AP SEÇİMLERİNDE AŞIRI SAĞCILARIN ZAFERİ

AP SEÇİMLERİNDE AŞIRI SAĞCILARIN ZAFERİ

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden gelen ilk sonuçlar herkesi şaşırttı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden alınan ilk sonuçlara göre, Fransa'daki aşırı sağcılar seçimi kazandı. Belçika’da Flaman ayrılıkçılar kazanırken, Yunanistan ise radikal sol ittifak Syriza önde gidiyor.

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe, Avrupa Parlamentosu seçimlerini kazanan parti oldu. Tahminlere göre, Marine Le Pen liderliğindeki parti yüzde 25 civarında oy aldı.

Seçim kampanyaları sırasında Avrupa’yı eleştiren bir çizgi izleyen Ulusal Cephe, 2009 yılındaki seçimlerde sadece yüzde 6,3 oranında oy alabilmişti. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi iktidardaki Sosyalistlerin oy oranı ise yüzde 14’e (2009: 16,5) düştü.

Yeni Flaman İttifakı'nın galibiyeti

Belçika'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandıkların kapanmasından sonra ilk seçim sonuçları açıklanmaya başlandı. Buna göre, ülke nüfusun yüzde 60'ının yaşadığı Flaman kesimin bağımsızlığından yana olan Yeni Flaman İttifakı (N-VA) seçimlerde en fazla oy oranına ulaştı. Yeni Flaman İttifakı oyların yüzde 30'unu almayı başardı.

Yeni Flaman İttifakı'nın aldığı bu oy oranıyla ulusal politikada da önemli bir rol oynayabileceği kaydediliyor.

Yunanistan‘da Syriza önde

Yunanistan'da da sandıkların kapanmasından sonra ilk tahminler gelmeye başladı. Buna göre, sol koalisyon Syriza, ülkedeki seçimlerin galibi oldu. Syriza'nın yüzde 26 ila yüzde 30 arasında oy aldığı tahmin ediliyor.

Başbakan Antonis Samaras'ın partisi muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (Nea Dimokratia) için ise yüzde 23 ila yüzde 27 arasında bir oy oranı bekleniyor.

Yeni Demokrasi Partisi ile koalisyon hükümeti oluşturan Sosyalistler ise yüzde 7-9'luk oy oranında kaldı. Bu sonuçla Yeni Demokrasi Partisi bu oy oranıyla ancak dördüncü sırada yer alabiliyor.

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi yüzde 8 ila yüzde 10 arasındaki oy oranıyla seçimlerden üçüncü olarak çıktı.

Bulgaristan'da muhalefet partisi kazandı

Bulgaristan'dan gelen ilk tahminlere göre ise muhalefetteki GERB, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin galibi. Partinin yüzde 28,6 oranında oy aldığı tahmin ediliyor.

İktidardaki Sosyalistler ise sadece yüzde 19,8 oranında oy alabildi. Şu ana dek Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilen milliyetçi Ataka Partisi ise yüzde 3,6'lık oy oranında kaldı.

Kaynak:Haber Kaynağı