Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan olay sözler

Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan olay sözler

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, laiklik uygulamasında hatalar olduğunu, ayrıştırıcı bir fonksiyon üstlendiğini savundu.

Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Barosu tarafından düzenlenen “Yeni Anayasa” konulu sempozyumun açılış konuşmasını yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Türk milletinin 90 yıllık Cumhuriyet döneminde ilk defa kendi iradesini ortaya koyarak anayasa yapacağını belirterek, “TBMM’de yapılan yeni anayasa çalışmasında meşruiyet sorunu yaşanmaması, toplumda karşılığı bulunan dini, mezhebi, etnik ve ideolojik tüm farklılıkların kendini görebildiği düşünce ve inançlarının güvenceye kavuştuğu, dışlanma hissini yaşamadığı, katılımın sağlandığı bir anayasa metninin çıkmasına bağlıdır” diye konuştu.

Laiklik ayrıştırıcı

Kılıç, laiklik uygulamasında hatalar olduğunu, ayrıştırıcı bir fonksiyon üstlendiğini savunarak şunları söyledi: “Devletin tüm inançlar karşısında eşit uzaklıkta durmasını öngören laiklik anlayışı, toplumun birliğini sağlaması gerekirken bizdeki uygulama ile ayrışmaya ve çatışmaya ivme kazandıran bir fonksiyon üstlenmiştir. 

Devlete ait olan bir kavramla birey ahlakını laikleştirmeye ve dinsel duygularını kalplerine kilitleyerek hayatına etkili olmasına engel olmaya çalıştık. Başarısız olan bu uygulama kalp ve gönüllerde ayrılık dışında hiçbir kazanım sağlamadı. Aynı şekilde terör kavramının da muğlak ve belirsiz olması, uygulayıcıların farklı ve isabetsiz yorumlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. ”