ARAPLARDAN OBAMA'YA DESTEK GELDİ, GÖZLER TÜRKİYE’DE

ARAPLARDAN OBAMA'YA DESTEK GELDİ, GÖZLER TÜRKİYE’DE

İşte son gelişmeler

SUUDİ Arabistan'nın başkenti Cidde'de IŞİD'e karşı yapılan toplantıda 10 ülkenin dışişleri bakanı bir araya geldi. Toplantı sonrası yapılan yorumlarda, Türkiye'nin tutumunun önemli olduğu ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'ye yapacağı ziyaretin bu kapsamda kritik bir hal aldığı vurgulandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak ve Suriye'de kritik bölgeleri ele geçiren terör örgütü IŞİD'i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklamasının ardından, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Cidde'de görüştüğü Arap liderlerden IŞİD'e karşı mücadeleye destek geldi. IŞİD'le mücadele kapsamında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen ABD, Türkiye, Mısır, Ürdün, Bahreyn, Mısır, Irak, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katıldığı IŞİD zirvesi sona erdi. Zirveye katılan ülkeler, IŞİD'e karşı, eşgüdümlü mücadele konusunda görüş birliğine vardı.

Sonuç bildirisinde IŞİD saldırılarında zarar gören bölgelerin yeniden inşası için çalışma yapılması kararlaştırıldı. Zirvenin sonuç bildirgesinde örgütün maddi gelirinin kesilmesi ve örgüte katılımların durdurulması konusunda da uzlaşıldı. Dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşen toplantıda, IŞİD'in yalnızca Suriye ve Irak için değil, bütün dünya için çok önemli bir tehdit olduğu vurgulandı.

"49 REHİNE GEREKÇE OLABİLİR"

Toplantıya katılan ülkelerin temsilcileri, IŞİD tehdidinin önlenmesi için alınması gereken önlemler konusunda görüşlerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuşmasında, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini dile getirdi.

Aralarında Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Rap Emirlikleri'nin de bulunduğu on ülke, IŞİD'e karşı mücadelede ABD Dışişleri Bakan John Kerry'ye taahhüt de bulunurken, gözler IŞİD konusunda Türkiye'ye çevrildi. Amerikan medyasında yapılan değerlendirmelerde, ABD Başkanı Barack Obama'nın, "IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye de adım atmalı, Türkiyesiz bu iş olmaz" açıklamalarına karşın, Türkiye'nin şimdiye kadar net bir tavır almamış olması eleştirildi. Türkiye'nin, 49 Musul Başkonsolosluğu çalışanının IŞİD'in elinde rehin bulunmasının bu tutuma gerekçe olabileceği vurgulandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yarın Ankara'ya yapacağı ziyaretin bu bağlamda çok önemli olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüştüğü Arap ülkeleri yetkililerinden IŞİD ile mücadelede istihbarat askeri ve insani yardım desteğinin yanı sıra, IŞİD'in finansal destek yollarının kesilmesi, örgüte katılımların önlenmesi konuları da dile getirdi.

'AVRUPA ÜLKELERİ ÇEKİMSER'

IŞİD ile mücadelede koalisyona Arap ülkelerinden açık ve direk destek gelirken, İngiltere ve Almanya da bu konuda çekimser kaldı. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinin IŞİD ile mücadele için Suriye'ye gerçekleştirilecek herhangi bir hava saldırısına destek vermeyeceğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, Almanya'nın terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik Suriye'de yapılacak hava operasyonuna katılmayacaklarını söyledi. İki ülkenin IŞİD'e karşı mücadelede Irak'ta katkılarının olup olmayacağı netlik kazanmazken, Obama'nın çağrısına en açık destek Fransa'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Irak'ta IŞİD'e karşı mücadeleye direk olarak destek vereceklerini belirtirken, Suriye konusunda Esad ile aynı takımdaymış gibi görünmemek için elinden gelen özeni göstereceğini söyleyerek bu konudaki çekincesini dile getirmiş oldu.

OBAMA'NIN IŞİD STRATEJİSİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın dün açıkladığı 'IŞİD'e karşı mücadele stratejisi', düzenli hava saldırıları, sahadaki güçleri destekleme, insani yardım ve IŞİD'e karşı uluslararası terörle mücadele faaliyetleri olmak üzere dört temele dayanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı