Anayasa Mahkemesi Vakıf Kuruyor

Anayasa Mahkemesi Vakıf Kuruyor


ŞİRKET KURUP TOKİ İHALESİNE Mİ GİRECEKLER

Cuma Hikmet
Yargının siyallaşması iddiaları her geçen gün örnekler ile çoğalıp dururken, şimdi de yargının ticarileşmesi gündeme geliyor. Yurt Gazetesinde Mehmet Demirkaya imzası ile yayınlanan haberde, TBMM’nin gündemine alınan “Anayasa Mahkemesi Vakfı” kurulmasıyla ilgili kanun tasarısı büyük yankı uyandırdı. Anayasa Mahkemesi'nin ülkedeki hukuksuzluktan ‘rant sağlama’ çabasına tepki gösteren bazı AKP'li milletvekilleri yasanın geçmemesi için Meclis'e gelmedi. Bu skandal girişimin ardında ise Anayasa Mahklemesi Başkanı Haşim Kılıç'a 2014 gelecek olan emekliliğine "kıyak koltuk" sağlama çabası olduğu CHP Milletvekili tarafından ileri sürüldü.


‘HAŞİM KILIÇ’A KIYAK HAZIRLIĞI’
 
Tasarıya tepki gösteren, Ankara eski Cumhuriyet Savcılarından CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Vakfın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın talebi üzerine kurulduğuna inandıklarını söyledi. Aldan, Kılıç’ın 2015 yılında emekli olacağını belirterek, “Kılıç’a emekliliğinde meşgale lazım. Büyük bir olasılıkla Vakfın başkanı ya kendisi olacak ya da göstereceği kişi” dedi.
 
CHP’li milletvekilleri, iktisadi işletmeleri de bulunacak olan Vakfı, ‘yargının siyasallaşmasının tipik bir örneği’ olarak değerlendirdi. CHP’liler, ‘kendisine özel düzenleme yapmak’ ile suçladıkları Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, emekli olduktan sonra vakfın başına geçmesinin büyük bir olasılık olduğunu söyledi.
 
YENİ HAFTAYA KALDI
 
TBMM’nin geçen haftaki gündeminde bulunan, “Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşülmesine önceki gün de geçilemedi. Tasarının önümüzdeki hafta görüşülmesi bekleniyor.
 
Söz konusu tasarının 2’inci maddesinde yer alan “Anayasa Mahkemesi Vakfı” başlıklı ilk fıkrası şöyle düzenlendi:
“Türkiye ve dünyadaki değişme ve gelişmeleri izleyerek, anayasa hukuku ve insan hak ve özgürlükleriyle ilgili konularda bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu araştırmalar ışığında eğitim çalışmaları yürütmek veya yapılan eğitim çalışmalarına destek olmak, Anayasa Mahkemesinin daha etkin ve verimli şekilde hizmet vermesi için her türlü desteği sağlamak amacıyla Anayasa Mahkemesi Vakfı kurulur.”
 
YILDA 500 BİN LİRA GELİR
 
Tasarının 2’inci maddesinin 5’inci fıkrasında “Harçlar Kanunu hükümleri uyarınca bir önceki yıl içinde tahsil edilen bireysel başvuru harçlarının yüzde 30’u tutarında kaynak Maliye Bakanlığı bütçesinden her yıl Mart ayının yirmisine kadar Vakfın hesabına aktarılır” deniyor. Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak bireysel başvurulardan bu yolla Vakfa yılda 500-600 bin TL aktarılacağı, başvuruların artmasıyla bu rakamın çok daha artacağı hesaplanıyor.
 
VAKIF, ŞİRKET KURABİLECEK
 
Söz konusu 2’inci maddenin 6’ıncı fıkrası ise, ‘vakfın hangi vergi ve harçlardan muaf olduğunu’ düzenliyor. Vakıf, “Kurumlar Vergisi”nden muaf tutulurken hemen yanına parantez içinde “İktisadi işletmeleri hariç” denilmesi dikkat çekiyor. Bu ifade ileride Vakfa, bir veya daha fazla şirket kurma olanağı da sağlamış oluyor. Böylece kurulacak fakıfa aktarılacak olan milyarlarca lira az sayıda üye ve çalışanın emrinde olacak.
 
AYM’YE BOĞAZ’DA REZİDANS
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen ay, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nın başvurusu üzerine, İstanbul Boğazı Çubuklu sahilinde 9 bin metrekareden büyük bir arazi tahsis etmişti. Söz konusu araziye yapılacak olan tesislerin, Vakfın kuracağı şirketler aracılığı ile işletilebileceğini akla getirdi.
 
VAKFIN 200 ÜYESİ Mİ OLACAK
 
Anayasa Mahkemesi’nin 17 üyesi, 51 raportörü ve şoförleri bulunduğunu, toplam personelinin 200’ü geçmeyeceğini vurgulayan Aldan daha sonra şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi Ankara’da. Yılda kaç üyesi İstanbul’a gidecek, ya da yurt dışından kaç kişi gelecek de İstanbul Boğazı’nda ağırlayacak. Arazi Marmara Üniversitesi’nden alınıp Anayasa Mahkemesi’ne verildi. Belediye bunun karşılığında da üniversiteye tesis yapacak. Bu tasarı yargı bağımsızlığını etkileyecek bir girişimdir. Yargının siyasallaştırılmasının tipik bir örneğidir. Anayasa Mahkemesi için hiç de hoş bir durum değildir. Yargı üyelerine bir takım olanaklar sunulmasına karşı değilim ancak toplam 200 kişiyi geçmeyecek bir grup için Vakıf kurulması mantıklı değil.”
 
‘KILIÇ’IN KENDİ RİCASI’
 
CHP Kırklareli Milletvekili, avukat Turgut Dibek, Anayasa Mahkemesi Vakfı’nın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın ricası üzerine kurulduğuna inandıklarını söyledi. Vakfın ısmarlama olduğunu, Kılıç’ın emekliliği sonrasına yönelik olduğunu belirten Dibek, “Kişiye özel, ısmarlama vakıf kuruluyor” dedi.
 

BAŞKAN VEKİLİ SERRUH KALELİ'NİN TASARISI

Siyasi kulislerden sızan başka iddialara göre "vakıf kurulması" fikri , Başkan Haşim Kılıç'a yakınlığı ile bilinen Serruh Kaleli'den çıkmış. Mahkeme üyeliğine eski Cumhur Başkanı Nejdet Sezer tarafından seçilen Serruh Kaleli'nin avukatlık yaparken müteahhitlik ve ticaret yaptığı biliniyor. Serruh Kaleli, AKP'nin kapatma davasında eşitlik oylarını, kullandığı oyla AKP lehine kullanmakla uzun süre konuşulmuştu. Gazetelerde yer alan haberlere göre Serruh Kaleli, oylama eşitlendiğinde ," Karar veremiyorum, ara istiyorum talebinde bulunmuş, Başkan Haşim Kılıç'ın odasında birlikte bir dizi telefon görüşmeleri yaptı" iddiaları haber olmuştu.

Serruh Kale'linin, Baro Yönetiminde görev yaparken baro üyelerinin gezi, otel organizasyonları yaptığı, kurulması talep edilen "Vakıf" girişimininde mimarı olduğu ileri sürülen iddialar arasında. Vakıfa şirket kurma yetkisi de verildiğinde ne şirketi kuracak sorusu ise espirilere neden oluyor. "Üyeler arasında deneyimli müteahit ve işletmeciler var, inşaat şirlketi kurar TOKİ ihalelerine girerler" şeklinde siyaset kulislerinde espirilerde üretiliyor.