ARINÇ; "Tayyip Bey'in yanlışlarına ortak olsaydım

ARINÇ; "Tayyip Bey'in yanlışlarına ortak olsaydım


BU İLK ÇATIŞMA DEĞİL

Cuma HİKMET
Erdoğan ve Arınç arasında medya üzerinden hala devam eden çatışma yıllar öncesine dayanıyor. AKP'nin 2002'de seçimleri kazanmasının ardından yasaklı olduğu için başbakan olamayan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet yönetimini dizayn etmeye çalışırken de bir takım tartışmalar çıkmıştı. O tarihlerde başbakan'ın meclis başbakanının kim olacağı konusunda yoğun kulisler yapılıyordu. Bülent Arınç'ın Fikret Bila'ya verdiği bir röportajda "Tayyip Bey'in yanlışlarına ortak olsaydım, 50 defa Genel Başkan olurdum" demesi ortalığı karıştırdı. Kayıtlı yapılan röportajın yayınlanmasının ardından, küplere binen Erdoğan, yurt dışı seyahatinden Arınç'ı arayarak itirazda bulundu. Arınç bunun üzerine Fikret Bila'yı arayarak, "Ben böyle bir şey demedim " dediyse de, kayıtlar kendisine dinletilince, "Yanlış anlaşıldım" diye geri adım atmak zorunda kalmıştı.

TARİH TEKERRÜR EDİYOR
İşte yakın geçmişte ve bu günde tekrar eden bu çatışmanın son perdesi, Erdoğan'ın açıklamalarına ve AKP'nin gurup toplantısına yansıdı. Arınç'ın "Ben tekmelenecek adam değilim" şeklinde son sözlerini söylemesi ve gurup toplantısına katılmaması ardından Erdoğan'da ortamı yatıştırma operasyonlarına girişti. Erdoğan aramızda konuşur hallederiz dedi ama Arınç'ın bu yumuşatma operasyonuna sıcak bakmayacağı neredeyse belli gibi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AKP grup toplantısında Bülent Arınç'ın sözlerine atıfta bulundu. Erdoğan, "Bazen yanlış anlamalar olabilir. Dava arkadaşlığının bir gereği olarak biz meseleleri aramızda konuşur ve çözüme kavuştururuz" dedi.
 
 
ARINÇ TOPLANTIYA KATILMADI
 
Öte yandan Yurt Gazetesinde yer alan bir habere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Grup Toplantısı’nda partililere seslendi. Başbakan’a sitem eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın toplantıya katılmadığı görüldü.
 
Zaman gazetesinde 4 Kasım tarihinde kız ve erkek öğrencilerin birlikte kaldığı evlerle ilgili yasal düzenleme yapılacağı yönündeki haberi “asparagas” olarak nitelendiren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “sözlerimin arkasındayım” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yalanlanmıştı.
 
KİMSE BENİ YOK SAYAMAZ
 
Başbakan Erdoğan’ın geçen hafta yurtdışı ziyaretinde olduğu sırada TRT Türk’te bir televizyon programına katılan Arınç, “Kimse beni yok sayamaz. Başbakan’la aramızdaki çelişkinin sebebi ben değilim. Bu çelişkinin sebebini Başbakan Erdoğan açıklayacaktır” dedi.
 
Arınç, "Başbakan'ın görevi, hükümet sözcüsünü açmaza düşürmemektir. Ben itibarımın, kişiliğimin yıpratılmasını istemem. Birilerinin kum torbası haline getirilmek istemem" ifadelerini kullanmıştı.
 
ARINÇ ERDOĞAN ÇEKİSMESİ EN BAŞTAN BERİ VAR

Aralarında ki anlaşmazlık yıllar öncesine dayanan Başbakan Erdoğan ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın 10 yıl önce çatışmaları yine medyaya yansımış ve o zamanlarda yasaklı olduğundan Milletvekili ve Başbakan olamayan Recep Tayyip Erdoğan küplere binmişti. Gazetelere yansıyan haberde, Meclis Başkanlığı konusunda seçimi AKP de ilk kavga olarak basına yansıyan Bülent Arınç ile yapılan bir röportaj Arınç ve Erdoğan arasında gerçekleşen ilk çatışmayı gözler önüne sermişti. Arınç öyle bir laf etmiş ve o laf manşete çıkmıştı ki, okuyanların dili tutuldu. Yıllardır mücadele ettikleri Erbakan'ın Saadet partisinden birlikte ayrılıp AKP'yi kuran ve iktidar olan partinin en önemli iki isminin, gazetelere yansıyan bu çatışması şaşkınlık yaratmıştı. Bir çok tartışmanın ardından Erdoğan'ın muhalefetine rağmen Meclis Başkanı koltuğuna oturan Arınç ayağının tozu ile "Erdoğan'ın yanlışlarına uysaydım Genel Başkan olurdum" deyivermişti. İşte o haberin küpürü.



ARINÇ GERİ ADIM ATTI AMA

Röportajın yayınlanması büyük tartışmalara neden oldu. Erdoğan yurt dışında seyahatteydi. Oradan Arınç'ı arayarak söylediklerini geri almasını istedi. Bunun üzerine Arınç söyleşiyi yaptığı gazeteci Fikret Bila'yı arayarak itiraz etti. Ama Fikret Bila çok dikkatli bir gazeteciydi. Söylediklerini değiştirmediklerini, teypte kayıtlı olduğunu isterse bir kopyasını kendisine gönderebileceğini anlattı. Bunun üzerine Arınç "Yanlış anlaşıldım" diyerek geri adım attı. Aynı davranış yakın tarihlere kadar sık sık tekrarlanan geri adımlar olarak devam etti. En son meydana gelen Erdoğan Arınç çatışmasında ise iş çığrından çıkmışa benziyor. Erdoğan'ın  Arınç'ı yalanlayaraka "Sözlerimin arkasındayım" demesi üzerine, Arınç "Ben tekmelenecek adam değilim" açıklaması yapmıştı. Son gelişmeler ise AKP'de gittikçe derinleşen çatışmanın artık son aşamalara geldiğinin işareti gibi.