Antalya Valisi Derhal İstifa Etsin !

Antalya Valisi Derhal İstifa Etsin !

Platform üyeleri yaptıkları açıklamayla Vali Altıparmak'ı istifaya çağırdı.

 
Antalya Valisine HES davası!
Yusuf Yavuz
Antalya Alakır Vadisindeki HES projesine karşı açtıkları iki ayrı dava yürütmeyi durdurma kararıyla sonuçlanan Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, mahkeme kararını uygulamaya koymadığı gerekçesiyle Vali Altıparmak ve ilgililer hakkında dava açmaya hazırlanıyor. Platform üyeleri yaptıkları açıklamayla Vali Altıparmak'ı istifaya çağırdı.

İŞ MAKİNELERİNE KARŞI NEY ÜFLEYEREK HES MÜCADELESİ
Antalya'nın Kumluca ilçesinde bulunan Alakır Vadisi, uzun süredir HES projeleriyle gündemde. Biyolojik zenginliğiyle dikkat çeken vadinin önce bir kısmı, daha sonra ise tamamı doğal sit alanı ilan edilen vadiye 8 adet HES yapımına izin verilmesine tepkiler sürüyor. Vadideki HES projelerine karşı sanatsal eylemlerle tepki gösteren Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, projelere karşı açtıkları iptal davalarının masraflarını da gönüllü sanatçıların seslendirdiği şarkılardan oluşan müzik albümlerinden sağlıyor.

BU KEZ VALİYE DAVA AÇACAKLKAR
"Alakır'ın Sesi" adıyla bu güne kadar üç albüm hazırlayan ANK üyeleri, HES'ler konusunda sürdürdükleri mücadelede son davayı ise Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'a açmaya hazırlanıyorlar. Gerekçeleri ise Antalya Valiliği'nin, vadideki projelerden biri olan Kürce HES hakkında mahkemece verilen 'yürütmeyi durdurma kararı'nı uygulamaya koymaması.

ALAKIR İÇİN FİLMLERİ ARATMAYACAK HUKUK SAVAŞI
Bir süredir mahkeme kararının uygulanması için Antalya Valiliği'ni sosyal medya üzerinden mesaj yağmuruna tutanve imsa kampanyası başlatanANK üyeleri, vadide yapımı sürdürülen Dedegöl Enerji şirketine ait Kürce HES (Hidroelektrik Santral) projesine karşı iki yıl önce dava açmış, açılan dava projeye ilişkin ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması kararıyla sonuçlanmıştı. Ancak mahkemenin bu kararının uygulanmadığını ve proje inşaatının devam ettiğini gören platform üyeleri, Antalya Valiliği'ne başvurarak şikayette bulunmuşlardı. Antalya Valiliği'nin şikayete verdiği yanıtta, söz konusu projede değişikliğe gidildiği ve çalışması devam eden HES'in iptal kararı bulunan proje değil, değiştirilen proje olduğunu belirtmesi üzerine yeni bir dava daha açtılar.

MAHKEME HES'E BİR KEZ DAHA DUR DEDİ
Projede değişikliğe gidilerek inşaatı süren HES'e karşı açılan yeni davayı gören Antalya İdare Mahkemesi, 5 aralık  2012 tarihinde benzer gerekçelerle bir kez daha  'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Mahkeme kararı 27 aralık 2012 tarihinde kendilerine ulaşan platform üyeleri,  kararın yasal uygulama süresi olan bir aylık süre içerisinde dilekçe, e-posta ve sosyal medya aracılığıyla Antalya Valiliği'ne yüzlerce bildirimde bulunarak mahkeme kararının uygulanmasını talep ettiler. Bu arada valilik ve HES şirketinin bu karara karşı yaptığı itiraz 9 Ocak 2013 tarihinde mahkemece reddedildi. 

YETKİLİLERE TAZMİNAT DAVALARI GELİYOR
Ancak mahkemenin, "projenin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlara yol açacağı" gerekçesiyle verdiği kararın uygulanmadığı süre içerisinde süzü edilen zarar ve kayıpların devam ettiğini belirten bir açıklama yaparak, başta Antalya Valisi Ahmet Altıparmak olmak üzere sorumlu tüm yetkililer hakkında ayrı ayrı maddi ve manevi tazminat davaları açacaklarını duyurdular.

'VALİ VE SORUMLULAR DERHAL İSTİFA ETSİN' ÇAĞRISI
Binlerce kişinin madden ve kalben müdahil olduğu bu kazanılmış davanın, yasal süre içerisinde uygulanmaması karşısında, hukuki haklarına dayanarak sorumlu tüm yöneticiler hakkında 'görevi ihmal ve suistimalden' ayrı ayrı suç duyurularında bulunarak soruşturma açılmasını talep edeceklerini belirten platform üyeleri, "demokratik cumhuriyet iddiasındaki bir yönetim şeklinden dolayı halkın oylarıyla seçilmiş bir hükümetin atanmış bir memuru olarak, mevki ve makamının sorumlulukları dahilinde davranmayıp, 'yasama'nın yasayla, 'yargı'nın da 'Yüce Türk Milleti Adına' aldığı kararla işlettiği sürecin, 'yürütme' ayağı olarak görevini yerine getirmemiş olmasından dolayı da, başta Antalya Valisi Ahmet Altıparmak olmak üzere sorumlu tüm memurların derhal istifalarını verip yerlerini yürütme görevini cesurca gerçekleştirebilecek adaletli insanlara bırakmalarını talep ediyoruz" açıklamasında bulundular.

'ALAKIR'A DESTEK OLUN'
Açıklamada ayrıca, "tüm canlıların ortak yaşam kaynağı olan akarsularımızla ilgili olan bu davanın, herkesi doğrudan ilgilendirmesinden ötürü bir kamu davası niteliğinde olarak algılanması ve başta bölge sakini Antalyalılar olmak üzere tüm ülke vatandaşlarının davalarına sahip çıkarak, konunun takipçisi olmalarını ve Alakır Vadisi'ndeki 'hukuk ve yaşam' mücadelesine destek olmalarını diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

VALİLER NEDEN HEDEFTE
HES projeleriyle ilgili yasal düzenlemeler, kurulu gücü 10 megawatt'ın altında olan projelerin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kararlarını valiliklere bırakıyor. Ancak valiliklerce çoğunlukla 'Çed Gerekli Değildir' kararı verilen projelerin yarattığı tahribat, bir çok bilirkişi raporu ve mahkeme kararına göre kapasitesi daha büyük olan HES'lerle aynı düzeyde. Alakır Vadisi’nde yapımı planlanan HES’lerden 5’inin ÇED Gerekli Değildir kararı mahkemelerce iptal edilmişti. HES şirketlerinin işini kolaylaştırmakla eleştirilen valilerin bir çok ildeki uygulamaları bu nedenle tartışmalara konu olmuştu.