmiştir. Bizim istediğimiz önümüze bir rapor koymalarıdır."

YORUM SERBEST, DOĞRU OLANI YAPTIK

Bülentç Arınç bir muhabirin 'istifanızı verdiğinizi mi anlamalıyız' diye sorması üzerine; "Yorum serbest, doğru olanı yaptık. Usül böyledir. Bir yeni başbakanımız varsa kendi ekibini, çalışabileceği en başarılı arkadaşları seçme hakkını verilmesidir. Yeni başbakanımıza rahat olun, çalışma arkadaşlarınızı rahatlıkla seçin biz size teşekkür ediyoruz' dedik" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı