ADRASAN VE OLİMPOS BU HALE GELDİ; YASAK KALKTI

ADRASAN VE OLİMPOS BU HALE GELDİ; YASAK KALKTI

Antalya'ya darbe üstüne darbe geliyor. Kriz yaşayan turizm yetmiyor gibi çok az müşteri bulabilen tesislerin bulunduğu orman arazilerinde sürekli yangınlar çıkıyor. Kundu ve Kumluca'nın ardından şimdi de dünyaca ünlü turizm bölgesi artık yok oldu

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı tatil cenneti Adrasan'da dün öğle saatlerinde başlayan ve hemen yanındaki bir başka tatil cenneti Olimpos'a kadar uzanıp 20 saatte kontrol altına alınabilen orman yangınında 150 hektar alan zarar gördü. Soğutma çalışmaları sürerken, Olimpos'a girişler için işletme sahiplerine izin verildi. Turistik girişler için tedbir amaçlı yasak sürüyor.
Kumluca'ya bağlı tatil merkezi Adrasan Mahallesi Seylemit mevkiinde dün saat 11.00 sıralarında başlayan orman yangını, gün boyu havadan ve karadan yapılan müdahalere rağmen kontrol altına alınamadı. Rüzgarla giderek yayılan alevlere gece boyu müdahaleyi sürdüren kara ekiplerinin çalışmasının ardından, bugün sabah saat 07.00 sıralarında yangın kontrol altına alındı. Bu sabah ise 4 helikopter ve 2 uçağın da katıldığı soğutma çalışması başlatıldı. Yangının kontrol altına alınmasında rüzgarın etkisini yitirmesi, nem oranının yükselmesi ve kara ekipleri sayısının artırılmasının etkili olduğu belirtildi.

MASAL ANLATTI

Genel Müdürü İsmail Üzmez, yangınla ilgili DHA'ya bilgi verdi. Dün öğle saatlerinde başlayan yangına 10 dakika içerisinde müdahale ettiklerini ancak çok şiddetli rüzgar olduğunu belirten İsmail Üzmez, "Neredeyse 15 dakikada 1 kilometreyi aşan bir hızla, bir noktada arkadaşlarımız canını zor kurtardı, hatta yolda kaza da oldu. Sıkıntılı bir süreç yaşadık ama Allah'a şükür bir can kaybı olmadı. Adrasan'da başlayan yangın Olimpos dağına doğru tırmandı. Biz öncelikle karşı ateşle yangının istikametini değiştirdik ve şu anda yerleşim yerleri ve otellerde sıkıntı yaratacak herhangi bir şey yok" dedi.

YANGINA GEÇ MÜDAHALE EDİLDİ İDDİALARI

Kumluca İlçesi Adrasan Mahallesi Seylemit Mevkii’nde başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangına, 1 uçak ve 2 helikopterin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale alevlere müdahale etti. Orman işçileri ve köylülerin de destek verdiği söndürme çalışmaları güçlükle yürütülürken, Yazır ve Belet mahallelerini tehdit eden yangın, Olimpos Antik Kenti’ne doğru ilerlemeye başladı. Yangında ilk belirlemelere göre 3 ev zarar gördü. Evlerden birinin yerleşik yaşayan bir yabancıya ait olduğu belirtildi.

ADRASAN'DA 200 HEKTARIN ÜZERİNDE ALAN YANDI

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Adrasan'daki yangını söndürmek için tüm Türkiye'deki ekipmanlarını Antalya'ya yığdıklarını belirtti. Adrasan'da şu ana kadar 150 hektarın üzerinde alanın yandığını aktaran İsmail Üzmez, "Kumluca Erentepe'deki yangını kontrol altına aldık. Olimpos'ta çok şiddetli rüzgar var. Uçakları helikopterleri buraya yönlendirmemize rağmen aşırı dağlık olması nedeniyle zorluk yaşadık. Olimpos yangınının insanlara ve yerleşim yerlerine zarar vermemesi için karşı ateşle istikametini çevirdik. Yangını tepelere doğru aktardık. 100 arazöz, 20 dozer, uçak, helikopter ve 500'ün üzerinde personelimizle bu yangını söndürmek için sabaha kadar çalışacağız" diye konuştu.

‘SABOTAJ İHTİMALİ DE DİKKATE ALINMALI’

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, aynı bölgede ikinci kez yangın çıkmasının düşündürücü olduğunu, bütün ihtimallerin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
Bölgedeki insanların duyarsız olmadığını belirten Başkan Çetinkaya, derin bir araştırma yapılmadan hükme varmanın yanlış olacağını, ancak sabotaj ihtimalinin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Kumluca açısından çok kıymetli alanlarda yangın çıkmasının dikkati çektiğini vurgulayan Çetinkaya, yangınların çıktığı alanların da zor müdahale edilen yerler olduğunu dile getirdi.

YANAN ORMANLARA HEMEN AĞAÇ DİKİLİYOR DİYEN BAKANA BELGE


13516590_1096634783762640_7538381331981607205_n.jpg

2 YIL ÖNCE DE YANMIŞTI

Kumluca’da 2 yıl önce de büyük bir yangın meydana geldi. Adrasan İnceboyun mevkiinde 28 Haziran 2014 tarihinde çıkan orman yangınında, 125 hektar kızılçam ormanı zarar gördü. Havadan ve karadan tüm söndürme çabalarına karşın 18 saat devam eden yangın, artık yanacak ağaç kalmayınca söndü. Bölgedeki 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoran yandı. Yangının ardından Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bölgede ağaçlandırma çalışmalarına başladı.

BU FOTOĞRAF BU GÜN ÇEKİLDİ

13557652_10153175139489364_620222667972660163_n.jpg

OLİMPOS TAHLİYE EDİLDİ

Kumluca Kaymakamı Polat Kara, yangının sıçrama ihtimaline karşı tedbir amaçlı Olimpos’u tahliye etmeye başladıklarını söyledi. Sözcü'nün İHA'ya dayandırdığı habere göre, yadrasan-2.jpgerleşim yerleri ile otel, motel ve tatil köylerinin tamamını boşaltmaya başladıklarını belirten Kaymakam Kara, “Yangın çok hızlı ilerliyor. Rüzgarın hangi yöne alevleri sıçratacağını bilemiyoruz. Bu nedenle Olimpos bölgesini tahliye ediyoruz. Vatandaşlarımız bize yardımcı olursa çok seviniriz” diye konuştu.
 

KUMLUCA’DA ALEVLİ 48 SAATİN BİLANÇOSU

adrasan-orta.jpg

Öte yandan sabah saatlerinde kontrol altına alınan Kumluca’ya bağlı Erentepe Mahallesi’ndeki yangının bilançosu da ortaya çıktı. 2 gündür süren yangında Yerleşim yerlerinin ormanlık alana yakın olması nedeniyle çok sayıda vatandaş evini terk etti. Yangında bazı seralar da zarar gördü. Ankara, Denizli, Muğla, Kütahya, Eskişehir, Bolu, Kastamonu, Isparta, Konya ve İzmir’den gelen ekiplerle 9 helikopter, 3 uçak, 94 arazöz, 32 su tankeri, 23 ilk müdahale aracı, 5 arazöz ve 700 personelle kontrol altına alınan yangında 300 hektarlık orman, 13 sera ve çok sayıda seranın zarar gördüğü belirtildi.

ÖNCE MANAVGAT'TA BAŞLADI

Önce Manavgat, Kundu turizm Bölgesinde başlayan yangın dehşetini 2 gün önce Kumlucuda çıkan ve 300 hektar ormanlık alan ve yerrleşim yerlerini içine alan yangın söndürülmeden yenisi çıktı. Dünyaca ünlü Adrasan turizm bölgesinin ünlü ormanları cayır cayır yanıyor.

İTFAİYE 90 KİLOMETRE UZAKTAN GİDİYOR

kumluca-iha.jpg

Seylemit mevkisindeki yangına ilk müdahale Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılırken, bölgeye takviye ekipler sevk edildi. 4 yıl önce Büyükşehir Belediye yasası ile bir çok yerin mahalleye çevirilmesi yüzünden müdahale 90 kilometre uzaklıktan geliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı