ANTALYA'DA BİR TARİH TALANI DAHA

ANTALYA'DA BİR TARİH TALANI DAHA

Dilekçede “Yapımına izin verilen yapıların çevreye ve doğal yapıya vereceği zararlar değerlendirilmemiş, fenerin değeri, önemi ve tarihi yok sayılmıştır” denildi.

Antalya'da geçen yıl falezlerden denize dökülen binlerce yıllık şelaleye beton döken AKP zihniyeti bu yılda sit alanı olan cennet bölgeyi ticarete talan ettirmeye başladı. Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre Doruk Turizm’in sahibi Kemal Yıldız, 2007’de Deniz Feneri’nin etrafına lokanta, büfe, otopark, gezi yolu, günlük turizm yapı ve tesis alanı kurmak için Muratpaşa Belediyesi’ne başvurdu, ancak talebi reddedildi.

DOĞA HARİKASI ŞİRKETE KİRALANDI

Çevre Bakanlığı ise 2009’da falezlerin üst kısmıı ticari yapılaşmaya izin verecek şekilde imara açtı. Turizm Bakanlığı’nın da onay vermesiyle birlikte falezler ve fener, Kıyı İşletmeciliği Genel Müdürlüğü tarafından Doruk Turizm Şirketi’ne kiralandı. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun da inşaat onayı vermesiyle birlikte deniz fenerinin müştemilatı yıkıldı.

CHP'Lİ BELEDİYE MÜHÜRLEDİ

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, bakanlık kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtı, ancak Çevre Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı itirazı reddetti. Bunun üzerine belediye, planın dışına çıkıldığı gerekçesiyle inşaatı mühürledi.

DAVA AÇILDI

Uysal bir yandan da imar değişikliğinin iptali için dava açtı. Dilekçede “Yapımına izin verilen yapıların çevreye ve doğal yapıya vereceği zararlar değerlendirilmemiş, fenerin değeri, önemi ve tarihi yok sayılmıştır” denildi.

GEÇEN YIL "KADIN YARI" BÖYLE TALAN EDİLMİŞTİ

Antalya’da falez kıyı bandı içinde yer alan doğa harikası Kadınyarı’na, büyükşehir belediyesinin park düzenleme çalışmaları kapsamında yapay şelale için beton döküldü.

DOĞAL ŞELALEYE BETON DÖKME REZALETİ

antalya-falez.jpg

Kadınyarı için hazırladıkları projeyi geçtiğimiz yıl tanıtan büyükşehir belediyesi, bölgedeki ağaç ve bitki dokusuyla birlikte toprak tabakasının korunacağı, alanda yalancı akasya, sığla, orkide, mercan ağacı gibi 20 farklı türde fide ve fidan dikimi yapılacağı sözü vermişti.

antalya-falez-2.jpg

Proje kapsamında Yavuz Özcan Parkı’na ‘müzik’, eski Özel İdare alanına da ‘çocuk’ temasıyla yeni bir düzenleme getirilecekti.

Belediye, proje için 6 milyon 592 bin lira yaklaşık maliyet belirleyerek ihale açtı ve ihaleyi 4 milyon 795 bin liralık teklifiyle Ulu İnşaat kazandı.

1000689.jpg

İnşaatın başlamasıyla birlikte, falez içine dışarıdan müdahaleler de gitgide arttı. Kadınyarı içinde çelik taşıyıcılı ahşap kaplama 120 metre uzunluğunda yürüyüş parkuru ve köprü yapıldı. Ancak bunların yanında Kadınyarı’nın Akdeniz’e açıldığı son noktaya beton dökülmesi, doğal görüntünün kaybolması adına son ‘adım’ haline geldi.

Beton, seneler içinde doğal yollarla oluşmuş faleze yapay bir şelale yapılmacı amacını taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı