Antalya Alev Alev

Antalya Alev Alev

Antalya'da orman yangınları devam ediyor

Yürekler ağza geldi!
Antalya'da orman yangınları devam ediyor

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA 
 
 Antalya'da son dönemde nem oranının düşmesiyle birlikte kuruyan hava, şiddetli rüzgarın da etkisiyle orman yangınlarına zemin hazırladı. Kent merkezi ve ilçelerde son 24 saatte 66 yangın çıkarken, itfaiye ve orman ekipleri yangınları söndürmek için seferber oldu.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, kent merkezi ve ilçelerde son 24 saat içinde 495 yangın ihbarında bulunuldu. Bunların 66'sının gerçek vaka olduğu belirlenirken, 48'inin büyükşehir sınırları içerisinde 18'inin de ilçelerde meydana gelen arazi ve orman yangınları olduğu bildirildi.

 
VAKA SAYISI 3 KAT ARTTI
 
Yangınların büyük çoğunluğunun insan faktöründen kaynaklı olduğunu, yüksek sıcaklık, düşük nem ve rüzgarın da etkisiyle yangınların arttığını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, "Dün sabah 8'den bugün sabah 10'a kadar olan süreçte 495 ihbar var, bunların 66'sı gerçek vaka. Merkezdeki yangınları söndürürken, ilçelerdeki yangınlarda Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine de takviyeye gittik. Elimizden gelen desteği verdik. Antalya'da günde ortalama 400-500 yangın ihbarı alıyoruz, bunların 20-30'u gerçek vaka çıkıyor. Ancak son gün vaka sayısında 3 kattan fazla artış meydana geldi" dedi.
 
GEÇ MÜDAHALE ELEŞTİRİSİNE YANIT
 
Antalya merkezde 11 itfaiye istasyonu, 40 yangın söndürme aracı ve 270 itfaiyeci ile hizmet verdiklerini kaydeden İtfaiye Daire Başkanı Pehlivan, dün Hurdacılar Sitesi'nde yaşanan yangında vatandaşın 'itfaiye geç müdahale etti' eleştirilerine yanıt verdi. Saat 13.31'de kendilerine ihbarın ulaşmasından 12 dakika sonra yangına müdahalede bulunduklarını vurgulayan Emin Pehlivan, "Vatandaşlarımız önce bize tepki gösteriyordu ama yangını söndürdükten sonra da teşekkür etti. Ayrıca, o yangında 6 itfaiyecimiz dumandan etkilenerek tedavi gördü. İki saat hastanede kaldılar, 3'üncü saatte başka bir yangına gittiler" diye konuştu.
 
MÜDAHALELER SÜRÜYOR
 
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise kent merkezi ve ilçelerde son 48 saat içinde 27 noktadan orman yangını ihbarı alındığını ve bunlardan büyük kısmının ilk müdahalenin ardından kontrol altına alınarak söndürüldüğünü bildirdi. Alanya, Serik, Kumluca ve Konyaaltı- Hurma bölgelerindeki yangınların geniş alanda etkili olduğu ifade edilirken, yangınlara karadan ve havadan müdahalede bulunan Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine çevre illerden de destek geldiği bildirildi.

200 HEKTAR KÜL OLDU
 
Serik İlçesi'nde dün saat 12.30'da başlayan orman yangının ilerlemesi gece boyunca süren çalışmalar sonunda durduruldu. Rüzgarın etkisini yitirmesiyle öğleden sonra kontrol altına alınması beklenen yangında şu ana kadar 120 hektar kızılçam ormanı yok oldu.
 
Konyaaltı İlçesi Hurma Mahallesi'nde yerleşim yerlerine yakın noktada saat 04.00 sıralarında çalılık alanda başlayan ve Altınyaka Dağı'na sıçrayan yangında 50 hektarlık kızılçam ormanı kül oldu. NATO petrol boru hattına yakın olduğu için paniğe sebep olan yangın 5 saatte söndürüldü.
 
Alanya İlçesi Demirtaş Beldesi Aliefendi Köyü'nde, saat 03.00'te henüz belirlenemeyen nedenle çıkan orman yangınında 6 ev yandı. Alevler, evlerin bahçelerine ve seralara da zarar verirken jandarma önlem amacıyla 200 evi boşalttı. 30 hektar alanın zarar gördüğü yangın 7 saatte söndürüldü.

MANAVGAT'TA CAMİLERDEN YANGIN UYARISI 
 
Antalya'da hafta sonuna kadar etkili olacak rüzgar nedeniyle çıkabilecek yangınlara karşı Manavgat'ta cami hoparlörlerinden vatandaşlar uyarıldı. Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, orman yangınlarına karşı tüm vatandaşların dikkatli ve duyarlı olması gerektiğini söyledi. Özellikle orman köylerinde yaşayan vatandaşların daha da dikkatli olması gerektiğini anlatan Kaymakam Bulgurlu, "Bölgede etkili poyraz ve düşük nem oranı yangın riskini arttırıyor. Köylerde yaşayan vatandaşlarımıza uyarılarda bulunmak amacıyla muhtarlar ve müftülük aracılığıyla imamlar bilgilendirildi. Bu nedenle gün boyu köylerdeki camilerden anons yapılacak" dedi.