Apoleti Olmayan Başbakan

Apoleti Olmayan Başbakan

AKP SAMİMİ DEĞİL

 Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketini seçim yatırımı olarak nitelendirerek, “Bu bir demokratikleşme paketi değil. Zaten en büyük ayıp demokrasi ile bu paketi yan yana getirmek. Bu 30 Eylül paketi, yani AKP seçime giderken ben kendi tabanıma hangi mesajları verebilirim, bu öyle bir paket. Bunu ciddiye alıp demokrasi ile yan yana getirmek asla doğru değil” dedi. 

YORUM YAPMADI
 
ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Çankaya İlçe Başkanlığı tarafından Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda düzenlenen “Çankaya’da Sandıklar Filizleniyor” etkinliğine katıldı.
 
Etkinlik öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın “Anayasa’da uzlaşılan maddeleri Meclis’ten geçirelim” önerisinin anımsatılması üzerine “Zaten 59 madde 4 partinin üzerinde anlaştığı madde demektir. Dolayısıyla 59 madde üzerinde mutabakat sağlanmışsa gelecek parlamentoda grubu olan bütün partiler 59 madde üzerinde veya 60 - 65 madde üzerinde anlaşırlarsa getirirlerse bizde kabul ederiz. Sorun AKP’nin samimi olmaması. Samimi değil çünkü AKP’ye ‘başkanlık sistemine geriye çek daha fazla madde de uzlaşırız’ dedik defalarca. ‘Hayır biz çekmeyiz’ diyorlar, yani masadan kaçmak için fırsat kolluyorlar. Sayın Başbakan her seferinde ‘getirin, uzlaştık kabul edelim’ diyor. Bizde diyoruz buyurun getirin kabul edelim, biz samimiyiz” dedi.
 
SEÇİM BARAJINI TÜMÜYLE KALDIRABİLİRİZ
Daraltılmış veya dar bölge sistemi ile CHP’nin oylarının düştüğüne yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin demokrasi açığını yaratan temel sorununun milli iradenin parlamentoya tam yansımaması olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Eğer bir siyasal parti, yüzde 1 oy alıyorsa, bir milletvekilini parlamentoya getirebilmelidir. Yüzde 10 barajını parlamentoya kim getirdi, askerler getirdi. Peki yüzde 10 seçim barajı kim savunuyor, apoleti olmayan Başbakan. Darbe hukukunu değiştirmeyecek miyiz? Bizim irademiz var. AKP’nin iradesi yok. Neden darbe yasalarının arkasına saklanıyorsunuz?” diye sordu. Seçimde yüzde 49 oy alan AKP Parti’nin parlamentoda yüzde 65 oranla temsil edildiğini kaydeden CHP Lideri, “Bunun adı oy hırsızlığı değil mi, vatandaş gidecek A partisine oy verecek, B partisi milletvekili çıkaracak ve biz buna milli irade diyeceğiz. Türkiye’nin dar bölge, daraltılmış bölge sorunu değil, demokrasinin önündeki en büyük engel yüzde 10 barajıdır. Bu barajın kalkması lazım. Getirsinler, 3 mü diyorlar 3 yaparız, 5 mi diyorlar 5 yaparız, tümüyle mi kaldıralım diyorlar tümüyle kaldırırız hiçbir sorunuz yok” diye konuştu.
 
SARIGÜL’ÜN ADAYLIĞI
Başbakana ikircikli bir politika gütmemesi çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, ”Acaba ben yine nasıl oy hırsızlığı yaparım, vatandaşın oyunu nasıl kendi partime mal edebilirim arayışı içine girmesin, bu doğru değil” dedi. 
 
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin “Türkiye Değişim Hareketi’nin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olması konusundaki görüşünü nasıl değerlendiriyorsunuz ”sorusunu ise “Türkiye Değişim Hareketi başka bir hareket. Biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz, bizim düşüncemiz görüşlerimiz belli. Başka bir siyasal partinin gösterdiği aday konusunda bizim yorum yapmamız doğru olmaz” ifadeleri ile değerlendirdi.
 
BU 30 EYLÜL PAKETİ
Kılıçdaroğlu, parti içinden demokratikleşme paketine yeterince tepki gösterilmediği yönündeki eleştirilerin sorulması üzerine ise şöyle konuştu:
 
“Sadece bizim değil toplumun tepki göstermesi lazım. Toplumun her kesiminden tepki gelmesi lazım, çünkü bu bir demokratikleşme paketi değil. Zaten en büyük ayıp demokrasi ile bu paketi yan yana getirmek. Bu 30 Eylül paketi, yani AKP seçime giderken ben kendi tabanıma hangi mesajları verebilirim, bu öyle bir paket. Bunu ciddiye alıp demokrasi ile yan yana getirmek asla doğru değil. Demokratikleşme paketini eğer siz getirecekseniz biz 17 maddeyi kamuoyuna açıkladık, hangi ülkeye giderseniz gidin bizim 17 maddemize bir siyasal parti liderinin önüne koyduğunuzda, ‘evet bu demokrasi paketidir’ der. AKP’nin açıkladığı 30 Eylül Paketini götürün koyun ‘bu nedir’ der, ‘ben bir şey anlamadım’ der işin özü budur” dedi.