ANKARA KRİZİNİN PERDE ARKASI

ANKARA KRİZİNİN PERDE ARKASI

Ankara’da açılmış sandık oranı da yüzde 96.5’ten 99.5’e yükseldi. Aynı dakikalarda Melih Gökçek bir kez daha kameraların karşısına çıktı.

ANKARA 30 MART KRİZİNİN PERDE ARKASI

30 Mart yerel Seçimleri ile ilgili , bir çok il ve ilçede meydana gelen kaosun ayrıntıları medyada yer almaya başladı. Korkunç iddialar var. Başta yaygın bir gönüllü muhabir kitlesi bulunan sendika org tarafından seçim gecesi dakikak dakika verilen bilgiler ve belgeler ile başlayan kuşkular, sayımın yapıldığı gece bir çok yerde kesilen elektrikler ile pekişti. İddialar,AKP Hükümeti’nin Ankara’daki sayımlara müdahale ederek sonuçları değiştirttiği söylentilerine kadar vardı. Başta ankaralı seçmenler üzerinde büyük bir infial yaratan iddialar dün gece sosyal medyayı da karıştırdı. CHP Ankara Adayı Mansur Yavaş'ın Twitter hesabı üzerinden yaptığı çağrı üzerine, ortalıkda sandık tutnakları paylaşma seferberliği yaşandı. Bir yandan da Ankara'da CHP'li vatandaşlar YSK önünde toplanarak geç saatlere kadar beklediler. Mansur Yavaş yaptığı açıklamalarda seçimi kazandıklarını ve sonuçlara itiraz edeceklerini duyurdu. Gece boyu süren çalışmalar sonucu kanıtlar toplandı, CHP hukukçularının da bulunduğu koordinasyon merkezine ulaştırıldı.

İDDİALARIN KAYNAĞI NEYDİ

Gazeticileronline adlı sitede verilen bilgilerde orataya atılan iddiaların kaynağı şu şekildeydi. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, yargı bağımsızlığını ihlal ederek Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu’na gittiği belirlendi. Ala’nın gitmesinin ardından sonuçların bir anda değiştiği ortaya çıktı. Medyanın bakanın seçim sonuçlarına müdahale ettiğini işaret eden ziyaretini görmezden gelerek Türk kamoyundan gizlediği ortaya çıktı. İşte bu söylenti Ankaralı seçmenin kafasını karıştırmıştı ki ortaya yeni kuşkulu durumlarda çıkmaya başladı.  Sandıkların kapanmasının ve sonuçların televizyondan verilmeye başlamasının ardından ekranlarda gözlemlenen ve CHP’liler ile CHP seçmenlerinde moral bozukluğu yaşanmasına neden olan tuhaflıkların ayrıntıları belli olmaya başladı..

50 DAKİKA SİSTEME NEDEN VERİ GİRİLMEDİ

Bütün televizyonlar seçim sonuçlarını Anadolu Ajansı’ndan (AA) aldığı verilere dayanarak verdi. AA ilk başta aynen seçim öncesinde dile getirildiği gibi seçim sonuçlarını muhalefet seçimleri kaybediyormuş gibi göstererek moral bozukluğu yaratacak bir biçimde verdi. AA ilk başta AKP’nin güçlü olduğu çevre ilçelerin sonuçlarını sisteme girdiği için bütün televizyonlarda AKP adayı Melih Gökçek önde götürüyor göründü. Bir ara Gökçek CHP adayı Mansur Yavaş arasındaki oy farkı yüzde 5’e kadar yükseldi. Ancak gece yarısına doğru CHP’nin kaleleri olan Çankaya ve Yenimahalle’den oylar gelmeye başladı. Saat 02.00 itibariyle oy farkı yüzde 0.09’a, oy sayısı 2 bin 500 oya kadar indi. Sitede yer alan gözlemler bununla bitmiyor.

EFKAN ALA MÜDAHELE ETTİ İDDİASI

Tam bu andan itibaren yaklaşık 50 dakika sisteme yeni veri girilmedi. Gece saat 03.00’e doğru girilmeye başlanan yeni veriler ise ibreyi yeniden AKP’ye çevirdi. Oy farkı yüzde 0.5 ile yüzde 1 arasında gidip gelirken, saat 04.30’dan itibaren doğrudan hükümetin müdahalesi başladı.

İçişleri Bakanı Efkan Alâ saat 04.30’da Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki seçim noktasına gitti. Alâ’nın içerde bulunduğu iki saatlik zaman diliminde kapıya çevik kuvvetler ile barikat kuruldu ve içeri giriş-çıkışlar engellendi.

Ala’nın yargıya doğrudan müdahale anlamına gelen ziyaretinin ardından 05.40 sularında yapılan güncellemede ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Açılan sandık sayısı ekranlarda bir anda yüzde 97.56’dan yüzde 97.60’a çıkarken; hem AKP’nin hem CHP’nin hem de MHP’nin oyu aynı sayıda, 300 arttı ve bu andan sonra uzun bir bekleyiş daha başladı. Neredeyse iki saat boyunca sanki hiç sayım yapılmıyormuş gibi hiç veri girişi yapılmadı.

AÇILAN SANDIK SAYISI BİR ANDA %99,5 OLDU

Anadolu Ajansı’nın televizyonlara internet üzerinden anlık olarak verdiği sonuçlarda ancak saat 07.30 sularında bir anda büyük bir değişiklik yaşandı. Çankaya’da açılmış sandık oranı yüzde 87’den bir anda yüzde 99.5’e, Ankara’da açılmış sandık oranı da yüzde 96.5’ten 99.5’e yükseldi. Aynı dakikalarda Melih Gökçek bir kez daha kameraların karşısına çıktı. Yanında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın oturması dikkat çeken Gökçek, “Biz kazandık, hayırlı olsun” dedi.

Sandık verilerinde görülen bu çarpıcı ve soru işaretleriyle değişim yaşandığı 07.30’da AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile yan yana bir açklama yaparak “Seçimi biz kazandık” dedi.

SENDİKA ORG MUHABİRİNİN AÇIKLAMASI

Sendika.org sitesinin haberine dayanarak verdiğimiz bu çarpıcı ayrıntıları, bütün ilçe seçim kurullarında muhabirleri olan büyük televizyonlar, gazeteler, haber kanalları görmezlikten geldi. Medya, yürütme organının bir üyesi olarak İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın; anayasanın bağımsız olduğunu, hiç kimsenin müdahalede bulunamayacağını söylediği yargı organlarından biri olan Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu’na müdahalede bulunduğunu gösteren ziyaretini görmezden geldi. Medya, hükümetin oy sayımlarına müdahale ederek, sonuçları değiştirttiğini işaret eden bu olayı haber olarak vermedi. Dolayısıyla gazeteler ve televizyonlar, seçimlerin nasıl ve hangi koşullarda yapıldığına işaret eden olayı sansür uygulayarak okuyucularından, izleyicilerinden; yani Türk kamuoyundan gizledi.

Sendika.Org, muhabirlerinin, en yaygın seçim yolsuzluklarının yaşandığı Ankara’da çarpıcı bir olaya tanık olduğunu da yazdı. Site, muhabirlerinin, Dikmen Lisesi’nde AKP’lilerin kendi aralarında “Sandıklara o kadar görevli başkan falan yerleştirdik, yine de kazanamayacağız” diye konuştuklarını bildirdi.

Sitenin haberine göre; AKP’liler, Etimesgut’ta HDP müşahitlerine, Keçiören’de MHP’lilere yönelik saldırdı. Gece yarısında oy sayımlarının sürdüğü Seyranbağları ve Yenimahalle’de sopalı AKP’li gruplar görüldü.

Altındağ’da bir okulda oy sayımının bitmesinin ardından oy çuvalları AKP seçim aracı ile İlçe Seçim Kurulu’na taşındı. Duruma tepki gösteren CHP’lileri polis tartakladı. Çevik kuvvet polisleri Keçiören’de oy sayımlarının yapıldığı okulların kapılarını keserek gözlemcilik yapmak isteyen vatandaşların içeri girmesini engelledi.

AKP ve CHP Büyükşehir Belediyesi adaylarının büyük yarışına sahne olan Keçiören’de o sayımları sırasında saatlerce süren elektrik kesintileri yaşandı. Sincan ve Bahçelievler’de de oy sayımı sırasında elektrik kesintileri oldu. Kesintiler vatandaşların “Elektrikler kesilince AKP’nin ampulü yanmaya başlıyor” tepkisine neden oldu.

SEÇİM GECESİ DAKİKA DAKİKA YAĞAN İHBARLAR İÇİN

ilgili-haber-kopru-fontu-008.jpg

İŞTE DÜN GECE ANKARA'DA YAŞANANLARIN GÖRÜNTÜLERİ

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

 

kaynak; gazetecileronline