Ankaralı Bomba Üstünde !

Ankaralı Bomba Üstünde !

Enerji Bakanı Yıldız, Ankara'da doğalgazın güvenliğini haber veren sistemin çalışmadığını itiraf etti

Ankara bomba üstünde
 
Enerji Bakanı Yıldız, Ankara'da doğalgazın güvenliğini haber veren sistemin çalışmadığını itiraf etti
 
“Hatlar kopuk”
 
ANKARA
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkent Ankara’da doğalgazın tüketicilere güvenli bir şekilde iletilmesini ve acil durumda merkezden müdahale ile anında kesilmesini sağlayacak sistemin çalışmadığını itiraf etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın soru önergesini yanıtlayan Yıldız, 577 istasyondan 200'üyle elektrik ve haberleşme problemi nedeniyle iletişim sağlanamadığını itiraf etti.
 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, "Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA-Uzaktan Veri Toplama ve Kontrol) sisteminin kurulması amacıyla 2004'te yapılan ihale 14.6 milyon dolarla verilmesine ve bugüne kadar 17 milyon dolar ödeme yapılmasına" rağmen sistemin neden çalışmadığının” çaçıklanmasını istedi.
 
Enerji Bakanı Yıldız, SCADA ihalesinin EGO Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirtti. İhaleyi kazanan Kale-SYS Telvent Konsorsiyumu ile imzalanan sözleşmeye göre SCADA sisteminin 2006'da devreye girmesi gerekirken konsorsiyumun süre uzatım talebiyle 2007'de bitirildiğini anımsatan Yıldız, sistemde işletmeden kaynaklı arızalar olduğunu bildirdi. Bilirkişi raporunun Başkentgaz'a ulaşmasının ardından raporda belirtilen teknik eksikliklerin giderilmesi isteminin yüklenici konsorsiyuma iletildiğini aktaran Yıldız, "Bilirkişi raporunda sistemin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile entegrasyonunun sağlanamadığı ve 577 istasyondan 200'ünde elektrik ve haberleşme problemi nedeniyle iletişimin gerçekleştirilemediği için bu durumun kontrol merkezi yazılımında görülemediği tespitleri yer almaktadır" dedi.
 
Yıldız, Başkentgaz Yönetim Kurulu'nda sistemin eksikliklerinin giderilmesi ve geçici kabulünün sağlanması amacıyla geçici kabul komisyonu oluşturulmasına karar verildiğini bildirdi. Yıldız, "Komisyon SCADA sistemi ile ilgili geçici kabul eksiklikleri tespit etme çalışmalarını tamamlamış ve 12 Şubat 2013 tarihli yazı ile geçici kabul tutanağının imza altına alınması hususu yükleniciye bildirilmiştir. Konsorsiyum ile geçici kabul çalışmaları devam etmekte olup eksik ve kusurlu işlerin giderilmesi yükleniciden talep edilmiştir" değerlendirmesini yaptı.
 
Oran: Ankara’nın güvenliği ihaleye kurban edilemez
 
Daha önce Sayıştay’ın da bu konuda önemli saptamalarda bulunduğunu ifade eden CHP’li Umut Oran, Bakan Yıldız’ın bu yanıtı üzerine, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin işbilmezliğinin bir başka örneği de budur. 2004’ten bu yana bu iş nasıl bitirilemez. Başkent Ankara adeta bir bombanın üstünde oturuyor. İhale yapıldı yapılmadı eksik oldu, koşullar değişti, teknik uymadı gibi nedenlerle Ankara’nın güvenliği ihaleye kurban edilemez.  Ankaralılar acilen bu sistemin kurulmasın ve güvenliğin sağlanmasını Ankara Büyükşehir Belediyesinden beklemektedir” yorumunu yaptı.