ANTALYA BUGÜN KADINLI ERKEKLİ PLAJ EYLEMİNDE OLACAK

ANTALYA BUGÜN KADINLI ERKEKLİ PLAJ EYLEMİNDE OLACAK

Antalya Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri bugün eylem düzenleyecek.

Antalya’da bir bölümü kapatılarak ayrılan kadın plajına dönüştürülmesi üzerine Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri “Kadınlı erkekli denize giriyoruz” diyerek, topluma dayatılan gerici, muhafazakar yaşam biçimine karşı eyleme çağırıyor.

AKP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Türel’in son icraatı Sarısu Plajı’nın 72 dönümünü kapatarak kadınlara ayrı plaj yapması oldu. Sabah 8.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında sadece kadınlara hizmet veren plaj 19.00′dan sonra da ailelere hizmet verecek. Çalışanlarının kadınlardan oluştuğu plajda 6 kadın güvenlikçi ve 2 kadın cankurtaran görev alıyor. 8 yaşından büyük çocukların da giremediği plaja tepki gösteren Antalya Halkevi ve Öğrenci Kolektifleri yarın (24 Ağustos) Sarısu Plajı’nda kadınlı erkekli denize girecek, piknik yapacak ve horon kuracak.

Müftüye de Arınç’a da belediye başkanına da inat kadınlı erkekli yüzecekler

Sarısu Piknik Alanı’nda bir piknik yapacak olan Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri Sarısu Plajı’nın bir bölümünün kapatılarak kadınlar plajı haline getirilmesi ve Samsun Müftüsü’nün açıklamaları üzerine pikniğin çağrısını genişleterek tüm Antalyalıları AKP gericiliğine karşı kadınlı erkekli horon kurup denize girmeye davet etti. Kadınlar plajı uygulamasının AKP’nin gerici, cinsiyetçi projelerinden sadece biri olduğunu vurgulayan Antalya Halkevi Başkanı Ayten Ceyhan, “Sadece kadın plajını açmakla kalmıyorlar. Türkiye ‘nin dört bir tarafında cinsiyet ayrımcılığını tetikleyen sözler sarf ediliyor. Örneğin Samsun Müftüsü’nün kadınlı-erkekli horon tepmenin günah olduğu yönündeki sözleri. Özellikle biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Kadınlı erkekli hem horon tepeceğiz, hem de denize gireceğiz” diyerek herkesi etkinliğe çağırdı.

Oral Çalışlar, Takvim el ele

Haberin yayılması üzerine Takvim gazetesi özellikle Kolektifleri hedef göstererek etkinliği ve bu etkinliği örgütleyenleri yaftalayan haberler yaparken Oral Çalışlar da bugün (23 Ağustos) köşesinde “Laikçi muhafazakarlık “kadınlar plaj”ında…” başlıklı yazısında eylemi eleştirdi. Oral Çalışlar yazısında eylemi hatalı bularak bu eylemi yapanların örtülü kadınların sokağa çıkmalarını istemediklerini bu uygulamaların ise örtülü kadınlara “özgürlük” getirdiğini iddia etti.

Kadınlardan Oral Çalışlar’a: ‘Kahkahamızdan da rahatsız oluyor musun?’

Oral Çalışlar’ın yazısı üzerine birer açıklama yapan Halkevci Kadınlar ve Antalya Halkevi’nden Kadınlar Çalışlar’ı kınadı. Halkevci Kadınlar yaptıkları açıklamada Oral Çalışlar’ın sandığının aksine AKP’nin gerici, cinsiyetçi uygulamalarının trübalı ya da türbansız kadınlara özgürlük getirmediğini belirtti. “Kadın ve erkek arasına sürekli set çekip, iki cinsin bir araya geldiğinde mutlaka “cinsellik” çağrıştıran bir eyleme girişeceğini topluma işleyen erkek egemen, gerici zihniyetle inadına mücadele edileceğini baştan söyleyelim. Kadınların sürekli tacize uğradığı toplumsal yaşamı düzenlemenin yolu, kadınları kamusal alanda özel gruplara ayırarak hapsetmek değildir” diyen kadınlar erkek egemenliğine karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Eylemin çağrıcısı olan Antalya Halkevi’nden kadınlar ise Oral Çalışlar’ın yazısına birkaç soruyla yanıt verdi. Antalya Halkevi Başkanı Ayten Ceyhan’ın yazdığı yazıda kadınlar Çalışlar’a “Kahkaha atmamızdan, kızlı erkekli aynı evde yaşamamızdan, hamile hamile dolaşmamızdan da rahatsız oluyor musun?” diye sordu.

Kaynak:Haber Kaynağı