Ankara'da Direnişin Günlüğü

Ankara'da Direnişin Günlüğü

Ellerinde köpek olan polisler, Güvenpark’ta kitap okuyan gençleri taciz etti. Ankara günlerdir direniyor… Son 48 saatte olup bitenleri dakika dakika okuyun.

Ankara günlerdir direniyor…
Ellerinde köpek olan polisler, Güvenpark’ta kitap okuyan gençleri taciz ederek marjinallere karşı duyarlılık gösterdi.
 
150 kişinin parkta kitap okumasından rahatsız olan polis kitleye müdahale için ilginç bir gerekçe buldu: “24 saat içinde bu kitap bitecek”, “Polis ailelerine sesleniyoruz: Çocuklarınızı parka göndermeyin”, “Biber gazı sıkma demiyorum, hobi olarak yine sık” gibi ifadelerin olduğu 4 adet döviz! Polisin “dövizleri kaldırın yoksa müdahale edeceğiz” açıklaması üzerine kitle kendi içerisinde oylama yapma kararı aldı.

Oylama sonucunda çok büyük bir çoğunlukla dövizlerin kalması kararı alındı. Ellerinde kitap olan çoğunluğu üniversite öğrencisi 150 kişi şu an ellerinde köpek olan polisler tarafından izleniyor.

Son 24 Saatte dakika dakika Ankara’da olup bitenler:
13 HAZİRAN
02.20 Tunalı ve Kennedy’de çatışmalar biraz duruldu. Hastanelere yaralı taşınıyor.
02.02 Görgü tanıklarına göre Bestekar sokakta ve civarda Cherokee marka bir cip ile gözaltı yapılıyor.
01.51 Küçükesat, Tunalı Hilmi, Kennedy civarının elektrikleri kesildi. Tunalı Hilmi’de çatışma sürüyor. Sivil araçlar elektriği kesilen bölgede geziyor ve gözaltı işlemi yapıyor.
01.39 Çevik kuvvet polisleri Bestekar Sokak’taki direnişçilere karşı bir kez daha saldırıya geçti.
01.38 Bestekar Sokak’a kurulan barikatlar ateşe verildi. Direniş devam ediyor.
01.35 TOMA’lar Kennedy Caddesi’ndeki barikatları tüm çabasına karşın kaldıramıyor. Gaz bombalarının oluşturduğu bulutun arkasındaki direnişçiler lazerleri TOMA’nın sürücüsüne tutuyor.
01.19 Tunalı Hilmi’nin yanı sıra Küçükesat ve Kennedy caddelerinde çatışmalar sürüyor. Çok sayıda yaralı var. Ayağına gaz bombası isabet eden bir kişiye ilk tıbbi müdahale mahallelilerden geldi. Yaralıların sayısı artıyor.
01.09 Çatışmalar Tunalı Hilmi Caddesi’nde yoğunlaştı. Gaz bombaları atılmaya devam ediyor.
01.02 Bölgedeki sokaklardan, caddelerden “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Diktatör istifa” sloganları atılıyor. Ankaralılar, evlerinin balkonlarından, camlarından alkışlarla direnişçilere destek veriyor.
00.58 Kennedy, Tunalı Hilmi, Küçükesat caddelerinde gaz bombaları, ses bombaları atılıyor. Polisler plastik mermi de sıkıyor.
00.49 Halk, “Referandum burada Tayyip nerede” sloganları atıyor.
00.48 Kennedy Caddesi’ndeki çatışmalar sürüyor.
00.43 Küçükesat Caddesi, Dörtyol ve Kennedy Caddesi’nin üst bölümlerinde de çatışmalar sürüyor.
00.37 Caddedeki insanların üzerine bir anda gaz bombaları yağdı. Kurulan barikatlar nedeniyle TOMA’lar fazla ilerleyemezken, çevik kuvvet polisleri de koşarak kalabalığı kovalamaya başladı. Çatışmalar Bestekar Sokak ve Tunus Caddesi’ne de yayıldı.
00.34 Kennedy Caddesi’ndeki binlerce kişiye polis saldırdı.
00.02 Kennedy’deki sayı 5 bini buldu. Halk barikatlarını kurdu, polisi bekliyor.
12 HAZİRAN
23.50 Mamak Tuzluçayır Meydanı’ndaki eylem ile Dikmen’deki eylem sona erdi.
23.46 Keçiören yürüyüşü İncirli Lisesi önünde son buldu. Kennedy Caddesi’ndeki kitlenin sayısı 2 bini aştı. Halk barikat kuruyor.
23.17 Kennedy Caddesi’nde yaklaşık 500 kişi buluştu. Sayı giderek artıyor. Halk, “Diktatör istifa”,”Her yer Gezi her yer direniş” sloganları atıyor.
23.16 Dikmenliler polisin dağılın anonsuna rağmen dağılmıyor.
23.15 Dikmen halkı polis barikatının önünde bekleyişini sürdürüyor.
22.45 Dikmen kortejinin önü daha önceki günlerin aksine Polisevi’ne gelmeden kesildi. Polis, “5 dakika içinde dağılmazsanız zorla dağıtılacaksınız” dedi.
22.41 Kennedy Caddesi ve Bestekar Sokak’taki kafe ve barlarda Halk TV ile Çapul TV’nin ortak yayını izleniyor.
22.37 Binlerce Batıkentli beyin ölümü gerçekleşen Ethem Sarısülük’ün evine yürüdü. Halk “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıyor.
22.19 Keçiören kortejinde yaklaşık 5 bin kişi İncirli Lisesi üzerinden Bası Caddesi’ne oradan da Papaz Deresi’ne yürüdü.
22.16 Dikmen’deki yürüyüşte havai fişek atılıyor.
22.07 İlker’de her akşam 21.00′da başlayan yürüyüş Dikmen Caddesi üzerinde devam ediyor. Binlerce kişi “Tayyip istifa”, “Gezi yanındayız” sloganları atıyor. Keçiören Danişment’te baslayan yürüyüş bin kişi ile sürüyor. Tunalı ve Bestekar Sokak’ta insanlar toplanıyor. Kuğulupark’ta yaklaşık 2 bin 500 kişi toplandı.
21.12 Polisin sabah saatlerinde çadırlara ve pankartlara düzenlediği saldırı ve gün boyunca park çevresinde TOMA’lar, akrepler ile yarattığı terör ortamına karşın Ankaralılar Kuğulupark’a geliyor. Kuğulupark ve Tunalı Hilmi Caddesi’nde yüzlerce kişi Gezi Parkı’na ve Kuğulupark’a yönelik saldırıyı protesto ediyor.
20.45 İş çıkışı insanların katılmasıyla birlikte sayısı 300′ü geçen Güvenpark’taki kitle, şiirlerle, şarkılarla eylemini sürdürdü. Nazım Hikmet’in, Ahmed Arif’in şiirleri alkışlandı. Bazı Ankaralılar evlerinde yaptıkları poğaça ve börekleri de parktakilerle paylaştı.
Eylemin sonunda Kolektif Yürütme Kurulu üyesi Çağdaş Ersoy bir açıklama yaptı. “Parklar akrepler, TOMA’lar, gaz kokuları için değildir; parklar insanlar içindir. Parklarda gaz bombaları fırlatılmaz, insan dövülmez, gerçek mermilerle ateş edilmez; parklarda kitap okunur, şiir okunur, şarkı söylenir, insanlar birbirleriyle sohbet eder. Parklarda ağaç olur, yeşillik olur; parklarda AVM olmaz” diyen Ersoy, tüm Ankaralıları yarın (13 Haziran) saat 18.00′da Güvenpark’ta olmaya çağırdı.
5 TOMA, 2 akrep ve 7 otobüs dolusu çevik kuvvet polisinin arasında gerçekleşen eylemin sonlanmasının ardından sabah saatlerinde polis saldırısına uğrayan ve polisin halen abluka altında tuttuğu Kuğulupark’a geçildi.
20.00 Gezi Parkı’na saldırıları protesto etmek için Kızılay Güvenpark’ta toplanan bir grup kitap okumaya başladı. Beraber kitap okuyan 50 kişinin sayısı hızla arttı ve 150 kişiye ulaştı.
150 kişinin parkta kitap okumasından rahatsız olan polis kitleye müdahale için ilginç bir gerekçe buldu: “24 saat içinde bu kitap bitecek”, “Polis ailelerine sesleniyoruz: Çocuklarınızı parka göndermeyin”, “Biber gazı sıkma demiyorum, hobi olarak yine sık” gibi ifadelerin olduğu 4 adet döviz! Polisin “dövizleri kaldırın yoksa müdahale edeceğiz” açıklaması üzerine kitle kendi içerisinde oylama yapma kararı aldı. Oylama sonucunda çok büyük bir çoğunlukla dövizlerin kalması kararı alındı. Ellerinde kitap olan çoğunluğu üniversite öğrencisi 150 kişi şu an ellerinde köpek olan polisler tarafından izleniyor.
17.43 1 Haziran günü Kızılay Meydanı’ndaki çatışmalarda polisin gerçek mermi kullanarak başından vurduğu Ostim işçisi Ethem Sarısülük’ün beyin ölümü gerçekleşti. Doktorları, Sarısülük’ün fiziki ölümü için 90 saat beklenmesi gerektiğini belirtti.
16.23 Üniversiteliler ve liseliler, sosyal medyada saat 18.00′da Güvenpark’ta olma çağrısı yaptı. “Fikirlere gaz işlemez” sloganıyla örgütlenen eylemde polis ablukası altında kitap okunacak.
15.52 Taksim Gezi Parkı’nda katliam provası misali bir saldırı gerçekleştiren polis, Ankara’da her akşam binlerce kişinin katıldığı eylemlere sahne olan Kuğulupark’a da sabah operasyonu düzenledi. Esat-Tunalı Hilmi halkının eylemlere verdiği büyük desteğe karşın “bölge halkının şikayetleri” olduğu gerekçesini gösteren polis, parka girerek çadırları ve pankartları topladı. Polis parktaki az sayıda eylemciye “Yaptığınız eylem kanunlara aykırıdır, dağılın” anonsu yaptı. Buna karşın parktakiler dağılmadı.
Parkta eylemcilerin sayısı her geçen dakika artarken, 2 TOMA, 2 akrep, 2 belediye otobüsü dolusu çevik kuvvet parkın etrafında bekleyişini sürdürüyor. CHP milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve İzzet Çetin de parktaki eylemcilere destek veriyor.
12.55 Avukatlar, Kızılay Meydanı’ndan GMK Bulvarı’na ve İzmir Caddesi’ne yöneldi. Arka yoldan yeniden Ankara Barosu Eğitim Merkezi’ne geçilecek.
12.45 Avukatların Kızılay yürüyüşüne yoldan da çok sayıda katılım oldu. Binlerce kişi Kızılay Meydanı’na ulaştı.
12.26 Ankara Barosu Eğitim Merkezi önüne geldikten sonra baro yetkilileri yürüyüşü sonlandırmak istedi fakat avukatlar Kızılay yürüyüşlerinde ısrarcı olduklarını göstererek baro yetkililerinin barikatını aştı.
12.11 Daha önceki benzer yürüyüşlerinde kaldırımdan yürüyen avukatlar, bu defa Atatürk Bulvarı’na çıktı ve yolu kesti.
12.03 Ankara Barosu’nun Çağlayan Adliyesi’nde avukatlara yönelik saldırısını protesto etmek için yaptığı çağrıyla adliye önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin avukat “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti.
02.52 Ankara’da polis saldırıları şimdilik sona erdi.
02.33 Bölgede polis yoldan geçen araçları durdurarak kimlik soruyor.
02.20 Kuğulupark-Tunalı Hilmi-Tunus-Bestekar-Kennedy-Esat bölgelerinde neredeyse tüm sokaklarda TOMA’lar, akrepler geziyor, çevik kuvvetler gördüğü her insana gaz bombası atıyor.
02.16 Akrepler, Tunalı Hilmi’deki herkesi gaz bombalarıyla hedef seçmiş halde. Çatışmalar sürüyor.
01.49 Çevik kuvvetin girdiği Tunalı Hilmi ve Tunus caddelerinde de çatışmalar sürüyor.
01.40 Halk, Kennedy Caddesi’nde sloganlar eşliğinde bekleyişini sürdürürken TOMA’lar, akrepler ve çevik kuvvet polisleriyle tekrar saldırdı. Cadde bir kez daha gaz bulutu altına kaldı.
01.05 Polis, Kennedy Caddesi’nden geri çekildi.
00.50 Halk Bestekar Sokak’a kurduğu barikatları ateşe verdi.
00.42 Kennedy’deki çatışma Tunus Caddesi’ne de yayılmaya başladı.
00.41 Kennedy Caddesi’ndeki polis saldırısında basın emekçileri de hedef alındı.
00.36 Caddedeki binlerce kişi TOMA ve akreplerden atılan gaz bombalarına, sıkılan tazyikli sularla karşın dağılmıyor.
00.29 Polis, Kennedy Caddesi’ne gaz ve ses bombalarıyla saldırmaya başladı.
00.24 ABD Büyükelçiliği önündeki TOMA’larda ufak hareketlilikler söz konusu. Caddedeki binlerce kişiye polis saldırabilir.
00.07 Kennedy Caddesi’ndeki kalabalık her geçen dakika artıyor. Tunalı Hilmi Caddesi ve Kuğulupark’ta da binlerce insan var.