Anti Bakteriyel sabunlar yasaklandı

Anti Bakteriyel sabunlar yasaklandı

FDA, içerdiği kimyasallardan dolayı sağlığı tehdit eden anti-bakteriyel sabunların yasaklanması 2013 yılından beri tartışılıyordu, sağlık dairesi araştırma sonuçları netleşince yasaklama kararı aldı.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), anti-bakteriyel sabun üreten firmaları sarsan bir karar aldı. FDA, anti-bakteriyel sabunlarda bulunan 19 kimyasal maddeyi, bakteri direnci ve hormon bozuklukları gibi sağlık sorunlarına yol açtığı gerekçesiyle yasakladı.

GÜVENLİ DEĞİL

FDA, kararla ilgili yaptığı basın açıklamasında “Firmalar, anti-bakteriyel sabunlarda artık bu kimyasalları kullanamayacak. Çünkü üreticiler, bu sabunların uzun süreli günlük kullanım için güvenli ve mikroplarla savaşta normal sabunlardan daha etkili olduğunu kanıtlayamadı,” dedi.

ÜRETİM DURDU

FDA, bazı üreticilerin anti-bakteriyel sabun üretimini durdurduğunu da açıkladı.FDA İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Direktörü Doktor Janet Woodcock, “Tüketiciler, anti-bakteriyel sabunların, mikropların yayılmasını önlemede daha etkili olduğunu düşünebilir. Ancak elimizde, bunların normal sabunlardan daha etkili olduğunu gösteren bir bilimsel kanıt yok şeklinde,” konuştu.

ISLAK MEDİL DEVAM

Öte yandan, sağlık kurumlarında kullanılan anti-bakteriyel ıslak mendiller, sıvı el dezenfektanları ve diğer ürünler FDA yasağının dışında bırakıldı.

antibakteriyel-sabun-kullananlar-dikkat-h1442532038.jpg

FDA, içerdiği kimyasallardan dolayı sağlığı tehdit eden anti-bakteriyel sabunların yasaklanması gerektiğini ilk kez 2013’te dile getirmişti.

Sabun üreticilerinin, bir yıl içinde FDA kararını yerine getirmesi gerekiyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı