Antalya'da kredi kartı dolandırıcıları tatilde yakalandı

Antalya'da kredi kartı dolandırıcıları tatilde yakalandı

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde başkalarına ait kredi kartı bilgilerini kopyalayıp, ayrı otellerde tatil yapan 4 kişi, polis tarafından yakalandı.

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde başkalarına ait kredi kartı bilgilerini kopyalayıp, ayrı otellerde tatil yapan 4 kişi, polis tarafından yakalandı.

Kemer'deki 4 ayrı otelde rezervasyon yapan Hamit K., Fatih Ş., Mahmut Ö. ve Ferhat B., 30 Mayıs tarihinde tatile geldi. Şüpheliler, 7 Haziran günü Deniz Caddesi'ndeki bir restorana yemeğe gitti. Yemeğin ardından kredi kartı bilgileri kullanılarak işlem yapılmasına olanak sağlayan programı kullanan 4 şüpheli, 2 bin 300 liralık hesabı ödeyip restorandan ayrıldı. Bunun hemen ardından bir kredi kartı sahibi restoranı arayarak haberi olmadan işletmede kartının kullanıldığını belirtti.

Kemer'de tatilini sürdüren şüphelilerden Hamit K. ile Fatih Ş., dün gece aynı restorana yeniden geldi. Şüpheliler ile çalışanları haber verdiği, restoranın karşısındaki gece kulübünün güvenlik personeli arasında dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle tartışma çıktı. Tartışmanın ardından kaçmaya çalışan şüphelileri yakalayan güvenlik personeli, polise haber verdi. Olay yerine gelen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri 2 şüpheliyi gözaltına aldı.

İşlemleri için polis merkezine götürülen Hamit K. ve Fatih Ş.'ye gelen mesajlarından şüphelenen polis, şüphelilerin cep telefonlarını incelemeye aldı. Polis, Hamit K. ve Fatih Ş. ile mesajlaşan 2 şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı. Hamit K. ve Fatih Ş. aracılığıyla şüphelilere buluşma noktası verildi. Polisin belirlediği buluşma noktasına 07 TDR 10 plakalı araçla gelen Mahmut Ö. ve Ferhat B. yakalandı. Şüphelilerin aracında ve üzerlerinde yapılan aramada bir miktar sentetik uyuşturucu madde ve enjektör ele geçirildi. Gözaltına alınan Mahmut Ö. ve Ferhat B. de işlemleri için polis merkezine götürüldü.

Burada yapılan incelemede 4 şüphelinin cep telefonlarında banka ve banka kartı dolandırıcılarının ortak kullandığı kapalı devre internet sisteminin kayıtlı olduğu ve bu sistem üzerinden kredi kartı bilgilerini sattıkları ya da satın aldıkları belirlendi. Ayrıca şüphelilerin cep telefonlarında uyuşturucu madde kullanırken çekilmiş görüntülere de rastlandı.

Şüphelilerden Hamit K.'nın ifadesinde Ankara ve İstanbul gibi birçok ilde benzer suçları işlediklerini itiraf ettiği belirtildi.

Şüpheliler, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Dolandırıcılığa karşı alınması gereken önlemler nelerdir?
Öncelikle, kişi ya da firma dolandırılmaya karşı bazı prensipler edinmelidir. Kendi özel bilgi, belge ve kıymetli evraklarını sadece ve sadece güvenilir kişiler ile paylaşmalıdır. Yani kısacası ilk tedbirleri kendisi almalıdır.

Tedbirlere rağmen yine de dolandırılırsa ne yapılmalıdır?
Öncelikle kişi ya da firma emniyet birimleriyle iletişime geçmeli, durumu haberdar etmelidir. Eminiz ki emniyet güçlerimiz yapılan tetkikler sonucunda dolandırıcı kişi ya da firmayı bir an önce tespit edecektir. Ancak yine de sonucun uzaması halinde dolandırılan kişi ya da tüzel kişilik olarak bir dedektiflik firmasına başvurabilirsiniz.


Kredi Kartı Sahteciliğine Karşı Önlemler
​Ülkemizde bilgisayar teknolojilerinin ve internetin gelişmesiyle birlikte maddi çıkar amacı güden suç örgütleri, bankaların kartlı ödeme sistemlerini de hedef almış bulunmaktadırlar.Bu alanda karşılaşılan başlıca suç yöntemleri ve vatandaşlarımızın bu suçların mağduru olmamaları için dikkat edeceği hususlar şunlardır:a) Manyetik kopyalama cihazları vasıtasıyla alışveriş sırasında kart bilgilerinin elde edilmesi yöntemi: Suç örgütleri direkt olarak alış veriş esnasında kredi kartı bilgilerini kopyalama yoluna gitmektedirler.

Önlem: Vatandaşların şüpheli gördükleri iş yerlerinden banka ve kredi kartları ile alışveriş yapmamaya özen göstermeleri gerekmektedir. Kredi kartının POS makinelerinin haricinde başka bir makineden geçirilmemesine dikkat edilmelidir. Banka ve kredi kartı kullanıcıları yapmış oldukları alışverişlerle ilgili banka hesap özetlerini zamanında kontrol etmeliler ve alışveriş yapmadıkları hususlarla ilgili durumları anında bankalarına ve kolluk kuvvetlerine bildirmelidirler.b) ATM makinelerinin kullanımı esnasında ele geçirme yöntemi: ATM cihazları üzerindeki kart yuvasına yerleştirilen minik okuyucu cihazlar vasıtasıyla kart kopyalanmaktadır. 

Önlem:  Kart giriş haznelerinin orijinal olup olmadığı ile üzerinde parça ilavesi bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.  Vatandaşların da kart sıkışması vs. kullanım esnasındaki zorlukları bankalara bildirmeleri gerekmektedir. Aydınlatma bölümü içerisine gizli kamera yerleştirilerek vatandaşın şifreleri kaydedilebildiğinden bankamatiklerin aydınlatma bölümüne sonradan yerleştirilmiş lamba olup olmadığına dikkat edilmelidir. Vatandaş şifresini girerken etraftan şifresinin görülmemesi için tedbir geliştirmeli, gerekirse elle perdeleme yapmalıdır. Eğer şifrenin öğrenildiğinden şüpheleniliyorsa şifre değiştirilmelidir.

c) Alışveriş sırasında kart bilgilerinin izlenmesi yöntemi: Genellikle profesyonel olmayan suçlu¬lar tarafından uygulanan bu yöntemde, suçlular kullanıcısına fark ettirmeden alış veriş esnasında veya diğer zamanlarda kartın ön ve arka yüzlerindeki yazılı numaraları (kart numarası, son kullanma tarihi, ccv2) not ederek veya akılda tutmak suretiyle ele geçirmektedirler. 

Önlem: İşlem yapan kimse kart bilgilerini başkalarına göstermemeye özen göstermeli ve başka bir kimseden yardım almamaya dikkat etmelidir.d) Sahte e-mailler aracılığıyla kart bilgilerinin elde edilmesi: 
İnternet üzerinden sahte olarak gönderilen e-mailler ile kredi kartı ve internet bankacılığı kullanıcılarının kart bilgilerinin elde edilmesi yöntemidir. Bu şekilde sahte gönderilen e-maillere spam mail, kullanılan bu yöntemde oltalama (phishing) adı verilir. 

Önlem: Phishing (Olta) Saldırılarından Korunmak İçin:
1. Size gönderilen e-posta'nın kimden geldiğinden ve doğruluğundan mutlaka emin olunuz. Gönderen kişiyi tanımadığınız maillerdeki linkleri tıklamayınız veya gönderilen dosyaları açmayınız.
2. Banka veya ticari kurumlardan gelmiş gibi gösterilen ve sizden şifre, kullanıcı adı, müşteri numarası, kredi kartı numarası, kimlik numarası gibi bilgileri talep eden e-postaları dikkate almayınız ve hemen siliniz.
3. E-postalarda bulunan linkler üzerinden herhangi bir bankanın İnternet bankacılığına girmeyiniz.
4. Adres barında gözüken ismi sayılardan oluşan internet bankacılığı sitelerine asla girmeyiniz. Girmek istediğiniz sitenin adını kendiniz yazınız. Örneğin: http://www.bankam.com.tr doğru bir kullanımdır. 
5. İnternet tarayıcınızın üst kısmındaki adres satırında bulunan adresin "https" ile başladığını kontrol ediniz, "https"in son kısmında yer alan "s" harfi bu sayfanın güvenli ve çeşitli şifreleme metotları ile işlem yaptırdığını belirtir. Bunlara ek olarak, internet tarayıcınızın sağ alt kısmında yer alan kapalı kilit işareti, yine güvenli ve şifrelenmiş bir sayfada işlem yaptığınızı gösterir.
6. Kişisel kimlik bilgileri ile bankacılık bilgileri, internet üzerinden kesinlikle hiç kimse ile paylaşılmamalıdır.
7. Banka müşterileri, internet bankacılığı işlemlerini güvenliğinden emin oldukları bilgisayarlardan yapmalıdırlar. Lisanslı bir işletim sistemi ile lisanslı anti- virüs programları kullanılmalıdır. Kullanılan yazılımların güncel tutulmasına dikkat edilmelidir.e) Kayıp/Sahte/Çalıntı Kart Kullanımı Yoluyla:
Kart hamilinin kartını kaybetmesi veya çaldırması halinde kartın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasıdır. 

Önlem: İş yerlerinin kart kabul ederken kayıp/çalıntı kart kullanımının önlenmesi için  PIN doğrulaması veya gerektiği durumlarda kimlik ve imza kontrolü gibi bazı güvenlik kontrollerini yapması gerekmektedir. Kredi kartı kaybolduğunda  veya çalındığında vakit geçirmeden kredi kartının alındığı banka aranıp kart iptal edilmelidir.f) Gerçeğine benzer veya sahte alışveriş sitesi aracılığı ile:
Önlem: İnternet üzerinden kredi kartıyla alışveriş yapılırken alışveriş sitesinin gerekli güvenlik özelliklerine sahip olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.  Bağlanılan sitenin gerçekten alışveriş yapmak istenilen site olduğundan yani gerçeğine çok benzer bir adres ve tasarımla hazırlanmış sahte bir site olmadığından emin olunmalıdır. Sitenin ödeme esnasında gerekli olan güvenlik sertifikasına sahip olup olmadığı ve bu sertifikanın alışveriş yapılan sitenin adına düzenlenip düzenlenmediği kontrol edilmelidir. (dedektiflikforumu)

İlgili Haberler