Apartmanda oturanlar Yandı !

Apartmanda oturanlar Yandı !

Apartmanlara 56 milyar ceza !

APARTMANLARA 56 MİLYAR CEZA
 
İktidarı boyunca yaşanan feci iş kazalarına ve ölümlere seyirci kalan AKP’nin, kamuoyu baskısıyla çıkardığı yasayla iş güvenliği ile akıllara durgunluk veren bir düzenleme yaptığı ortaya çıktı. Apartmanların, bakkaların, çiçekçilerin bile iş güvenliği kapsamına sokulduğu, denetim yapma zorunluluğu getirdiği, denetim yapmayanlara dudak uçuklatan cezalar koyduğu belirlendi. 

İŞ KAZALARINDA HERGÜN 2 İŞÇİ ÖLÜRKEN
 
İş kazalarında 10 yıldır her ay ortalama 60 işçi yaşamını yitiyor. Kimi denize düşüp boğuluyor, kiminin başına vinç düşüyor, kimileri hiçbir iş güvenliği önleminin alınmadığı, naylon şantiyelerde diri diri yaşamını yitiriyor. AKP’nin ise 10 yıl bunların hiçbiri umrunda olmadı, hatta çoğunlukla görmezden geldi. Çok sayıda can kaybına neden olan işyerlerinin büyük bölümünde geçici bir süreyle de olsa kapatma cezası bile verilmedi. Hatta bu iş kazalarının çoğunun üstünü örtmeye çalıştı. Yaşamlarını kaybeden işçiler, teknisyenler, mühendisler hiç uğruna ölmüş duruma düşürüldü.
 
İstanbul’da Esenyurt'taki alışveriş merkezi inşaatında işçilerin naylon barakada topluca diri diri yanmasının ardından oluşan kamuoyu baskısıyla AKP, 10 yıldır çıkarmadığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı geçen yıl Meclis’ten çıkarmak zorunda kaldı.
 
Bu yasaya ilişkin yönetmeliklerden biri de geçtiğimiz 29 Aralık’ta yayınlandı. Yönetmeliğini adı “İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği”. Bu yönetmelikle ortaya çıktı ki; Meclis’te ne muhalefeti, ne odaları, ne ilgili kesimleri, ne uzmanları, ne de bilim adamlarını dinlemeden kafasına göre yasalar çıkarmasıyla tanınan AKP, çalıştırdıkları kişi sayısına bakmadan bütün işyerlerini kapsamına aldı.
 
Dolasıyısıyla düzenlemeyle birlikte bir kapıcı çalıştırdığı için bütün apartmanlar; birer çırak ya da birer işçi çalıştıran berberler, kasaplar, bakkallar, kahvehaneler, çiçekçiler, tamirhaneler gibi esnafa ait akla gelen bütün küçük işyerleri yasanın kapsamına girdi.
 
Yönetmeliğe göre; kapıcı çalıştıran bütün apartmanların yöneticileri, apartmanların iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun olup olmadığını belirlemek için risk değerlendirmesi yapması zorunlu. “Az tehlikeli” sınıfa giren apartmanlarda yöneticiler, 2014 Haziran'a kadar risk değerlendirmesini kendileri yapacak. O tarihten sonra iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet satın alınması zorunlu olacak. Orta ve tehlikeli binalarda ise 2013 Haziran’dan itibaren risk değerlendirmesinin uzman ve hekime yaptırılması zorunlu.

FORMLAR EVLERE ŞENLİK
 
Bu amaçla yayınlanan formlar ise saçmalıklarla dolu. Sözgelimi; sanki Türkiye’de trabzanı olmayan apartman merdiveni varmış gibi trabzan olup olmadığı soruluyor; hiç çim biçme makinesi olmayan ve olamayacak bir apartmandan çim biçme makinesi konusunda kapıcının bilgilendirilip bilgilendirilmediği sorusunun yanıtlanması isteniyor.
 
Ancak yasaya göre; 2013 başından itibaren risk değerlendirmesi yaptırılması zorunlu. Risk değerlendirmesi yaptırmayan apartmanlara ve işyerlerine Ocak ayı için 3 bin lira ceza kesilmesi zorunlu. Eğer risk değerlendirmesi Şubat ayında da yapılmadıysa 4 bin 500 lira daha kesilecek. Mart’ta da yapılmadıysa cezanın üstüne bir 4 bin 500 lira daha binecek. Böylece risk değerlendirmesini yaptırmayan apartmanların ve işyerlerinin her birinin üç aylık cezası gecikme faiziyle birlikte 12 bin 936 lirayı bulmuş durumda. 
 
Değerlendirme bu ay da yaptırılmasa üstüne bir 4 bin 500 lira daha eklenecek. Sonraki aylarda da yaptırılmazsa her ay üstüne 4 bin 500 lira eklenerek sürecek. Böylece yılsonuna kadar ceza ve gecikme faizlerinin toplamı 56 bin 595 liraya ulaşacak. Sonraki yıllarda ise ceza katlanarak gidecek.
 
Türkiye’de kapıcı çalıştıran apartman sayısı 1 milyon olarak tahmin ediliyor. Şu ana kadar apartmanlardan risk değerlendirmesi yaptıran olmadığı belirtiliyor. Dolayısıyla yıl sonunda kadar apartmanların ödemesi gereken ceza 56 milyar 595 milyon liraya (eski parayla 56 katrilyon lira, Türkiye bütçesinin ondabirinden fazla) yükselecek.