ANTALYA KELEBEK CENNETİ

ANTALYA KELEBEK CENNETİ

TÜRKİYE'de varlığı bilinen yaklaşık 410 kelebek türünün 183'ü Antalya bölgesinde yaşıyor.Kelebek çeşitliliği açısından önemli zenginliğe sahip Türkiye...

TÜRKİYE'de varlığı bilinen yaklaşık 410 kelebek türünün 183'ü Antalya bölgesinde yaşıyor.

Kelebek çeşitliliği açısından önemli zenginliğe sahip Türkiye'de, bugüne kadar bilim adamları ve amatör gözlemciler tarafından yaklaşık 410 tür tespit edildi. 208 tür ile Erzurum'un ilk sırada olduğu Türkiye'nin en zengin kelebek çeşitliliğine sahip diğer illeri Antalya 183, Gümüşhane 175, Denizli 168, Osmaniye 166, Ankara 162, Artvin 160 ve Van 156 olarak sıralandı. Türkiye genelindeki 410 civarı türün yaklaşık 390'ı fotoğraf karelerine yansıdı.

Türkiye'de en çok kelebek türünü fotoğraflayan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden çocuk hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Olcay Yeğin ve eşi Dr. Gülten Yeğin, 20 yıldır devam eden çalışmaları sonucu 362 türün fotoğrafını çekmeyi başardı. 20 yılda Türkiye'de gitmedik yer bırakmadan kelebek peşinde koşan Yeğin çiftinin bugüne kadar çektiği kelebek fotoğrafı sayısı 150 bini aştı. Aynı zamanda Türkiye Kelebek Gözlemcileri ve Fotoğrafçıları Kulübü üyesi Prof. Dr. Olcay Yeğin, Antalya'nın kelebek tür çeşitliliği yönünden Türkiye ve hatta Avrupa için önemli bir bölge olduğunu söyledi.

TOPLAM 183 TÜR BELİRLENDİ

En kapsamlı çalışma olan 'Die Tagfalter Der Turkei' adlı eserde Türkiye'de yaşayan toplam 344 tür kelebeğin 160'ının Antalya'da görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Yeğin şöyle dedi:

"Henüz ilimizde ve ülkemizde yeterli kelebek gözlemcisi olmamasına karşın, ilimizde son verilere göre görülüp fotoğraflanan tür sayısı 180. Scolitantides orion (kara mavi), quercusia quercus (mor meşe) ve parnassius apollo (Apollo) kelebekleri eski kayıtlarda Antalya'dan bildirilmiş olmasına karşın, henüz ilimiz sınırları içinde görülüp fotoğraflanmamıştır. Onları da sayarsak tür adedi 183."

BİRÇOK ÜLKE ANTALYA'NIN GERİSİNDE

Antalya'daki kelebek türünün birçok ülkeden fazla olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yeğin, İrlanda'da 28, İngiltere'de 55, Norveç'te 99, İsveç'te 107, Finlandiya'da 116, Portekiz'de 118, Belarus'ta 131, Polonya'da 151, Slovenya'da 167, Romanya'da 179 tür olduğunu aktardı. Prof. Dr. Olcay Yeğin, Antalya'daki tür sayısının kelebek gözlemcisi sitelerinde farklı olduğunu belirterek, 'kelebek-Türk' sitesinde 109, 'Trakel'de 153, 'Ademeros'ta 177 şeklinde yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Yeğin, bunları son ve gerçek sayılar olarak kabul etmenin yanıltıcı olacağını, Türkiye'de kelebek gözlemcisi ve gözlem sayısı arttıkça sayıların da gerçeğe daha fazla yaklaşacağını kaydetti.

ANTALYA'NIN KELEBEK BÖLGELERİ

Antalya da kelebek gözlemciliği için 12 zengin bölge belirleyen Prof. Dr. Yeğin, bu bölgeleri şöyle sıraladı:

"Elmalı-Kohu Dağları- Çığlı- Kara- Bostankatran- Yedigöller, Elmalı- Kohu Dağları- Çamkuyu, Akseki- Çimi Köyü- Çimi Yaylası, İbradı- Üzümdere, Alanya- Gündoğmuş- Eğri Göl, Feslikan Yaylası- Karçukuru- Saklıkent, Thermessos, Alanya yaylaları, Korkuteli- Akçay- Gömbe, Kemer- Guzdere- Söğütcuması, Elmalı- Gümüşkavak yaylası, Çakırlar- Pınarbaşı yaylası- Söğüt cuması- Hurma."

KİTAP OLUYOR

Yakında Antalya Tanıtım Vakfı tarafından 'Antalya Kelebekleri' adlı kitap çıkarılacağı bilgisini veren Prof. Dr. Olcay Yeğin, kelebeklerle birlikte doğal ortamları ve beslendikleri çiçeklerin de fotoğraflarda yer aldığını, Antalya'nın çiçek zenginliğinin de hayran olunacak düzeyde olduğunu dile getirdi.

 

ANTALYA KELEBEK CENNETİ

ANTALYA KELEBEK CENNETİ

ANTALYA KELEBEK CENNETİ

ANTALYA KELEBEK CENNETİ

Kaynak:Haber Kaynağı