Ankara direnişinde 22 tutuklama

Ankara direnişinde 22 tutuklama

AKP’nin direnişe yönelik operasyonların Ankara ayağında gözaltına alınan 25 kişinin tümü tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, 25 kişiden 22′sini tutukladı

04.19 Verilen aranın ardından karar açıklandı. Mahkeme, Gülşah Öztürk, Hüseyin Arlıer ve Can Eroğlu’nu serbest bırakırken 22 kişiyi tutukladı.

03.06 Mahkeme sorgusunda avukatların savunmaları tamamlandı. Mahkemeye 50 dakika ara verildi.

01.45 Mahkeme sorgusuna 15 dakika ara verildi. Aranın ardından 6 avukat daha savunma yapacak.

23.56 Mahallelerindeki eylem ve forumları bitirenler Ankara Adliyesi önüne geliyor. Mamaklılar Tuzluçayır’dan adliyeye yürüdü. Dikmen ve 100.Yıl halkı da adliyeye geldi. “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları atılıyor.

19.35 Direnişçilerin mahkeme sorgusu başladı. Suçlamalar arasında “yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmek” iddiası da yer alıyor. Ankara’da çatışmalar sırasında herhangi bir kamu görevlisi yaşamını yitirmemiş, aksine polis Ethem Sarısülük’ü gerçek mermiyle vurarak öldürmüştü.

15.56 Savcılığın 26 kişiyi tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk ettiği kararı 15.50′de polislere, 15.52′de de avukatlara bildirilirken, TRT Haber tutukluluğa sevk kararını 15.44′te internet sitesinden haberleştirdi. TRT, Samanyolu Haber ve Cihan Haber Ajansı, daha önce de pek çok davada mahkeme sonuçlarını önceden haberleştirmişti.

15.53 Savcılık ifadeleri tamamlanan direnişçilerin tümü tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi.

 

Ankara’daki direnişe katıldıkları gerekçesiyle 18 Haziran sabahı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan Haber-Sen, Halkevleri, SDP, ESP, BDSP, Kaldıraç, Odak, Mücadele Birliği ve Halk Cephesi üyesi 25 kişi 72 saatlik gözaltılarının ardından sabah saatlerinde savcılığa sevk edildi.

Emek ve Demokrasi Güçleri, “Büyük Haziran Ayaklanması zulme karşı onur ve özgürlük ayaklanması olarak tarihe geçmiştir. Milyonlar kendi tarihlerini yazmıştır, yazmaya devam edecektir. Zulüm politikalarının sonu yoktur. Birleşen halkın mücadelesi en güçlü yasalardan daha güçlüdür” dedi ve operasyonların son bulmasını talep etti.Ankara direnişçileri adliyedeyken aileleri ve mücadele arkadaşları da adliye önünde bir araya gelmeye başladı. 12.30’da ise adliye önünde ortak bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan basın açıklamasında AKP’nin ülkenin dört bir yanındaki direnişte aldığı yenilgi nedeniyle intikam duygusuyla hareket ettiği belirtildi. ESP’ye ve özgür basına yönelik operasyonlara da dikkat çekilen basın açıklamasında, gözaltı ve baskınlar sırasında yasadışılık, saldırı ve işkenceye de başvurulduğuna dikkat çekildi.

Adliye önündeki basın açıklamasının ardından yan bahçeye geçildi ve foruma başlandı. Gözaltındakilerin aileleri ve mücadele arkadaşlarının söz aldığı forumda, mahallelerde yapılan forumların deneyimleri de paylaşıldı.

Gelişmeleri aktaracağız.