ANTALYA TURİZMCİLERİNİN BERLİN HÜSRANI

ANTALYA TURİZMCİLERİNİN BERLİN HÜSRANI

Seçimlerin ardından başlayan terör, Erdoğan'ın Başkanlık hırsı,Rus krizi Dolar'ın düşmesi ile bozulan Turizmci morali Berlin Fuarında sıfır çekince daha da kötü oldu

ALMANYA'nın başkenti Berlin'de 9- 13 Mart tarihlerinde yapılan dünyanın en büyük turizm fuarı Uluslararası Turizm Borsası'na (ITB Berlin) yoğun katılım gösteren Antalyalı turizmciler, mutsuz döndü. Rusya kriziyle zor süreçten geçen turizmci, Alman pazarında da umduğunu bulamadı. Almanlar'ın terör ve savaşla ilgili endişelerini gidermeye çalışan sektör temsilcileri, Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtım çalışmalarına bu yıl diğer yıllardan daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.
İmzalanan sözleşmeler, iş bağlantıları ve belirlenen fiyatlarla turizm sektörünün borsası niteliğine sahip dünyanın en önemli turizm organizasyonlarından ITB Berlin, Messe fuar alanında yapıldı. Burma'dan ABD'ye 86 ülkeden tur operatörleri, oteller, uçak şirketleri, online rezervasyon yapan internet siteleri başta olmak üzere turizm örgütleri, bakanlıklar, yerel yönetimlerin katıldığı bu yılki fuarda Türkiye 3079 metrekarelik stantta, fuarın ilk üç günü turizm profesyonellerine, son iki günü tatilcilere turizm değerlerini, konaklama tesislerini tanıttı. 115 bini turizm profesyoneli olmak üzere yaklaşık 170 bin kişinin gezdiği fuarda Türkiye 393 katılımcı ile yer aldı. Katılımcılar, bölgelerinin ve tesislerinin tanıtımını yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da ilk 2 gün boyunca fuardaki turizmcileri ziyaret etti, sorunlarını dinledi.

BİRLİKLER VE ODALAR KATILDI

Bu yıl kapılarını 50'nci kez açan fuarda Antalya, Alanya'dan Kaş'a, Kemer'den Manavgat'a, hatta Toros dağları eteklerindeki İbradı'ya kadar tüm turizm bölgelerini Avrupa pazarına tanıttı. Fuarda Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAB), Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) gibi örgütlerin yanı sıra Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) gibi odalar ile Muratpaşa, Konyaaltı, Alanya, Serik, Kemer ve İbradı ilçe belediyeleri de stand açtı.

ANTALYA PROTOKOLÜ BERLİN'DE

Antalya sadece turizm sektörüyle değil, il protokolünün en üst düzey isimleriyle ITB Berlin'e çıkarma yaptı. Vali Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, ATSO Başkanı Davut Çetin, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Yücel, Kemer Belediye Başkanı MHP'li Mustafa Gül, Manavgat Belediye Başkanı CHP'li Şükrü Sözen, Serik Belediye Başkanı Ak Partili Ramazan Çalık, İbradı Belediye Başkanı CHP'li Serkan Küçükkuru fuarda turizmcileri yalnız bırakmadı.

Türkiye'nin yurt dışındaki PR çalışmalarına bu yıl daha çok önem vermesini isteyen turizmciler, fuarda, Alman pazarının terör ve savaşla ilgili endişelerini gidermeye çalıştıklarını söyledi. İkili görüşmelerde Alman turizminin temsilcileriyle masaya oturduklarını ve Rusya krizinin etkilerinin gölgesinde fiyat kırmadan anlaşma yapmaya çalıştıklarını belirten Antalyalı turizmciler, kendilerini çok zor bir sezonunun beklediğini Berlin'de de gördüklerini kaydetti.

'BİLGİLERİN TEYİDİNİ GÖRDÜK'

ITB Berlin'i değerlendiren Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Düşündüklerimiz ve burada edindiğimiz bilgilerin teyidini Berlin'de gördük. Özellikle rezervasyon akışındaki daralmanın yüksek boyutlarda olduğunu ve bu yılın tüm Antalya açısından çok zor bir yıl olacağını bir kez daha görmüş olduk. En büyük endişemiz, istihdamla ilgili olan daralmanın çok endişe verici boyutlara ulaşmasıdır" dedi.

Yıl sonu itibariyle Alman pazarında yüzde 30 eksilme olacağını tahmin ettiğini belirten Hacısüleyman, "Bu olumsuz etkileri daha aza indirebilmek için özellikle Batı Avrupa ülkelerinde dayanışmayı da içeren bir PR çalışmasının yararlı olacağına inanıyoruz. Türkiye üzerindeki çok olumsuz olan algının giderilmesi gerekir. Olumsuz algının başlıca gerekçesi siyasi söylemler, mülteci sorunu ile ilgili yapılan işlerin yeterince anlatılamaması ve terör eylemlerinin yarattığı olumsuz algı olarak sıralanabilir" diye konuştu.

Bu süreçte hizmet kalitesi ile fiyat ilişkilendirilmesinde çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Yusuf Hacısüleyman, "Düşük fiyat politikaları seçilmesi halinde hizmet kalitesi seviyelerini tutturmak mümkün değildir. 30 yılda elde ettiğimiz fiyat- hizmet dengesi, bu süreç zor da olsa feda edilmemesi gerekir" uyarısında bulundu.

TERÖR GÜNDEMDEN DÜŞMELİ

Alman pazarının Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Almanya, İngilitere, Fransa, İskandinavlar ile eski Demir Perde ülkelerini biz Avrupa pazarı olarak adlandırıyoruz. Bu pazarda çok açık olan birşey var. Bu yıl Türkiye satışları geçen yıllara oranla düşük gidiyor" dedi. Başkan Ayık, şöyle konuştu:

"Avrupa pazarının boyutu şöyle, bölgeden bölgeye, otelden otele yüzde 15 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda gerileme söz konusu. Türkiye büyük oranda kayıpta fakat bu kaybın tamamı İspanya, Yunanistan, İtalya gibi rakiplere de kaymadı. İşin çıkışı var gibi görünüyor. Son dakika rezervasyonlarıyla birlikte bir canlanma söz konusu olabilir. Almanya'daki misafirin önemli bir bölümü henüz tatille ilgili alımı yapmadı. Bu bizim için bir şanstır. Bunun gerçekleşmesi için önemli olan şeylerden biri, güvenlik. Tüm dünyada seyahat eden insanların baktığı tek nokta güvenlik. Bunu çözmek ve aşmak zorundayız. Güvenlik sorunu olan bölgelere insanlar seyahat etmiyor. Terörü gündemden düşürmek lazım."

ORTADOĞU'YA YÖNELİNMELİ

Türkiye'nin turistik bölgelerinde bu tarihten sonra herhangi bir terör olayı gerçekleşmez ise Avrupa pazarında yüzde 20 düşüş öngördüğünü belirten Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkan Yardımcısı Yeliz Gül Ege ise şunları söyledi:

"Bu yıl Avrupa pazarında yüzde 20 düşüş olacak. Bizim Antalya olarak açığımızı bir nebze olsa kapatabilecek olan tek pazar, esnek Ortadoğu pazarıdır. Bu nedenle Ortadoğu'dan yapılacak uçuşlar ve tanıtımlara ağırlık verilmeli. Çünkü şu haliyle Almanya'da sorduğumuz gurbetçilerimiz bile Türkiye'yi çok güvenli bulmadıklarını ifade ettiler. Fakat algıyı tersine çevirmek, her zaman iyi yapılacak olan PR çalışmasıyla olur. Rus pazarındaki herhangi bir barış adımının sektörü kurtaracak tek çözüm olduğuna inanıyorum. Onun dışındakiler yaraya merhem olur."

KAYIP YAŞAMA TEHLİKESİ

Yaz sezonuna yön verecek ITB Berlin'in ülkemizde yaşanan olumsuzluklardan dolayı belirsizlik içinde geçtiğini belirten ASKA Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Aslan, şöyle dedi:

"Nisan ayı itibariyle olumlu mesajları dünyaya veremezsek her gün için ayrı bir kayıp yaşama tehlikesi içinde oluruz. Sürekli Türkiye'yi tercih eden dostlarımızı iyi kullanmamız lazım. Onların vereceği olumlu mesajlar, Türk turizmine değer katacaktır. Bizi tercih eden ve etmiş olan eski misafirlerimize daha sıkı sarılıp sahip çıkmalıyız. Onları elçi gibi kullanmalıyız."

AKRABALARA DAVET ÖNERİSİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de ITB Berlin'de turizmcilerle beraber çalıştı. Yurt dışında tanıtım ve PR çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, Antalya'da oturan ve Türkiye vatandaşı olmayanların, vatandaşı olduğu ülkelerindeki komşu ve akrabalarını Antalya'ya davet etmelerini istedi. Çetin, "Antalya ticaret hayatını zor süreç bekliyor. Antalya'da yaşayan veya iş yapan Türkiye vatandaşı olmayan bütün hemşerilerimizden, vatandaşı olduğu ülkelerdeki tüm komşu ve akrabalarını Türkiye'ye davet etmelerini rica ediyoruz" dedi.

'KENDİMİZİ TOPARLAMIYIZ'

Olympos'taki Kadir'in Ağaç Evleri markasıyla dünyaca tanınan ve yurt dışındaki bütün fuarlara katılan Kadir Kaya, fuarda herkesin moralinin bozuk görüldüğüne dikkati çekti. Kaya, "Ama öyle görünmemeliyiz. Kendimizi toparlayıp, ülkemizi tanıtmalı, satış yapmak için çabalamalıyız. Ben kış boyunca nerede bir fuar, etkinlik var gittim, Antalya'yı, bölgemizi ve işletmemi tanıtmaya çalıştım. Alternatif turizme ilgi var. Elbette zor bir dönem yaşıyoruz ama bunu tanıtım çalışmalarıyla rahatlıkla aşabiliriz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı